Palmino olje

Vanesa84  

član od: 18.6.2017

sporočila: 68

tema odprta - 18. maj 2018 15:44 | ogledi: 1.627 | odgovori: 3

Rada bi vedela, kje prodajajo poceni palmino olje v manjši količini kot npr 500g? Kakšne izkušnje imate s tem oljem, ker sem prebrala, da ima veliko pozitivnih koristi za zdravje. Uporabljajo ga tudi pri izdelavi nutelle, vendar vsi vemo, da je tam toliko sladkorja in tako malo lešnikov, da je vse kar dobiš samo okus.


Rada bi namreč pripravila domačo nutello z mletimi lešniki, manj mastnim kakavovim prahom in seveda palminim oljem. Po spletu ga nekje prodajajo in je še prav originalno rdeče barve ampak so cene visoke glede na količino, bi raje vzela kje v trgovini.

 

Vanesa84

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

18. maj 2018 17:44

Ne vem sicer kakšen recept uporabljaš, ampak jaz poznam tega, in v sebi nime ne kapljice olja: https://www.youtube.com/watch?v=-5WK4PWStuU

~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

19. maj 2018 11:15

Palmino olje se na veliko uporablja v živilski industriji predvsem zaradi nizke cene, v nuteli pa tudi zato, ker je pri sobni temperaturi zelo gosto (mazavo). Je med olji z najvišjim deležem nasičenih maščobnih kislin, tako da res ni potrebe, da bi ga človek kaj posebej iskal. Skratka, kar se pozitivnih učinkov tiče, podoben nateg kot kokosova mast. 

Je pa tudi res, da nutele človek ne je za zdravje. Samo to mi ni jasno, zakaj je potem treba vanjo tlačiti manj masten kakavov prah. Po mojem ne bo nič narobe, če palmino olje nadomestiš s kakavovim maslom, ki je sicer precej trdo, pa vsaj tako dobro. 

Sonja

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

21. maj 2018 9:39

Poceni palminega olja (nerafiniranega, 'nedrazdišavljenega'...) ni. In to kar zdaj uporablja industrija vse povprek je navadno... Sploh ne razumem, zakaj bi ga hotel uporabljati v domačih stvareh.

Tak, pogojno 'zdravju prijazen',  kot npr. tale (https://www.noble-house.tk/de/produkte/lebensmi), pa ima precej močen okus in ne bo primeren za pripravo lešnikovega namaza, ker bo preglasil vse druge okuse. Domače namaze se da čisto lepo pripraviti z navadnim oljem, ali pa celo brez (ker imajo že lešniki sami po sebi dovolj maščob).

trac

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti