Shranjevanje

tinika35  

član od: 13.3.2018

sporočila: 5

tema odprta - 15. maj 2018 15:10 | ogledi: 1.717 | odgovori: 4

pozdravljene

 

imam problem, ker nimam kleti ne vem kako naj shranjujem sokove ,ki so narejeni doma ter vložnine. imam prostor ki je vedno hladnejši od odtalih saj v njem ne vklapljamo radiatorja. ali je to vredu ali se mi bodo stvari pokvarile?

 

hvala vam za vaše mnenje.lp

tinika35

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

15. maj 2018 15:49

Težko reči - če vsebujejo dovolj sladkorja/soli/kisa (ki so naravni konzervansi), se ne bodo, saj v trgovinah sokovi in kumarice tudi stojijo na policah pri sobni temperaturi. Je pa seveda bolje, da je bolj hladno, ker pri nižji temperaturi vsi biološki in biokemijski procesi, ki jih štejemo pod kvarjenje, potekajo pač počasneje. V nekurjeni sobi je še vedno kakih 15oC, kar je vseeno več kot v kleti. Ni druge, kot da poskusiš z manjšo količino, pa boš videla. Vsekakor pa kozarce zaščiti pred svetlobo - tudi ta namreč ne koristi. Jaz v stanovanju hranim marmelade in gobe v kisu, pa so do zdaj še vedno zdržali do pomladi (kaj več kot pol leta pa nisem poskušala). S kakimi kompoti ali fižolom v slanici pa še nisem poskušala, se mi zdi zamrzovanje bolj zanesljivo. 

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

15. maj 2018 18:10

Če so shranki korektno narejeni, ne bi smelo biti težav. Vsekakor bi se jaz izognila kakšnemu vloženemu fižolu, sploh v zrnju, ker vsebuje veliko beljakovin. Gobe, kumarice, marmelade, kompoti, paprike, zelenjavne solate, čiliji, paradižnikov sok, omake, pečeni paradižniki v olju,.......pa se bodo čisto lepo ohranili, tako ali tako le od jeseni kvečejmu do pozne pomladi, ker jih boste pač do takrat pojedli. Tudi v kleteh poleti temperatura hitro skoči nad 10, sploh v teh vročih poletjih, pa, vsaj jaz, ne opažam nobenih posebnih težav. Če si v hudi dilemi, bi pa poraba elektrike enega hladilnika bila tudi upravičena, sploh, če si pridelaš večino, kar vložiš sama. Saj hladilnik je lahko prižgan le takrat, ko je zunaj že toplo in še to na minimum. Tudi vakumiran sir, salame,....se tako lepo obdržijo, pa kak suh fižol, ješprenj, ajdova, koruzna moka,......

rimljanka

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

15. maj 2018 18:13

Po moje bi znali biti problematični shranki iz začetka sezone, to kar se bo že kmalu vlagalo, ker  bodo stali v tem prostoru vse poletje in ne glede da prostor pozimi ni ogrevan, je poleti enako topel kot vsi ostali prostori v stranovanju. Za jesen in zimo je po moje v nezakurjeni sobi čisto ok. Treba je tudi paziti na svetlobo v tem prostoru - čim temneje naj bo.

Brez problema bi morala zdržati marmelada in po moje tudi kompoti, kakšne kisle kumare, paprike ali gobe. Treba je paziti na čistočo kozarcev, pa tudi pri novih pokrovčkih ne bi ravno šparala. In vlagati je treba po klasičnih receptih, ker so ti sigurno bolj primerni za tvoje shranjevanje, kot pa kakšne varjante z malo ali brez sladkorja, pa kakšen želin v marmelado ali malo citronske kisline v marmelado in kompot tudi ne bo škodilo.

Mogoče, pa imaš kakšne svojce, prijatelje ali znance v bližini, pri katerih bi lahko shranila ozimnico v kleti?

tedyka

tinika35  

član od: 13.3.2018

sporočila: 5

15. maj 2018 18:21

hvala

tinika35

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti