Izkušene kuharice in kuharji, na pomoč!

fil9  

član od: 23.8.2014

sporočila: 3

tema odprta - 15. mar 2018 9:02 | ogledi: 1.693 | odgovori: 6

pozdravljeni :)

res bi rabila vaš nasvet, kako pripraviti univerzalno testo/maso brez moke in sladkorja, ki bi ga lahko uporabila tako za peko v ponvi (podobo ameriškim palačinkam), za cvretje (podobno miškam) in za peko v pečici (podobno muffinom). testo, ki bi ga lahko uporabila za slane izdelke,  z dodatkom umetnega sladila pa za sladke stvari.

sama sem popoln amater, kar se tiče kuhe in moje veščine so omejene na kavo, pico in pomfi (ja vem, biserni izbor, ni kaj ;)). 

za testo/maso lahko uporabim vse mlečne izdelke (od skute do masla), vse začimbe, neomejeno količino jajc, pecilni prašek in sodo bikarbono. namesto moke pa pride v poštev v čimmanjših količinah alternativna moke iz semen (sezam, konoplja, lan..) ali kokosa.

sama se probala že različne verzije in biskvit med peko izgleda super, nato pa upade v navadno palačinko :/ in nimam pojma zakaj - ne pozabite, kuhanje mi je čista uganka in nimam niti osnov. se to zgodi, ker je premalo moke? ker je preveč tekoča masa? preveč maščob v njej?

kakršnakoli mnenja bodo dobrodošla, za dejanski recept pa naj vas bog požegna :D

hvala!

fil9

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

15. mar 2018 9:57

Po prebranem sklepam, da v svoji prehrani izključuješ ogljikove hidrate zato ti svetujem, da pogledaš prehranjevanje po metodi LCHF :) obstaja tudi veliko receptov tako da boš odgovore in koristne nasvete zagotovo našla tudi ti :) za več podatkov mi piši na ZS :

hedonist

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

16. mar 2018 9:27

Če se gre za peko biskvita brez moke in sladkorja, ti mogoče lahko prav pride  lahko tale moj recept za korenčkovo torto s tem, da pri biskvitu ne dodaš sladkorja, ampak ga nadomestiš s svojim umetnim sladilom. So pa namesto moke uporabljeni mleti mandlji in lešniki (pa nariban oz zdrobljen korenček). Masa ko je končnana je precej tekoča (ne se ustrašit), vendar se potem lepo speče kot je na fotki. Mogoče je potrebno samo malce podaljšati čas, pač odvistno kako ti peče pečica.  Lahko pa isto maso uporabiš tudi za muffine.

http://www.easy-recepti.com/2013/06/korenckov

 

 

fil9  

član od: 23.8.2014

sporočila: 3

16. mar 2018 13:55

:) hvala obema. torta se sliši odlično, zlasti prav pa mi bo prišel podatek o razmerjah sestavin. sej se počasi učim - tudi na napakah (zdaj vsaj vem, da ocvrtih mišk ne delamo iz stepenih beljakov in tudi zakaj ne. mi je bilo slabo kot psu cel dan.. :D)

fil9

sijasaja  

član od: 21.7.2017

sporočila: 614

16. mar 2018 14:05

fil9 je napisal/a:

:) hvala obema. torta se sliši odlično, zlasti prav pa mi bo prišel podatek o razmerjah sestavin. sej se počasi učim - tudi na napakah (zdaj vsaj vem, da ocvrtih mišk ne delamo iz stepenih beljakov in tudi zakaj ne. mi je bilo slabo kot psu cel dan.. :D)

fil9

razloži, zakaj ti je bilo slabo, prosim!

sijasaja

fil9  

član od: 23.8.2014

sporočila: 3

16. mar 2018 14:15

naredila sem maso iz snega, ki sem ji dodala zmešane rumenjake, sir, koščke slanine, malo pecilnega in začimbe. :) izgledalo je super. tudi ocvrto. in sem - sestradana kot sem bila - pojedla skoraj pol krožnika, preden sem ugotovila, da so se povsem napili olja. povsem. resno. :D ne pretiravam; če sem jih stisnila, se je sprožil cel slap maščobe iz njih. tako da sem imela za kosilo miške, 2 dcl olja pa majonezo :) huh, še zdaj se pačim, če se spomnim. 

sklepam, da so se tako napili zaradi snega? preveč zračnih mehurčkov? ali pa je bila masa premalo kompaktna, da bi zadržala olje zunaj? škoda, ker okusni pa so bili.. :)

fil9

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. mar 2018 18:32

Prehladno olje je bilo, takrat se testo napije maščobe. 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti