Račje prsi - salmonela?

BABI 2+2  

član od: 8.11.2009

sporočila: 379

tema odprta - 8. mar 2018 11:32 | ogledi: 2.095 | odgovori: 1

Gledam raze kuharske oddaje, kjer račje prsi pečejo do roza, pa me zanima ali je to dovolj termično obdelano, da se eventuelni salmoneli izognemo? Ali mogoče raca ne more biti okužena s salmonelo? V primerjavi z raco se pri kokošjem mesu NE DOPUSTI termična obdelava  do roza, kar se pri piščančjem mesu smatra kot surovo meso.

BABI 2+2

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

8. mar 2018 12:10

Kuharskih oddaj ne gledam, bi pa verjela, da je razna perutnina, ki je pečena "na roza", predhodno pasterizirana v vodni kopeli (sous vide tehnika). Predlani je bil Miklavž radodaren in mi prinesel sous vide cooker, kar je za sabo potegnilo kar nekaj ur guglanja (je tega kar precej na netu).

Poleg receptov pa sem si shranila tudi osnovo- tabele pasterizacije za različne vrste mesa, kjer so med drugim navedeni časi termične obdelave glede na temperaturo in debelino mesa- tudi za perutnino. N.pr. piščančje prsi debeline 3cm morajo v vakumsko zaprti vrečki na temperaturi 63°C tauhati v kopeli vsaj urco in pol, da si "on the safe side". Potem jih samo še nahitro opečeš in postrežeš. In ni več surovo, je pa slastno sočno. Barva pa roza, ja .

V bistvu sem nad mojim "sous vide kuharčkom" po slabem letu in pol še vedno več kot navdušena. Ni to za vsakdanjo kuhno (ker traaaaaaaja), za občasno gurmansko razvajanje je pa več kot odlično.

V.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti