Filani lignji - peka

majammaja  

član od: 16.12.2017

sporočila: 1

tema odprta - 16. dec 2017 12:16 | ogledi: 3.164 | odgovori: 4

Pozdrvljeni, 

 

za Božično večerjo bom prvič! pekla 'filane' lignje. Nadevala jih bom s pršutom in sirom, ter upam da uspešno zaprla z zabotrebcem da ne steče sir ven. Kateri sir bi bil najboljši?

Kar me zanima je glede peke, kako jih pečete? V pečici? Skoraj rajši bi jih 'žar' varianta. vendar me zanima kako jih naj spečem. Na ponvi? Koliko časa? Nekej sem brala da brez olja, spet drugi pišejo da naj bo olje. Nočem da so gumijasti... Bi bila navadna ponev v redu oz. ponve 'žar'? ima rebrast dno... Filala bi te manjše, ki jih dobiš v gosilni, so naši bolj navdušeni nad njimi. Katere kupiti? Že zmrznjene? Sem brala, daje dobro večkat odmrznit in zamrznit da niso gumijasti... ali v trgovini sveže? V ribarnici pri nas imajo samo tiste veliikee...

 

Hvala za pomoč.

 

majammaja

Temo je spremenil(a) majammaja dne 16. dec 2017 12:17

 

Temo je spremenil(a) majammaja dne 16. dec 2017 13:50

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. dec 2017 9:31

Da ti nadev ne steče ven lignje napolni le do polovice. Med peko se namreč skrčijo in če bi jih napolnila preveč, bi popokali ali bi nadev lezel ven. 

Če polnim lignje s pršutom, uporabim feta sir, zrezan na čisto drobne kose.

S peko je pa tako: lepo zapečeni bodo, če jih pečeš na žaru ali v ponvi. Sicer tudi v pečici pečeni lignji lahko dobijo lepo zapečen zunanji del, če na koncu pečenja temperaturo zelo povišaš.

Da lignji nuso gumijasti - za to potrebuješ občutek za pravšnjo temperaturo in malce izkušenj. Za pečenje v ponvi ta ne sme biti preveč vroča, tudi ne prehladna. Težko ti rečem, kako zadeti, ker je odvisno od materiala, iz katerega je ponev, pa od jakosti plina oziroma kako ti greje plošča, kakršna koli že. 

O velikost i pa - nam so najljubši tistiki okoli 10 cm, Ledove običajno kupim. Sicer prisegam na jadranske, velike vsaj 15 do 20 cm, a ne vem, kako je zdaj s ponudbo v naših ribarnicah. 

 

Vsekakor pa nadevane lignje peci raje kakšno minuto manj kot več. deset do 15 minut na srednje do malo mčnejšwm ognju bi po moje biti ravno prav. 

 

mamamia

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

17. dec 2017 12:53

Jaz bi vsekakor svetovala (iz lastnih izkušenj), da pred Božičem narediš ene poskusne polnjene lignje. Nasveti so dobri, ampak izkušnje so neprecenljive, sploh, kar se tiče temperature in nastavitev na pečicaj in štedilnikih, ki deljujejo vsak malce po svoje. 

Sonja

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12641

17. dec 2017 15:50

limnol je napisal/a:

Jaz bi vsekakor svetovala (iz lastnih izkušenj), da pred Božičem narediš ene poskusne polnjene lignje. Nasveti so dobri, ampak izkušnje so neprecenljive, sploh, kar se tiče temperature in nastavitev na pečicaj in štedilnikih, ki deljujejo vsak malce po svoje. 

Sonja

  Tudi jaz mislim isto, da ne boš ravno na božični večer jezna in nervozna.

"Prijazne besede so lahko kratke in preproste, njihov odmev pa je neskončen"(Mati Terezija)

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

17. dec 2017 17:12

Jaz sem ponavadi nadevala te manjše lignje. Sem jih očistila, posolila, pokapala z limonim sokom, v vsakega dala košček pršuta in košček zrelega sira ( grojer, zbrinc...) in jih na vroči plošči naoljeni z olivnim oljem pekla 3 min na vsaki strani na visoki temperaturi.

Jih pa lahko tudi spečeš v pečici na peki papirju cca 10-15 minut ( ta čas moram preverit s ponovno probno peko)  pri 200 stopinj. Ponavadi sem za novo leto delala tudi piroške nadevane z preostalimi deli lignjev, česnom, koščki sira, peteršilja. Ups, bo treba letos obnovit vajo. 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 17. dec 2017 17:20

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 17. dec 2017 17:21

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti