Waldorfska šola

špela100  

član od: 23.7.2008

sporočila: 121

tema odprta - 20. sep 2017 9:11 | ogledi: 6.844 | odgovori: 31

Pozdravljeni,

 

ima kdo mogoče izkušnje oz. mneje o Waldorfski šoli? Namreč, ko je šel sin v prvi razred naše klasične šole, me je prijateljica prepričevala (kar me še sedaj), da ga naj vpišem v to šolo. Takrat sem imela občutek (ko sem prebirala njihov program), da je vse bolj na "easy". Mogoče se motim, vendar me zanima, kako je s temi učenci, ko končajo deveti razred. V katero srednjo šolo se lahko vpišejo?

 

Hvala 

Lep pozdrav

P.S.: V začetku letošnjega leta sta dva učenca iz te šole prišla k nam v "klasično šolo" in po informacijah potrebujeta inštrukcije

 

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

20. sep 2017 9:25

V vsako, če le imajo dovolj dober uspeh. Z znanjem je pa tako - tudi med odličnjaki iz "klasičnih" šol so lahko svetovi, uradno se o tem seveda ne sme govoriti, ampak če vprašate ravnatelje ali profesorje srednjih šol, vam bodo v hipu iz glave izstrelili, katere osnovne šole otroke naučijo več, katere pa manj. Poleg tega se pa v srednji šoli tako ali tako z vsem začne bolj ali manj od začetka, tako da če je otrok dovolj bister in pripravljen delati, bo že naredil. 

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

20. sep 2017 10:56

Morda le pripomba: temeljni koncepti predmetov se postavijo (no, naj bi se) v osnovni šoli in če se ne, je v srednji šoli precej težko. Velja tudi in, kar se naravoslovja tiče, še posebej, za omenjano šolo.

Drugače je pa res, kar piše limnol. Tisti s primankljaji res lahko, ob zakojšnjem resnem delu nadoknadijo zamujeno v osnovni šoli. Je pa, bi rekla, naporno.

rimljanka

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

20. sep 2017 11:30

Moje mnenje je, da s ščitenjem pred vsem intelektualnim v zgodnjem otroštvu otroka oropajo možnosti za izkoriščenje vseh svojih potencialov in da s pokroviteljskim odnosom, kakršnega imajo v waldorfskih šolah, potlačijo prirojeno radovednost in zamujajo pomembna razvojna obdobja. Jaz se za to šolo ne bi odločila.

 

 

RadaJem

Mygrace

sporočila: 6506

20. sep 2017 11:34

Koncept mi je vsec, vendar otrok ne mores imeti v mehurcku. Jih v soocenju z realnim svetom spodnese. Jaz bi dala to solo v prostocasne dejavnosti.

 

Mygrace

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

20. sep 2017 20:50

Nedavno je bil objavljen intervju z ravnateljico enega od domov za mladostnike v Sloveniji. Povedalal je, da se je začetnik waldorfskeg načina vzgoje v ZDA javno opravičil zaradi te svoje zamisli, ker je ugotovil, da (večinoma) vzgojijo "narcise in diktatorje", tako se je sam izrazil. Verjetno v waldorfski ni vse slabo, a permisivna vzgoja ima veliko slabosti, ki planejo na dan, ko je najmanj treba, pravijo tisti, ki zadeve poznajo pobliže in po strokvnih plateh z več strani. 

Omenjena ravnateljica je tudi rekla, da je najboljša tista mama, ki zna otroku reči ne. In o tem z njim ne razpravlja, pač pa, če otrok sprašuje zakaj ne, preprosto reče. ZAto, ker sem jaz tako rekla. Amen. 

Sicer pa si o šoli nasploh, običajni in waldorfski, preberite na fokuspokus izpod peresa dr. Vesne Vuk Godina. Material za razmislek.  In to tudi: 

 

Sama svojih otrok nikdar ne bi dala v waldorfsko šolo. Je Mygrace lepo napisala, kam bi jo dala - v prostočasne dejavnosti.

Pa še anekdota na temo waldorfske:

V vrsti pred blagajno v trgovini stoji starejša gospa, za njo mlada mamica s šest ali sedem let starim fantičem. Ta voziček nenehno potiska v starejšo gospo in jo malce izziva. Ker se na njene besede, naj neha, mulc ne odzove, gospa reče mamici, če lahko reče sinku, naj jo neha potiskati z vozičkom. Pa mamica reče: Veste, jaz vzgajam otroka na sodoben način, tako da sam spozna, kaj sme in česa ne, da se čuti svobodnega." Gospa umolkne. Potem pa mlajši moški, ki je stal za mamico in opazoval situacijo, vzame kozarec marmelade in ga strese mladi mamici na glavo. TA se ogirčena razburi in mu reče, kaj da si misli, kako se obnaša in kaj si dovoli, da ji marmelado skar tako trese na glavo. PA ji mladenič odgovori: Mene so starši vzgajali na sodoben način, tako kot vi vašega ...

Anekdota se zaključi z besedami starejše gospe, da bo ona plačala marmelado. 

Sicer pa je seveda vse odvisno od starpev in njihovih pogledov na svet. Če so sami profukt permisivne vzgoje ali waldorske šole --- naj izvolijo. Vsak od nas ima svoje argumente. 

 

mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

20. sep 2017 21:23

 Mamamia, žal nenaročniki Večera tega ne moremo prebrati, razen prvega odstavka.

rimljanka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

20. sep 2017 22:11

Špela100, vpišejo se lahko, pod enakimi pogoji kot učenci običajnih OŠ, na katerokoli srednjo šolo, oz. program, če zadostujejo kriterijem vpisa, ki je na večini šol pač (žal) le učni uspeh (seštevek zaključenih ocen zadnjih 3 let). Tako je trenutno, kako bo čez leta, pa ne ve nihče.

rimljanka

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

20. sep 2017 23:52

Moja dva sta hodila v državno oš. Oba nista imela težav z nadalljim šolanjem. Diplomirala,in ne samo na papirju,na svojem področju sta uspešna. Tako ,da mislim,da so naše oš.ok. Pač pa se vsak starš odloči, kaj bi bilo za njegovega otroka najboljše.

 

dari

dočka  

član od: 23.12.2012

sporočila: 556

21. sep 2017 6:33

Moje mnenje glede waldorfske šole ps je, da se tja vpišejo otroke, ki so malo drugačni in ki bi se težko vključili v običajni razred. Kolikor vem, tam z otroci delajo bolj individualno, ker jih je manj v razredu. Nisem prepričana, če je to ravno sodobna vzgoja, bolj bi rekla, da se teh otrok ne da krotiti, ker so drugacni. Mislim, da ta pedagogika ne temelji na sodobnosti, ampak je za sedanji cas kar zastarela. Sicer pa je vse odvisno od otrok, njihovih sposobnosti in pridnosti. Pa tudi od uciteljev saj ti ucijo skoraj vse predmete v razredju in to od 1.. do 9. razreda. Tudi po mojem mnenju so to prostocasne dejavnosti. Sicer pa vsak stars vpise otroka tja, kjer misli, da bo bo otroku najboljse.

 

.

dočka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

21. sep 2017 7:01

Mogoče se pa opogumu kdo, ki je hodil v waldorfsko OŠ in potem v običajno srednjo šolo.  To bi bile prave informacije iz prve roke.  

Sama otroka, ki z učenjem nima posebnih težav, nikoli ne bi vpisala v waldorsko šolo.  Svetovala bi jo pa vsem staršem, ki imajo otroke, ki so po naravi bistri a jim  klasično podajanje učne snovi ni pisano na kožo.  Waldorfska šola ja, a po premisleku, če to res tisto, kar bo otroku v korist. Skozi leta sem srečevala bistrega fantiča iz soseščine. Z njim se je dalo pogovarjati o marsičem, marsikaj ga je zanimalo, v šoli je pa dvakrat ponavljal, ker mu nekateri predmeti enostavno niso šli. Jih tudi ne rabi pri delu, za katerega se je kasneje usposobil. Zanj bi bila waldorfska šola idelana.

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti