Kaj ponuditi za aperitiv?

Mooojca  

član od: 22.5.2004

sporočila: 7

tema odprta - 16. jun 2004 0:58 | ogledi: 15.840 | odgovori: 6

Pred kratkim me je prijatelj spraševal, če vem, kaj se ponuja za aperitiv. Mislim, da sem nekoč nekje prebrala, da se žganje naj ne bi ponudilo, ker je preagresivno, je pa pri nas pač zakoreninjeno. V poštev naj bi prišel džus (sok iz iztisnjenih oranž) ali kakšna penina. Ali kdo ve, kako je s tem? In v katerem pisnem viru bi to lahko informacijo lahko našla (gre za stavo...)?

Hvala in LP.

Mojca Auguštin

karmenslo  

član od: 12.2.2002

sporočila: 87

16. jun 2004 10:29

Pozdravcek Mojca! No za to vprasanje sem pa res vesela! Zato, ker v SLO aperitiv ni popularen, jaz pa sem trenutno v Franciji za dalj casa in tukaj je aperitiv ta glavna stvar! To je pravi ritual, kateri traje do 2 urci saj se poleg pijace tudi kaj prigrizne, kot naprimer slane zadeve ali majhni kanapejcki pa olive in podobno! Glede pijace pa cisto po okusu in spolu! Moski vecino pijejo kaj bolj mocnega, kot je kaksen viski, anisovo zganje z vodo, nekateri kar pivo itd..... Zenske vecino srkamo martini, penino ali pa Kir ali pa kaksen liker, zelo popularna je tudi pijacka podobna proseku z ledom! Aperitiv naj bi bil iz alkohola, no to vsaj tukaj pravijo! Zganje, calvados ali borovnicevec ipd. se obvezno pije po jedi kot degestiv saj je bolj mocen! Pisem to kar sem opazila tukaj v Franciji, boljs trokovno pa bi bilo fajn pogledat v kaksno knjigo! Mislim pa da nekih strogih pravil ni! Karmen Karmen

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

16. jun 2004 16:40

Mogoče bi probala z aperitivnimi koktejli kot naprimer Blue lagoon, Barbara, Margarita za moške pa mogoče kak Manhattan ali pa Rob roy. lp Vesna Milek Recko

Mrki DBS  

član od: 18.6.2004

sporočila: 1

18. jun 2004 15:51

Pozdrav mojca! Lepo da si odprla tako temo in načela vprašanje, na katerega kar nekaj prebivalstva nima odgovora. Aperitiv se vedno postreže pred začetkom obroka. Najbolj primerne pijače so grenčice, peneča vina, suhi vermuti, in podobno.Tudi naravni sokovi, le ti sokovi pa morajo biti kiselkasti in z čim manj sladkorja. Lahko pa se tudi postreže z aperitivnimi koktajli. Pomembno pri vseh teh pijačah je, da dražijo naše borbončice na jeziku ( apetit ). Tako se telo lažje pripravi na hrano. Zato so pri aperitivih vključeni tudi viskiji, morda tudi druge žgane pijače. Glede stave je pa njbolj primerno, da pogledaš v knjigo STREŽBA. Ali morda kakšna kjiga za koktajle. L.p. Marko Androjna

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

30. avg 2012 11:57

Prosim za vaša mnenja.

Danes se pri nas zberemo na aperitivu (penina, borovničevec, robidovec, martini, whisky, sok...).Najraje bi zraven ponudila mini kanapejčke  (mozarela, češnjevec, olive,grozdje, pršut...) na nabodalih? Bi bilo primerno?

Vse ostalo pa se bo kasneje odvijalo v kitajski restavraciji.

Hvala za mnenja.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

30. avg 2012 13:48

Mislim, da nic ne more biti zgreseno za aperitiv.

Lahko naredis majhne koscke kruha (kruh od toasta, ki ga razrezes na 4 majhne koscke), potem pa das gor kar zelis (sir, suha salama, prsut, slanik, kumarice, oljke, majoneza, gorcica, tunin namaz, mozzarella, itd.).

Lahko ponudis velike grisine, okoli ovijes kraski prsut, zraven ponudis krhlje od melone.

Lahko ponudis enostavno kaksno suho sadje z jedrci (mandlji, orehi, lesniki, pistacio, kikiriki, ...).

Tudi kot si sama predlagala, na nabodala dan ena kocka sira, ena oljka, malo kuhanega prsuta ... samo tega ne sme biti veliko na eni palcki. Zraven pa ponudis kruh (lahko tudi popecen in podrsan s cesnom ter pokapljan z olivnim oljem).

Ali pa vzames ne prevec velike paradiznike (ampak vecje kot cesnjevec), prerezes na pol, izdolbes. Vzames tuno v lastnem soku, dodas topljeni sircek, malo majoneze, dodas kaksno zacimbo po okusu (kumina, muskatni orescek, nastrgan olupek limete, ...), zmiksas in napolnis v paradiznik (paradiznik je lahko surov ali pa malo popecen na ponvi, s tem da ce je popecen, moras potem vsako polovicko paradiznika postaviti na koscek kruha).

Ali pa hrenovka v listnatem testu. Razvaljas listnato testo. Das hrenovko. Zdaj pa se igras z okusi in dodajas po zelji razlicne zacimbe (poper, timjan, origano, rozmarin, kumina, muskatni oreh, cimet, ...), dodas malo majoneze, zarolas, razrezes na 1.5cm velike kolobarcke in v pecico. Pripravis vnaprej, speces pa ko so gostje ze pri tebi, ker je peceno v 10min.

 

Upam, da sem ti kaj pomagala.

(ceprav jaz pred kitajsko restavracijo se ne bi prevec ubadala z aperitivom, ker, po mojih izkusnjah, se vedno v kitajski napokamo ko )

urska

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

30. avg 2012 14:07

Mi je mamamia lepo svetovala....Bo samo nekaj čisto mini...zgolj za pikico....itak bomo v kitajski napokali....

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti