Hrana za dojenčka

dkrajnc24  

član od: 28.3.2012

sporočila: 248

tema odprta - 16. sep 2017 8:50 | ogledi: 1.569 | odgovori: 7

Pozdravljeni. 

Na forumu sicer nisem nikjer zasledil to teme, če pa je že pa se v naprej opravičujem in prosim admina, da naj prestavi vse skupaj - hvala. 

Skratka. Imam sedem mesecev starega otroka in vse kar je od sadja on uživa in se smeji, uvajanje že tudi na zgolj pretlaženo hrano z žlico. 

Nikakor pa noče uživati zelenjave, po krompirju je celo 2x bruhal, vse ostalo od korenja do bučk itd.ničesar mu ne paše.. Sem že večkrat vztrajl in znova in znova poizkusil ampak znova in znova za vrača. Tudi prva hrana, katera mi je bila dana je bila zelenjava in nikakor ne sladko sadje. 

Kaj mi vi svetujete, da še naj probam od zelenjave ali naj pač pustim tako kot je in se bo že z časom navadel tudi na zelenjavo. 

Hvala v naprej za mnennja in ideje. 

 

Srečno 

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

16. sep 2017 9:02

Nič na silo, sploh, če bruha. Moja hčerka je zrasla ob kruhu, mleku in jogurtu. Večino hrane je zavračala. Mi je bilo hudo, a je zrasla v zdravo dekle, zdaj je "skoraj" vse. Najraje pa čokolado. Tudi zdravniki so, vsaj včasih, svetovali, da ni treba skrbeti, če se otrok normalno razvija. Le mirno in poslušaj, kaj ti otroček sporoča, pa bo vse v redu.

 

naor

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

16. sep 2017 10:06

Jaz bi poskusila dodati malo korencka jabolku, bucke sem dodajala polenti, sem pa tudi malo solila. Cudi me da je bruhal po krompirju. Je pojedel morda prevec? Predstavljaj si da ima zelodcek velik za njegovo pest.

"Stressed is desserts spelled backwards!"

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

16. sep 2017 10:11

Nekateri dojenčki imajo raje čvrste, cele kose zelenjave in sadja. Poskusi s celim cvetom kuhanega brokolija ali cvetače, s celim korenčkom ali drugo zelenjavo, ki jo narežeš na palčke, da jo otrok lažje prime v roko in si jo sam nese v usta. Poguglaj "baby-led weaning".

Siljenje bo doseglo ravno nasproten učinek. Samo čim večkrat ponujaj različne jedi, na okuse se mora otrok navaditi. Pa brez skrbi! Kot je napisala predhodnica, dokler otrok lepo napreduje in je zdrav, je skrb odveč.

RadaJem

dkrajnc24  

član od: 28.3.2012

sporočila: 248

16. sep 2017 12:57

Najlepša hvala vsem za odgovore. 

Napreduje odlično in tudi vsakodnevno počutje je ogromno. Tudi mamica ima še vedno hvala bogu ogromno mleka ampak malce me je zaskrbelo, ker ničesar od zelenjave noče. Res pa je tudi, da mogoče včasih preveč stvari na enkrat se naredi. Pa tudi zna se zgoditi, da preveč hrane na enkrat popapca :) 

 

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

17. sep 2017 19:40

Nam so v posvetovalnici svetovali, naj za dojenčico pripravimo zelenjavno juho iz korenčka, blitve in krompirja (1 korenček, 1 krompir in pest blitve). Vse to se pretlači, doda žlico extra deviškega oljčnega olja in žlico parmezana. Najprej smo začeli s samo eno žlico, v naslednjem obroku je pupika dobila dve žlici itd. Kasneje smo blitvo zamenjali: enkrat je dobila nekaj stročjega fižola, drugič žlico graha, tretjič špinačo. Dalje so nam svetovali, naj ji za malico damo vanilijev puding (doma narejen, ne iz vrečke), poleti je pridno lizala sladoled, za kako malico dobi navaden jogurt ali sadje. Sedaj pri 10 mesecih je že vse, samo kravje mleko odločno zavrača.

ribica

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

17. sep 2017 20:23

Večkrat se tu na forumu pri kosilih oglasi SamoMama, ki ima tudi svoj blog samomama. Vsakič napiše, kaj pripravi za dojenčico. Malo preberi oziroma jo kontaktiraj, bo iz prve roke.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

18. sep 2017 5:50

Trixi, si mi brala misli - na tej strani boš iz prve roke prebral, kaj je dojenčica - jedilniki na Samomama so meni zelo domiselni in rada pokukam, kaj se pri njih kuha ob dojenčici in dveh malčkih.

Sicer sem pa tudi sama kuhala podobno kot ribica. Pa ko je bilo na vrsti še meso, sem pri mesarju kupila dobro mlado govedino ali pa teletino, ki mi jo je mesar res drobno zmlel. Potem sem naredila take male kroglice (za en obrok) in to zamrznila, nato pa sem to skuhala po eno kroglico poleg zelenjave, ali pa dodala malček sirčka, kar sta imela še posebej rada (takrat je bil to sir Buco).

Pa še nekaj - ne pasirajte v multipraktiku v nulo, ker se bo otrok take hrane navadil in bo imel potem težave, ko bo več trde hrane (tako sem delala jaz pri prvem). Hrano pretlačite s tlačilko za krompir, da se v njej še čutijo koščki, ko pa to obvlada, da poje brez večjih problemov, pa manj pretlačite.... Tako bo dobil občutek ta hrano.

Lepo je slišati, da se mladi starši potrudijo in kuhajo za svojega dojenčka. Danes se mnogi poslužujejo različnih vrst otroške hrane v kozarčkih. To bi bilo po moje bolj izjemoma (ko nismo doma, ker se to pač lažje prenaša), mogoče včasih za spremembo, vsekakor pa bolj izjema kot pravilo. Vse dobro vam želim.

tedyka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti