Posvojim mucka

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

12. sep 2017 13:19

RadaJem je napisal/a:

Ne vem, če sem dobro razumela tvoj odgovor, ampak verjetno veš, da prvošolci po zakonu ne smejo sami hoditi v šolo ali iz šole, starši imamo bolj malo besede pri tem.

RadaJem

 Moj zapis je bil namenjem igranju zunaj, sem pozabila odebeljit, se opravičujem.

lp

mzm

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

12. sep 2017 17:06

Mzm, zdaj razumem, hvala. No, to je v veliki meri odvisno od tega, kje stanuješ.

Če živiš v 12. nadstropju bloka ob prometni cesti, boš verjetno ravnal previdneje kot če imaš hišo nekje na vasi. Tudi v primeru lastništva živali je tako. V varnem okolju ni seveda nič narobe, če se živali prosto gibljejo, v mestu in ob prometnih cestah pa pač ni varno. Da ne govorimo o jeznih sosedih, ki jim mačke razkopavajo vrtove in puščajo kupčke v peskovniku, in imajo neverjetno domiselne maščevalne ukrepe.

In, mimogrede, tudi psi bi se raje klatili naokoli in se družili s prijatelji, kot pa čakali doma (v hiši ali pesjaku) lastnike, da se vrnejo iz službe, pa se mi zdi, da le redkim lastnikom pade na pamet kaj takega. Zakaj? 

Vsem, ki se zgražate nad politko zavetišč, pa predlagam, da se povežete s kakšnim zavetiščem kot prostovoljci, kakšno leto vlagate svoj trud, čas, solze, znoj in denar v oskrbo zapuščenih, pretepenih, povoženih, bolnih in zanemarjenih mačk, jih mukoma spravite k sebi, potem pa povejte, če se boste strinjali s tem, da jih novi lastnik spusti na cesto. In pride čez leto ali dve "rešit" drugo mačko (ki mora biti nujno bela in dolgodlaka, kot sta bili Mici 1 in Mici 2). 

 

 

RadaJem

Mygrace

sporočila: 6506

12. sep 2017 17:32

Radajem, racionalno in objektivno!  

 

Mygrace

Sporočilo je spremenil(a) Mygrace dne 12. sep 2017 17:32

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

12. sep 2017 18:00

RadaJem, you rock. Kot nekdo, ki je čez dala ogromno povoženih, zapuščenih in drugače bogih muc in muckov, se v celoti strinjam s tabo.

 

~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

12. sep 2017 20:22

Muc,ki se sprehaja zunaj,ne sodi v hišo.Imeli smo mačko,ki jo je zbil avto,zadnji dve tački nepokretni,ampak rep je še delal.V garaži je ležala en teden,nosili smo ji za jest in vodo,ni se sama oćedila,ampak po enem tednu je shodilain živela naprej.Čez eno leto jo je pa res povozil avto do mrtvega in smo dobili drugega.Zavetišča p RAZUMEM, DA MAČKA ALI MAČKO,KI JE NAVAJENA SAMO NOTRANJIH PROSTOROV, NE MOREJO DATI TAKEMU,KI GA BO SPUSTIL VEN.

dvorana

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

12. sep 2017 21:52

Imam tri mačke, prva je stara nekje okoli dvajset let (ostarela mirna dama), drugi osem let, tretji sedem. Prva je pred nekako osemnajstimi leti prišla k nam kdove od kod, z mladičkom, le-tega po dveh dneh ni bilo več, dama pa je ostala in je še zdaj z nami. Drugega smo dobili pri moji sestri, tretjega pa hči za rojstni dan. Revše malo (maček, ne hči) je bilo staro največ kake štiri tedne, še dobro ni znalo jest. Vsi trije so izrazite zunaj-not živali. Če bi jih zaprla noter, bi po mojem vsi trije znoreli.

Moja mama ima trenutno dva mačka, dobila iz zavetišča, pred tem pa enega, slepega, tudi iz zavetišča. Ker je doma v bloku in precej stara (mama, ne mačka), sta obe mački v stanovanju. Niti nista navajeni iti ven. Sto mačk, sto čudi. Ko je jemala mačke iz zavetišča, je mene najbolj presenetilo to, da se je morala zavezati (kaj vem, morda je celo kaj podpisala, ampak trdit tega ne morem), da jih bo hranila z xy hrano, samo s to in ne s katerokoli. In ta hrana ni najbolj poceni, prav nasprotno, draga je kot žafran. Če verjamete ali ne, vsake toliko pridejo iz zavetišča prekontrolirat, če mačke futra s tisto košto. Tu pa meni fino zavre. In drage moje mačjeljubke, ni mi treba pripovedovati, kako je to za mačke dobro, da ima ta hrana vitamine, minerale, blablabla. Presneto dobro vem, zakaj jih mora futrat z njo. Mi je malo mimo. Ja, vem, kako je, če imaš pet, šest mačkov, sestradanih, brejih, doječih, polnih bolh, zajedalcev, pa nobenih denarnih prilivov, ampak moraš dat vse iz svojga žepa. Pa ne pišem zarad tega. Nihče me ni silil. Pišem zato, ker se mi zdi, da z oddajo mačk pod pogoji, ki veljajo zdaj, zavetišča krepko pretiravajo. Pa naj se tiče življenja zunaj al pa hrane.

lp

cervus

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

12. sep 2017 23:22

To s posebno hrano mi ni znano, razen če ima mačka sladkorno bolezen ali kako drugo neozdravljivo bolezen in mora biti na posebnem režimu hranjenja...in z ljudmi je povsem enako, če imajo diabetes,  so alergični na to pa to stvar itd. Čemu sicer ta sovražna nastrojenost s poimenovanjem 'mačjeljubke'? S psom ali katerkoli drugo živaljo pride odgovornost in za mačke ni prav nič drugače, samo nanje se pač še vedno gleda drugače kot na pse, in enaki tretma  očitno dobijo tudi t.i. 'mačjeljubci'. No to pa MENE pogreje, ne zato ker se ljudi predalčka po tej brezumni 'logiki', ampak ker pri tem najbolj naj*bejo sami mački.

Nekateri na mačke še vedno gledajo kot na nekaj, kar je 'expendable' tj. z lahkoto nadomestljiva stvar in pa svobodni duh, v katerega se ni dovoljeno vtikati. No, morda tisit, ki imajo srečo in živijo na podeželju, pa še tam je velika verjetnost, da jih zgazi traktor ali pa poleti pokosi kosilnica. Pri nam je bilo že od samega začetka tako, da so mački pač bili na povodcih, ko so šli ven. Zunaj so/so bili  cesta, zunanji mački, psi in slabi sosedi z zračnoimi puškami, ki jim je bilo streljanje na mačke v popestritev očitno predolgočasnega popoldneva. Ker mi je do mojih živali mar in mi niso preprosto nadomesljive, poskrbim, da jih ne pošiljam na vojno polje, s katerega se ne bodo vedno vrnile, tudi če žrtvujejo vseh svojih 'devet življenj'. In večini prav nič ne manjka. Če pa katera res ne prenese biti v hiši, pa je seveda zunaj in z njo upanje, da je dovolj pametna in se izogne 1001 nevarnostim, ki prežijo nanjo z vseh koncev in krajev.

Še za konec - ali temule poprej divjemu mačkonu, ki je bil v res klavrnem stanju, ko so ga ujeli, sedaj kaj manjka?  https://www.youtube.com/watch?v=dZiJkicepzM

Hmmmmmmmmm

~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 12. sep 2017 23:34

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

13. sep 2017 9:20

Vse življenje sem velik mačjeljubec (men ta naziv ni sporen ) , mačke so me vedno spremljale v mojem življenju in v bistvu razumem vse tele poste na svoj način. Sem mnenja, da je mačka zunaj živeča zver ,ki v naravi kamot preživi tudi danes, ko so prageni gotovo do neke mere degenerirani. Ampak ne bom o tem, ker nisem strokovnjak s tega področja. tudi moja Alenka veliko časa preživi zunaj , ko pa se naveliča pride noter, njen najljubpši prostor je v kurilnici, tudi polet, ponoči pa velikokrat v moji postelji. Pa sem jo hotel , ko je prišla k hiši navaditi, da bi bila samo noter. Vendar je , ko je bil stara nekaj meseca enostavno ponorela in samo čakala proložnost, da jo je stisnila ven. Tako da eni mački so radi zunaj, eni noter, nič narobe. Narobe se mi zdi edino to, da nekdo pogojuje kje bo še bolj pa to, da nekateri lastniki z mačko nadomeščajo bodisi partnerja ali otroka. 

hedonist

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

13. sep 2017 9:43

Hedonist, lepo si napisal Rada imam mačjeljubce, pa tudi vse ostale živaloljubce. Vsaka skrb za zapuščeno žival je boljša kot nič. Edino , ki živi v moji hiški, ko mene ni in mi požre še tv pilota, ne te pa ne maram.

 

naor

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

13. sep 2017 11:11

Meni je pred dobrimi 14 leti nek ljubitelj mačje svobode in svobodnega mačjega seksa, bognedaj, da bi ga omejevali s kakšno sterilizacijo, postavil pred vrata bloka škatlo z dvema popolnoma dehidriranima (sredi vročega julija) mačicama, ki sta bili vsaj štiri tedne premladi za oddajo. Tekla sem v najbližjo Noč in dan štacuno po nekaj hrane in vrečo peska, ki sem ga nasula v kopalniški lavor, naslednji dan sem imela namen obiskati veterinarja za cepljenje in razbolhanje, potem pa oddati oglas, češ "saj ne morem imeti mačk, ker me toliko časa ni doma...". No, isto noč sta šli obe mali vreči bolh prest in spat k meni na posteljo, od dobrih sklepov je ostal pa samo še veterinar, ki ju je pregledal glede FIV okužbe, jih razbolhal in cepil proti kugi, jasno sta šli z mano domov in sta tam ostali vse do danes. Po steku okoliščin imam trenutno štiri, vse so izključno notranje (živim praktično sredi mesta), če bi mi kdo rekel, da jih moram spuščati ven, bi ga šlatala za čelo (one pa verjetno tudi). 

Kar hočem povedati, je to, da bi bilo seveda idealno, če bi imele vse mačke varen dostop do great outdoors (kakor tudi vsi humanoidi), ker pa to vsaj v večini mest ni mogoče, se zdilamo za tisti manjši standard, ki nam še omogoča sprejemljivo preživetje. Povožene, pretepene, polomljene in bolne mačke, ki crkavajo nekje ob cestnih jarkih (ali celo v garažah, kjer jim dajo po cel teden, da se lahko same izližejo - ??????? obstaja neka institucija, ki se ji reče veterinar, kamor se pelje bolno ali poškodovano žival, pa če je hrček, sobna podgana ali kanarček?????), nekako niso v mojem konceptu svobodnega življenja.

Skratka, zavetišča, kot je že napisala ena od predhodnic, spravljajo na noge žrtve svobodnega mačjega življenja, in imajo vso pravico, da potem zahtevajo tisti svoj minimalni standard. Tisti, ki na to ne pristajate, izvolite do prvih kmetij, kjer imajo mačke za potrošni material (kot je rekla naša pokojna profesorica umetnostne zgodovine, na vasi praviloma mislijo, da živijo mačke od miši, psi pa od zraka), tam boste skoraj gotovo v kateremkoli letnem času našli leglo bolhatih, necepljenih, vprašljivo zdravih mladičev, in si boste lahko izbrali svojega, ki ga boste imeli, dokler bo luškan ali dokler ga ne bo povozil avto, pretepel sosed s palico, ker mu bo razkopaval vrt, ali bo poginil zaradi okužbe, ki si jo bo nakopal v spopadu s svojimi ostalimi svobodnimi kolegi.

 

lp, proxima

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti