Čebula & golaž

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

3. sep 2017 8:20

Res je uporabna - nenazadnje jo lahko uporabiš tudi za pizzo. V omaki prevladuje paradižnik - okus pa je dopolnjen z malo paprike in čebule, tako da je uporabna na čim več načinov. Sedaj bom skuhala še paradižnikovo omako za testenine - delam jo iz čebule (ki jo pocvrem), dodam bučko, za bolj pikantno varjanto jajčevec, ki ga malo nasolim in pustim, da odteče voda (menda to greni), dodam papriko (najboljše če so različne - svetla babura, rdeča podolgovata in nekaj zelene - tudi za optični učinek), kakšen strok česna, lahko tudi malo stebelne zelene in za sladkost nariban korenček  - vse to dušim nekaj časa - na koncu pa dodam še olupljen (lahko tudi neolupljen - če vas ne motijo olupki) paradižnik, ki ga prej dobro otisnem, da isteče vsa nepotrebna tekočina. Vse to kuham toliko časa, da maščoba (ki smo jo dali na začetku za praženje)  izstopi. Nič ne pasiram ampak kar nadevam v kozarčke. Začinim pa samo s soljo - po želji ostale začimbe dodajam ob uporabi. Kozarčke ohladim in hranim v zamrzovalni skrinji. Meni se zdi, da tako ne spremeni okusa, ker vsebuje tudi nekaj maščobe (olja). Uporabljam za testenine, rižote, lahko tudi za sataraš ali kot priloga k pečenemu mesu, krompirju.... Tudi količine posameznih sestavin se od serije do serije spreminjajo - to je omaka ala sataraš, ala ratatuj ali pa prosto po vrtu, kakor vam drago, ker recept s točnimi razmerji in sestavinami niti ne obstaja.

 

tedyka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

3. sep 2017 14:33

Pravih golažev je toliko kot pravih štrukljev ali potic. V vsaki vasi in vsaki kuhinji malo drugače. In lepota kuhanja doma je prav v tem, da lahko prav vsako stvar narediš malo po svoje, tako, kot ti ustreza, izpuščaš in dodajaš. Variant golažev najdeš vse od severje Italije do Karpatov kolikor hočeš, in verjetno jim je samo čebula skupna točka. Vse ostalo pa - naj živi ustvarjalnost. 

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. sep 2017 17:14

mišzmoke je napisal/a:

Odgovor na prvo vprašanje: lahko in ja, efekt je enak.

Odgovor na drugo vprašanje: z ničemer ne boš dosegel enakega okusa, lahko pa drugačnega, še boljšega, na primer s karijem, a ta vsebuje kajenski poper, ki spada v rod paprik, zato najbrž odpade.

Bolj nevtralenga okusa je kurkuma, obarva pa skoraj enako.

lp

mzm

Sporočilo je spremenil(a) mišzmoke dne 2. sep 2017 07:19

 mzm, ni mi jasno, kako lahko živo rumena kurkuma obarva golaž enako kot rdeča paprika? Kurkumo veliko uporabljam in vse kar potresem z njo, je rumeno, golaž pa naj ne bi bil rumenskast, kajne?

 

 

 

mamamia

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

3. sep 2017 19:40

No, mogoče je kurkuma res bolj svobodna interpretacija golaža.... ne morem si kaj, ampak mi gre še vedno na smeh, ko se spomnim, kaj smo dobili v menzi za malico pod nazivom "ribji curry": pečen filet osliča politega z omako, tisto v prahu, obarvano s kurkumo. Še dobro, da ni bilo blizu nobenega Indijca. Ampak - kdo pa lahko komu omejuje ustvarjalno svobodo?

Sonja

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

4. sep 2017 7:30

mamamia, ne vem, morda je kriva  dobra doza terana, a v tem enkratnem primeru je bilo tako.
Je pa moj barvni spekter golažev precej širok, še najmanjkrat je temno rjave barve, da o okusih ne govorim. 

Kot pravi limnol, naj živi ustvarjalna svoboda 


lp

mzm

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. sep 2017 10:10

mišzmoke je napisal/a:

mamamia, ne vem, morda je kriva  dobra doza terana, a v tem enkratnem primeru je bilo tako.
Je pa moj barvni spekter golažev precej širok, še najmanjkrat je temno rjave barve, da o okusih ne govorim. 

Kot pravi limnol, naj živi ustvarjalna svoboda 


lp

mzm

 Ja, itak, naj živi. Ampak če je bil teran zraven, je itak prekril rumeno barvo ...

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti