Pakirano mesto

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

21. avg 2017 10:16

Odlično napisano Limnol, čestitke :) pa samo to še: ni treba takpj mislit, da se nekdo posmehuje če se ne strinja ampak ima svoj način pač :(

hedonist

hribovc61  

član od: 14.10.2013

sporočila: 2057

21. avg 2017 11:23

Pri nas smo vlekli na morje zmeraj meso domačega mesarja. Oprostite, toda "hrčkom" ne zaupam. Sem imel v preteklosti preveč bolečih izkušenj in zato smo meso takrat še zmrzovali in nosili v hladilni torbi s seboj. Potem pa ga uporabljali po potrebi.........ja v fičotu je bilo bolj malo prostora, na strehi pa ogromno . Tudi letos bova s Foxico nesla nekaj vakumiranega meska s seboj na Korziko. Ostalo pa kar pripravljeno hrano. Sicer nisva ljubitelja pripravljene hrane, a na dopustu sva pač na dopustu. Kuhamo pa ne.............

hribovc61

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. avg 2017 13:23

hribovc61 je napisal/a:

 Oprostite, toda "hrčkom" ne zaupam.

hribovc61

 Če s hrčki označuješ državljane Hrvaške, je to zelo žaljivo. In potem se ne čudi, če imaš slabe izkušnje. Dobro se z dobrim vrača. Velja tudi obratno. Zlasti je treba to upoštevati v odnosih s sosedi - Hvraška bo vedno naša soseda.

Mimogrede, imaš še kakšen žaljiv izraz za Korzičane na lagerju - ali pa bomo s tem "osrečeni", ko se vrneš z dopusta?

 

 

Vendelina jr.

Mygrace

sporočila: 6506

21. avg 2017 13:33

Vrtejbenka, si me prehitela,vakuum .

Kar se tice nossenja hrane s seboj.. mi smo sli nekajkrat tam nekam bogu izza nogu in je bilo skoda casa, da hodimo od tam v (slabo zalozene) trgovine, zato so tisti makaroni in par piksen plus vse ostalo, vkljucno z rolico papirja, sse kako prav prisli.

Smo pa ze po novoletnih praznikih metali drobiz v sparovc... 

No, sem prebrala, kaj sem napisala in ne grem popravljat. Bom samo dodala: nekajkrat (nocem niti pomisliti kolikokrat, ker to so ze tempi pasati) sem sla z avtobusom in v nadaljevanju do destinacije na avtostop z 2 majhnima (8 mesecev in 2 leti) otrokoma, vozickom, sstorastimi paketi pumpers plenic plus tetra.... pa kaj pa vem kaj sse vse, skratka Mati korajza ....itak sem pozabila vse tezave, spomnim se zgolj totalne zzurke s temi avanturami. Ker meni je bistvo doseci cilj, vsi zapleti in tezave mi pa pridejo kot en izziv oziroma nastopi moja filmska kaskaderska dvojcica in pol se delam kot da vse sranje ni resnicno in da nastopam v filmu in da bom na koncu za vse to dobila krasen honorar. Temu smo v regiji vcasih rekli Udri brigu na veselje

Kar se pa sladoleda tice.. vedno po eno kepco in ne po pet, ko itak vse prej dol stece sse preden pojess....

No, potem je bilo obdobje, ko je delovala sobna postrezba..pa obdobje ssotorenja....pa delovne pocitnice na kmetih...ehh, danes he tako, jutri bo drugace, vse to spada vzivljenje.

Mal sem zasla, pravzaprav se ze dolgo nisem spomnila "50 odtenkov" zivljenja

 

Viva!

 

Mygrace

leny  

član od: 9.2.2008

sporočila: 335

21. avg 2017 13:52

Ojla,

jaz pa sem na hitro prebrala naslov parkirno mesto, potem pa preberem, da je debata o pakiranem mesu (ne mestu) . Kakšen hec nam naredijo včasih ti tiskarski (ali bralni) škratki, ne? Pa lep dan vsem!

leny

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

21. avg 2017 19:01

Leni, pa saj piše pakirano mesto.

Sicer pa kakor komu drago in kakor komu znese. Vse sorte sem že doživela, od tega, da smo vse nosili s seboj (tudi ponve, kozarce in prt za na mizo), do tega, da smo se odločili, da ne bomo kuhali in vsak dan enkrat jedli zunaj, pa da smo v glavnem kupovali v lokalnih trgovinah.. Saj ne vem več, kaj je bilo najboljše - po moje da smo nekaj imeli s seboj, nekaj dokupili (predvsem vsako jutro svež lokalni kruh in kakšno pecivo za zajtrk ter sadje), mogoče šli enkrat vmes na večerjo in to je bilo v glavnem to. Idealen dopust je v glavnem dopust, ki izpolnjuje naša pričakovanja in ni odvisen od cene dopusta ali bogatega aranžmaja - mogoče smo bili veliko bolj veseli in brezskrbni v skromnem sindikalnem tovarniškem počitniškem domu s skupnimi kopalnicami in Wc-ji, kot v luksuzni hotelski sobi.

Glede pakiranega mesa pa to - tudi če je meso pakirani v kontrolirani atmosferi se lahko pokvari, če ni pravilno transportirano, če ni pravilno shranjeno v hladilniku - skratka hladna veriga ne sme biti prekinjena, sicer se tudi pakirano meso, še v roku trajanja pokvari. Tako da moj nasvet - če kupovanju mesa v kraju bivanja ne zaupate, ga vakumsko pakiranega, mogoče še zamrznjenega odpeljite s seboj - seveda poskrbite da ga boste pravilno prevažali. Pozanimajte se, ali imate v apartmaju pravilno delujoč hladilnik z zamrzovalno skrinjo, da ga boste imeli ob prihodu v počitniški kraj tudi kam odložiti. Pa lep dopust vam želim in veliko lepih doživetij.

tedyka

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

22. avg 2017 10:08

Pozdravček!

 

Ko sem še hodila na dopust s staršema, smo vedno nesli s seboj kakšne domače klobase, hrenovke, nekaj zamrznjenega mesa in zamrznjeno omako za testenine ter domačo marmelado, ki je bila na morju pri nas obvezen zajtrk . Vedno smo peljali tudi nekaj domače zelenjave, ker nam je bilo trapasto tam po kar zasoljeni ceni kupovati zadeve, ki rastejo doma... Ostale stvari smo ponavadi kupili na mestu letovanja. Je pa res, da smo vsako leto hodili v isti kraj, kjer je v turističnem naselju manjša trgovina, ki ni ne vem kako bogato založena. Prav tako nam kuhanje na dopustu ni bilo nikoli prioriteta in je bilo prav super samo odmrzniti omakco in skuhati na hitro testenine 

Zdaj, ko hodimo na dopust vsak zase, si starša še vedno vzameta kaj malega s seboj, ne pa več toliko, ker se je med tem časom trgovina v naselju kar razširila in si brez težav tudi tam kaj dokupita .

Midva pa sva se razvadila s polpenzionom in dvomim, da bom še kdaj kuhala na dopustu 

Glede mesa pa sama najbolj zaupam lokalnemu mesarju, ker sem tudi v našem trgovskem centru že kupila pakirana smrdljiva piščančja bedrca in se pakiranemu mesu na splošno izogibam, če se le da. 

Sandra_a

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. avg 2017 11:33

Pa kaj na morju nihče ne je rib? Saj ni treba dragih, sardele, kraljice morja, so po 20 kun kila. Zdrave, poceni, enostavne za pripravo. Saj jih ni treba le peči v olu, odlične so s testeninami, pečene s krompirjem v pečici ... 

 

Ali pa tole: sipa - tri ali štiri evre je stala, dovolj za nas tri ali štiri za kosilo, s špageti. 

 

mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 22. avg 2017 11:42

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

22. avg 2017 12:06

V zlatih starih časih je šlo v kilo 30 do 33 sardel. Danes se pa prodaja tak drobiž, da ti gre na jok, 60 in več v kili, skoraj kot girice. Letos sem bila na morju 4 tedne in sem v vaški ribarnici kupila ribe mogoče dvakrat, priznam, da se mi vsak dan ob pol šestih ni ljubilo vhoditi v pristanišče (pa še takrat, ko sem bila, ni bi lo kaj prida - na polne čolne sardel, salp in ušat kot pred 20+ leti lahko pozabiš). Tako sem dopust preživela ob globoko zmrznjenih ribah. Zelo dobrih. Sploh ne dragih (paprikaš iz zamrznjene polenovke je odličen!) in tudi dopust ni bil zaradi tega nič slabši, mogoče je bilo malo več nostalgije, pa ne dovolj, da bi imela kake resne slabe vplive.  

Sonja

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

22. avg 2017 12:30

Oja jemo ribe Mamamia, pa še kako :) :) Na mojmu ooku se dobjo tud sardele pridejo barke tm dol od Palagruža pa še južnejše in jih imajo koker češ :) se še dobijo 25-30 v kili ja, to je ta prava sardela , no, takih ni glih vedno ampak zaboga, kdo bi štel ?? Frišna sardela iz morja direkt na krožnik a je lahko še kej boljšega ??:) drugih rib pa rajši ne bom našteval, ker sem jih že dost slišal, da se neki posmehujem al kaj :( moj dopust- moja ribja dieta, ker pol doma čez leto se le težko spravim, da skuham kaj iz unih , ki se dobijo pri nas al pa tud v Istri, mi nekako ne dišijo :(

hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti