Pakirano mesto

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12641

20. avg 2017 12:21

marjja je napisal/a:

Morda je pa treba pomisliti na to, da eni nimajo neomejenega budžeta, pa vseeno želijo svoji družini privoščiti dopust, tako ali drugače.... pa si ga verjetno tudi zaslužijo, čeprav vlačijo vse zraven. Tudi jaz marsikaj zamrznem in nesem s seboj, sploh ker sva samo dva. In ne razumem, zakaj bi si zato zaslužila zasmehovanje? Na dopustu se pač ne ukvarjam z raziskovanjem hrane, ker mi ni prioriteta, pač pa z lokalno zgodovino in geografijo, na morju pa preprosto odklopim vse s knjigo v stilu dr roman. Pač nisem vrhunska kuharica, obvladam pa kaj drugega. In tudi ne zasmehujem tistih, ki cel dopust vrtijo kuhalnico, pač vsak po svoje, a ne?  Jaz sem s sendviči v rukzaku in zamrznjenimi golaži reševala dopuste kot zakreditirana samohranilka z dvema otrokoma, ker si nismo mogli privoščiti kaj drugega, kljub temu sta mulca vsako leto videla morje, na SLO obali ali v Istri, v luknjah, s spanjem na tleh, dobesedno, ampak, na morju sta (smo) bili. Pa čeprav samo za 3-4 dni. Enkrat smo se domov vozili na hlape, ker nisem več imela za bencin, komaj smo pririnili do doma, potem pa še 3 dni nismo kam šli, ker sem čakala na plačo. S temi izkušnjami morda bolje razumem Čehe in Poljake.

Ampak, seveda, vsak po svoje, eni prav, drugi narobe. Bistven je pa končni izplen: zadovoljstvo vseh vpletenih, a ne??

 

    Marjja, tudi jaz sem vedno, kadar smo šli na morje k sosedom vzela s seboj nekaj kosov mesa, zato, da mi ni bilo potrebno hoditi takoj v mesnico, pa vedela sem, kakšno meso sem kupila v Sloveniji, vedno sem ga globoko zamrznjenega tik pred odhodom dala v hladilno skrinjo z večimi hladilnimi vlozki, vedno pa sem tudi kuhala sama, v glavnem isto, kot doma, redko smo hodili jesti v gostilne, ker si pač to nismo mogli privoščiti, niti nam ni bila zelja. Zaradi tega nismo preziveli nič manj kakovosten dopust, nasprotno. Moji fantje so bili z mano v red dobri plavalci in so še kako zelo, zelo z veseljem pojedli kosilo, ko sem jih poklicala. Sama sem ze večino naredila zjutraj, nato pa šla domov kakšno uro prej, vedno pa sem vzela s seboj na dopust mojega nepogrešljivega pomočnika . Oprosti Mamamia, to, da si napisala, da dobiš ošpice, ker pač nekateri nosijo in smo nosili s seboj hrano, meni ni čudno, kajti nekateri smo bili veseli, da smo sploh lahko šli na dopust , kljub temu, da nismo imeli veliko pod palcem, kar se pa tiče Poljakov, Slovakov, Čehov in Madzarov, pa samo , ze zdavnaj so nas prehiteli v vsem in zivijo veliko bolje, kot večina Slovencev.

"Prijazne besede so lahko kratke in preproste, njihov odmev pa je neskončen"(Mati Terezija)

Anemiilat  

član od: 7.9.2016

sporočila: 2396

20. avg 2017 12:40

Jaz podobno kot Marija samo z enim mulcem.Sem pa ko je bil še čisto micen, nesla s seboj domače kamilice zanj! No, prav so prišle meni,ker sem se  preveč  najedla kumaric u solati!

 

 

Anemiilat

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

20. avg 2017 13:49

Ko smo še hodili v kamp, sem nesla s seboj pripravljeno  in zamrznjeno hrano  samo za prvi dan, da nisem imela dela še s kuhanjem.

Če bi bilo po moje itak ne bi kaj dosti kuhala. En teden vsaka družina, če le nima zdravstvenih ovir,  brez škode lahko preživi tudi ob sadju, sendvičih, jogurtih in toplih ali hladnih napitkih.

Cila

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

20. avg 2017 14:34

Cila, res je, nobene škode, vendar je tudi to treba kupiti in nihče me ne bo prepričal, da so kamp trgovine cenejše kot trgovine v SLO. No, jaz sem nosila hrano s seboj predvsem iz finančnih razlogov, kot sem napisala. Poklicno imam pa precej vpogleda v finančno stanje mladih družin in se nekaterim samo čudim, kako sploh preživijo, pa še gredo na dopust.

Sicer pa: Sita vrana lačni ne verjame, a ne?

Dkranjc, seveda v vseh mojih zapisih nisem mislila tebe osebno, ampak nasplošno in iz lastnih izkušenj. Po moje je bolje, da kupiš sveže meso pri svojem mesarju in ga globoko zamrznjenega neseš zraven, ga spodaj flikneš v zamrzovalni del hladilnika in ga porabiš po želji. No, potem pa se ti zgodi, da prideš dol in hladilnik nima zmrzovalnega dela, hm..... Ampak to so pa že druge štorije....

 

 

marjja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

20. avg 2017 16:08

marjja: kaj pa vem?  Mene je bilo preveč strah, da bi se hrana pokvarila. V tistih časih hladilniki v kampih niso bili prav zanesljivi, elektrika prav tako ne. A na koncu, ko sem seštela, sem ugotovila, da je bil glavni strošek dopusta, ki je štrlel ven iz rednega proračuna doma, strošek bencina in kampa.  Verjemi, da se krepko zakreditirana (ali pa celo ne)  popolna družina s finačnimi problemi mirno lahko postavi v bok samohranilkam. Da lahko zmanjka tudi za sladoled za otroke. 

Cila

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

20. avg 2017 16:59

Verjamem Cila, tudi take izkušnje sem imela, ko sem bila še poročena in je mož zapravil vse najprej z espejem, nato pa šel v službo in plačo pustil v gostilni. Poleg tega imam tak poklic, da so mi razne družinske razmere znane. Aja, mi nismo nikoli kampirali, nismo imeli ne želje, ne opreme. V apartmajih pa ponavadi hladilniki solidno delajo. Letovali pa nismo nikoli niže od Opatije, temu primeren je bil strošek bencina. Heh, žalostne so te izkušnje, vem. Zato me pa taka zasmehovanja tistih, ki imajo vsega polno, osebno prizadenejo.

marjja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

20. avg 2017 19:35

Oh, ja, pa smo spet pri jamranju, edino, kar še obvladamo. Pa kako je vsem drugim bolje kot nam, oh šmrc oh šmrc. Kar poglejte, kakšne so madžarske in poljske plače, pa kakšne so cene v njihovih trgovinah, potem pa izvolite še naprej jamrat. Da je žvijenje včasih krivično, vemo vsi, da imajo eni malo več sreče od drugih, tudi, da si vsak svoje življenje kroji predvsem sam, pa velja samo za druge, mi smo pa ubogi revčki ali kaj. Kdor gre vsak večer sit spat (razen predebelih gospa, ki so vedno na stradanju zaradi lepote) se pač nima kaj pritoževati. Tudi če sploh ne gre na dopust. 

 

Sonja

dkrajnc24  

član od: 28.3.2012

sporočila: 248

21. avg 2017 5:36

Osebno imam iz lanskega leta zelo slabo izkušnjo, ko sem šel v trgovski center plodine in sem kupil pakirano meso od perutnine ptuj, ko sem prišel do apartmaja sem naslednji dan želel narediti žar in odprem tri pakete - dvojne piščančje meso in enkrat čevape, vse je smredlo kot kuga. 
Žal računa nisem imel spravljenega, da bi lahko šel nazaj, je pa odšlo kar nekaj mesa v smeti na žalost. 

Pa tudi hrenovke, če se prov spolnem so imele katastrofalnega vonja. 

 

Zato je tudi bilo moje vprašanje, da dobim koristni nasvet kaj narediti oziroma novo idejo. 

Vedno sem bil navajen na allinclusive po raznem alžirskem svetu, zdaj pa hodim malce v drugačem stilu na morje :) 

Osebno bo najbolje, da grem do svojega mesarja tukaj v sloveniji, si naredim paketke - zmrznem, dam v zmrzovalno skrinjo in potem na morju postopoma porabim, to se mi zdi še najbolj pametna in smiselna ideja :) 

 

Še enkrat pa najlepša hvala za ideje in nasvete, vsakega posebej cenim. 

 

Srečno 

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

21. avg 2017 7:20

Dkrajnc, nam se bolje kot zamrznjeno meso obnese vakumsko pakirano po porcijah.Če nimaš stroja za vakumiranje, rečeš mesarju pa ti on zvakumira..dandanes boljše mesnice imajo tudi to "uslugo"..neseš v hladilni torbi in tam ga daš v hladilnik.

Pa malo izven konteksta..z Marjjo se večkrat ne strinjava, toda sedaj pa se ..in vsa čast, da si sama ju peljala na hlape na morje ..ni vse v Mastercardu ..daleč od tega ..se bom ob priliki malo bolj razpisala, toda ne danes, sem preveč dobre volje  ..danes smo že ob 5 zjutraj krancali hišo od svakinje, ki praznuje okrogla leta ..in vem, da bo, ko vstane zelo vesela, ker smo z veseljem te okraske delalli ..vse pa tud šold ne naredi.

Vrtejbenka

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

21. avg 2017 8:53

Dkranjc, če si imel slabo izkušnjo z nakupom je bolje, da neseš meso s seboj. Sem že nemalokrat na Hrvaškem videla, da par dni meso prodajajo kot sveže in če ne gre v prodajo ga zamrznejo. Seveda ob nakupu ne moreš vedeti ali je meso v redu. Sicer je pa čisto odvisno od lokacije trgovine. Ali je celoletna ali samo v času turistov. Marsikje imajo čisto dobro založeno trgovino, ker sproti veliko gre, nekje se pa valja mesece. 

 

Vrtejbenka, lepo praznujte! 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti