Biskvit s kokosovim sladkorjem

čičamiča  

član od: 1.5.2017

sporočila: 5

tema odprta - 1. maj 2017 22:17 | ogledi: 2.931 | odgovori: 8

Marsičesa se spravim kuhati/peči, čisto ta prave torte se pa doslej še nisem lotila. Ker moja princeska praznuje 2. rojstni dan sem se odločila, da ji torto spečem sama. Odločila sem se, da bom za biskvit sledila napotkom tete torte:

https://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1800

Pekla bom biskvit za okrogli pekač 30 cm. Me pa nekaj zanima, in sicer, navadni sladkor bi rada nadomestila s kokosovim sladkorjem. Zanima me, ali lahko naredim enostavno zamenjavo oz. kako se "obnaša" kokosov sladkor v biskvitu. Včeraj sem nekaj testirala pa z rezultatom nisem bila najbolj zadovoljna. Naredila sem test iz 1 jajca. Ko sem v prvem poskusu miksala beljak skupaj s sladkorjem, se sneg ni naredil. Ne vem, ali je bilo to slučajno, kakšna druga napaka ali pa se s tem sladkorjem to pač ne naredi. V drugem poskusu sem naredila sneg brez sladkorja in šele v narejen sneg vmešala sladkor (polovico, drugo polovico pa v rumenjak). Ko sem vse skupaj zmešala še z moko in dala peči, ni izpadlo nič kaj puhasto. Morda sem biskvit prepekla, ker je bilo to res zelo tanko?

Prosim vas za kakšen nasvet, kako postopati s kokosovim sladkorjem. Temna barva biskvita mi je všeč, bo dober kontrast z nadevom. Za nadev nameravam mešati smetano in vanilijev puding ter na to naložiti koleščke banan. Ne bo nek profesionalen izdelek bo pa moja čisto prva torta za mojo punčko in upam, da bo vsaj kolikor toliko uspela.

Zahvaljujem se vam za kakršen koli nasvet, tako za postopanje s kokosovim sladkorjem kot tudi za nadev.

čičamiča

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

2. maj 2017 8:16

Drži se navodil tete torte iz omenjene teme. Morda naredi tako, da beljake stepeš brez sladkorja - tudi sama namreč beljake za biskvit stepam brez sladkorja. Pomembno je, da rumenjaki, ko jih stepaš s sladkorjem, postajeo svetli in penasti (mehurčki se pojavijo, barva pa nekoliko svetlejša). Ne znam ti pa povedat, kakšna je vloga sladkorja pri tem, da se rumenjaki penijo in kako sladkor vpliva na rahlost biskvita. Po mojem ne kaj veliko.  

Ko je krema gosta, dodaš najprej tretjino snega.  seveda vmešavaš ročno. Ko rahlo vmešaš prvo tretjino beljakov in je masa gladka, dodaš preostali sneg. Na to maso preseješ moko s škrobom in seveda vmešavam ročno in rahlo, a temeljito, da nikjer v testu ne ostane moka. Med vmešavanjem moke dodam žlico olja ali stopljenega masla. 

Jaz pečem na 175 do 180 stopinj, okoli 15 minut. Čas je odvisen od pečice,, temperatura enako. Bistveno je, da biskvita ne prepečeš, suh bo. Prvih deset minut ne odpiraj pečice, kasneje pa buskvit poskušaš z dlanjo - biti mora prožen. Ko se ti zdi, da je pečen, ga prepiči s izgol za spenjanje zrezkov ali zobotrebcem, in če na njem ni testa, je biskvit gotov.

 

Seveda se pa lahko zgodi, da kljub vsemu temu biskvit pade in je trd. Jaz sem v em mojstrica. 

In za konec: sicer vem, da beli sladkor ni najbolj zdrav, pa vendar - v kakšnem koščku torte nikomur ne bo škodil, tudi otroku ne, razen če gre za zdravstvene razloge. 

Glede nadeva: pudingaste kreme niso moja izbira, vrečka pudinga mi pride prav le namesto čistega škroba. Razen če se želiš izogniti jajcem, to je potem druga zgodba. Raje imam klasično slaščičarsko kremo ali kakšen mousse, kreme na bazi jogurta in sadja ter smetane ali mascarpone sira, ampak to je stvar okusa.

Kakorkoli boš naredila, četudi bo torta nizka in biskvit ne ravno idealen, pomembno je samo to, da si se potrudila za svojo hčerkico. Vse ostalo je postranska stvar. 

mamamia

čičamiča  

član od: 1.5.2017

sporočila: 5

3. maj 2017 23:12

Eto, kratko poročilo o moji torti.

Najprej, hvala, mamamia, si mi dala malo zagona, da sem se je potem čisto zares lotila. 

Za biskvit sem sledila navodilom tete torte in moram reči, da tako dobrega biskvita nisem še nikoli niti jedla niti videla. Bel sladkor sem zamenjala s kokosovim. Tisto polovico sladkorja, ki bi ga morala skupaj z beljaki stepsti v sneg, sem na rahlo vmešala v že narejen sneg. Vse ostalo sem šla po postopku tete torte. Biskvit je bil res okusen, sem ga pa rezala 1x (za 30 cm okrogel pekač sem delala z 8 jajci), kar je izpadlo super, saj sem na okrogli del torte postavila še manjši drugi del v obliki srca (tudi tega sem rezala 1x). Če bi rezala 2x, bi vse skupaj res prišlo previsoko. Biskvita nisem nič namakala in je izpadel ravno prav sočen.

Nadev sem naredila iz mešanice vanilijevega pudinga z burbonsko vanilijo, stepene sladke smetane in v vse to sem vmašala še na majhne koščne nasekljane banane. To je bila prva plast nadeva, na katero sem naložila koleščke banan, na te pa še tanjšo plast stepene sladke smetane.

Od zunaj sem jo oblekla prav tako s stepeno sladko smetano ter koleščki banan (le-te sem malo namazala z limoninim sokom, da ne bi potemneli).

Torta je bila čvrsta, ni se nič sesedala ali da bi imela kakršnekoli druge probleme z njo.

Kar je najbolj pomembno, moja punčka je bila srečna in pojedla je (sama, normalno, smo v fazi "sama") en velik kos torte. En kos smo ji pa prihranili še za jutri popoldan. Od danes naprej zna reči tudi "torta".

čičamiča

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. maj 2017 6:43

Bravo, čičamiča. 

Mimogrede: ko sem videla ta nick, sem pomislila, da se je morda moja hči vpisala na Kulslo, ker jo tudi tako kličemo - čičamiča. Iz ene pesmi - Čičamiča, gotova je priča ...

Pa sem takoj ugotovila, da ni, nima še otrok, torte pa sicer peče. 

mamamia

čičamiča  

član od: 1.5.2017

sporočila: 5

4. maj 2017 16:28

Moja mala na televiziji vsak večer gleda pravljico za otroke. Pred kaminom sedi ena babica in v roki drži ogromno knjigo, iz katere vsak večer prebere eno pravljico. Na koncu vedno reče: "Čičamiča, gotova je priča".

čičamiča

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

5. maj 2017 9:10

https://www.youtube.com/watch?v=SUSItDUUd8o

Po tej pesmi kličemo  našo hčer.

Glede kokosovega sladkorja pa tole: včeraj sem bila na enem tečaju o peki trot (pri Almi Rekić) in je rekla, da lahko za biskvite oziroma testa za torte uporabljamo katerikoli sladkor, torej tudi kososvega, ravnamo se pač po lastnem okusu oziroma potrebah.

mamamia

čičamiča  

član od: 1.5.2017

sporočila: 5

5. maj 2017 11:12

Super, torej se bo kokosov sladkor v prihodnje še kdaj pojavil v moji pekariji. No, tokrat se je res obnesel super.

Dala sem ga nekoliko manj kakor piše teta torta glede navadnega sladkorja - dala sem ga 23 g na vsako jajce in je bilo za naše okuse več kot dovolj. Tako in tako so tudi banane v nadevu napravile svoje kar se tiče sladkosti torte. Puding sem sladkala minimalno, prav tako s kokosovim sladkorjem (1 čajno žličko za dva pudinga skupaj), smetane pa nič. Je pa vse seveda odvisno od lastnega okusa. Nam je bilo vsem zelo všeč.

čičamiča

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

5. maj 2017 13:20

Poskusi naslednjič z lahko, penasto kremo iz bele čokolade. ravnaj se po tem receptu:

https://www.kulinarika.net/recepti/21313/sladice/tribarv

količino po potrebi spreminjaš, osnovno pravilo pa je: 1 jajce na 100 g čokolade, na to 1 list želatine in 1 dl stepene sladke smetane ter 1 dl čvrstega, gostega jogurta. K tej kremi bi se banane odlično podale.

Lep oozdrav, čiča miča ---

mamamia

čičamiča  

član od: 1.5.2017

sporočila: 5

5. maj 2017 13:34

Hvala, mamamia, bom probala ob naslednji priložnosti. Tokrat sem se peke torte lotila z vsem spoštovanjem le-te, naslednjič si bova pa že malo bolj na "ti", vsaj z biskvitom, pa se bom takrat lotila novega podviga s kremo.

Hvala še enkrat in lep pozdrav tudi tebi 

čičamiča

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti