Čudna majoneza

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

24. feb 2017 18:15

Hja, moje misli so odplavale v preteklo tisočletje, ko sem bila še smrklja petih, šestih let (https://www.youtube.com/watch?v=4kHkm3byxHQ) in je moja mami ob vsaki malo bolj fensišmensi (takrat se nam o takih besedah še sanjalo ni) priložnosti delala francosko solato, ki jo je lepo zavila v rezine šunke in okrasila z zvitki inčunov, v katerih je bila kapra. No, v tistih cajtih še ni bilo majonez v trgovinah in smo jo seveda delale doma. In to je bila zame prava pokora - kajti jaz sem bila tista, ki je mami vlivala olje v rumenjake - od začetka kapljico po kapljico, mami je gledala ko sokol in pri priči začela vpiti, če se ji je zazdelo, da tiste kaplje olja padajo v rumenjak, ki ga je mešala, prehitro. Komplicirala je kar precej, to vidim zdaj, ko sama delam majonezo. Ampak, kakor mi je bilo v tistih letih to pravo mučenje (še danes ne maram francoske solate), se mi dandanes kar milo stori, ko se spomnim. Kakorkoli, samo enkrat se nama je majoneza sesirila. In je mami vzela nov jajc oz. rumenjak, me grdo gledala, jaz sem pa res kapljico po kapljico olja spuščala v rumenjak. Ko je bila majoneza trda, smo tisto sesirjeno dodajale dobri in na koncu je bilo tolk krasne, trde majoneze, da se je tema delala.

Aja, ups, smetim

lp

cervus

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

23. dec 2019 20:35

Tako sem se nasmejala, sedi, pet. Jutri bom spet naredila majonezo, rada imam francosko, a kupljena majoneza mi je premastna.

Vesele božične praznike in dober tek! 

 

 

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti