Peka peciva

Sannja5  

član od: 19.1.2017

sporočila: 2

tema odprta - 19. jan 2017 7:33 | ogledi: 3.715 | odgovori: 5

Imam nov štedilnik, pa me zanima, kako je najbolje peči peciva, ali na vroč zrak ali spodnje, zgornje grelo? Ventilatorsko pečenje je možno samo spodnje grelo- ventilator. Opcije spodne, zgornje grelo + ventilator ni.

 

kaj pa listnato testo, denimo iz Hoferja, kako ga peči, na navodilih piše 200- 220, na mojh navodilih na 180.

 

Hvala za nasvete!

Sannja5

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

19. jan 2017 8:27

Boš morala kar sama preskusiti svojo pečico in najti primerne temperature in čase pečenja. Ti so namreč samo orientacijski, ker bo tvoje testo pač malo bolj ali manj mokro od tistega v receptu, in ker bo tvojih 200 stopinj tam nekje med 180 in 220. Tudi navodila na izdelkih so samo orientacijska, tako glede časov kot glede temperatur. 

Ventilator v pečici hrano dodatno izsuši, zato ga jaz ne uporabljam razen za peko keksov - ostalo samo na toploti okoli in okoli, razen, če hočeš imeti recimo hrustljavo skorjico na vrhu - takrat za kratek čas na koncu vklopim na visoko temperaturo zgodnji grelec (ali gril, če ga imaš). Vse ostalo bo pa stvar izkušenj in tvojega okusa, kdaj je ravno prav pečeno - ker ko je enim še surovo ali že zažgano in izsušeno, bo drugim ravno prav (in ko boš dobila novo pečico, bo šlo spet vse od začetka). Zapisuj si prvih par poskusov in ostani pri tistih nastavitvah, ki ti najbolj ustrezajo.  

Sonja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

19. jan 2017 10:12

Jaz večinoma pečem na ventilator - pri meni na gumbu izgleda kot ventilator - mi pa na desni strani pečice bolj peče kot na levi in moram pekač med peko obrnit. Tako kot svetuje limnol moraš pečico preizkusiti, da boš videla kako se peče. Listnato testo vedno pečem na 200, vsaj na začetku, da se testo dvigne, kasneje pa zmanjšam na 180.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. jan 2017 20:56

Zelo redko uporabim ventilator, niti za piškote ga ne vključim. Verjetno moč navade, se mi zdi, da so piškoti lepše pečeni na običajen način. Pravijo, da je ventilator uporaben, če pečeš hkrati na več pekačih oziroma več nivojih, da zrak bolj kroži. Sem poskusila tudi to, se mi ni obneslo. Morda nisem prav nastavila temperture, kaj vem. 

Meso pečem na klasičen način, nikdar z ventilatorjem, za zapečeno skorjico povišam teperaturo z zgornje strani zadnjih pet ai deset minut. 

Poskusi na oba načina, kot ti je limnol napisala. Vsaka pečica ima svoje značilnosti, me pa svoje navade. Preizkusi različnih možnosti ti najbolje povedo, kako ravnati.

mamamia

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

21. jan 2017 15:46

Tako kot so ti svetovale - pečico je treba poizkusiti in to ne enkrat, večkrat, da ti postane jasno kako kaj dela in ne glede na funkcije je vsaka pačica (in najbrž tudi kuharica) poglavje zase. Jaz se moje nisem navadila v skoraj petih letih, ker je prejšnja pekla veliko bolje in veliko bolj enakomerno, kot ta ki jo imam sedaj, pa čeprav ni bila tako zelo poceni. Bogve, kaj bi bilo, če sedaj kupila novo - ali bi tudi tako tarnala za predhodnico.

tedyka

Sannja5  

član od: 19.1.2017

sporočila: 2

22. jan 2017 17:35

Hvala vam, dekleta, za nasvete in prijaznost.

No, nekaj stvari je šlo v smeti med eksperimenti, ampak na koncu sem se naučila. In ja, vsaka pečica je svet zase in moraš pogruntat sistem. Najbolje mi peče na vroči zrak in spodnje grelo, ventilator je samo s spodnjim grelcem, to mi ni šlo, grelec spodaj zgoraj tudi ne najbolje, ta kombinacija zrak grelec je pa fenomenalna.

 

Peče perfektno in to vse, samo temperatura mora biti nižja. Listnato denimo pečem na 200, ko porjavi znižam na 180, gibanico na 170, itd. Lep pozdrav vsem 

Sannja5

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti