Kremšnite - zakaj se je sneg beljakov utekočinil?

Optimistična  

član od: 28.7.2010

sporočila: 31

13. dec 2016 17:24

Ognjič, jaz pa ne uprabljam metlice za stepaje ampak večjo kuhalnico. Razlog pa je ta, da z metlico za stepanje med mešanjem razbiješ zračne mehurčke v snegu in posledično kremšnite niso tako rahle kot bi morale biti. Enako je komentiral eden izmed kuharskih mojstrov na enem tekmovanju laikov v kuhanju, kjer je ena gospa delala rolado in je z metlico grobo vmešala sneg v jajčno kremo in ji je potem rekel, da je tu naredila napako, ker rolada ne bo rahla, saj je v  snegu razbila zračne mehurčke.

Optimistična

Optimistična  

član od: 28.7.2010

sporočila: 31

13. dec 2016 17:26

MiriBon, hvala za povezavo. To sem si že pogledala, tudi video. Pa si ga bom še enkrat, da vidim, če sem mogoče spregledala kakšno mini malenkost, ki pa je tudi pomembna pri pripravi kremšnit :)

Optimistična

Optimistična  

član od: 28.7.2010

sporočila: 31

13. dec 2016 17:27

Kukavičevka, kako pa veš,kdaj je beljak stepen v trd sneg? Jaz sem zmeraj mislila, da je boljše, če je sneg čim bolj trd in ne premalo trd.

Optimistična

Optimistična  

član od: 28.7.2010

sporočila: 31

13. dec 2016 17:28

Kukavičevka,  pardon, sem mislila napisat, kako veš,kdaj je beljak stepen v pretrd sneg?

Optimistična  

član od: 28.7.2010

sporočila: 31

15. dec 2016 8:49

Punce, sem šla gledat, kakšen je pravilen postopek priprave kremšnit v knjigo Kuharstvo - srednje izobraževanje, ki je namenjena izobraževanju bodočih kuharjev in noter v receptu piše, da je potrebno sneg beljakov izstresti še v vročo kremo ter jo na hitro z velikimi zamahi mešati. Še vročo damo nato na plast maslenega testa.

Tako, da bom jaz še vedno delala kar po svojem postopku: definitivno bom sneg mešala z vročo kremo, le da bom naredila kontra --kremo bom vmešala v sneg in ne obratno, ravno zato, ker smatram,da so kremšnite potem bolj rahle in puhaste.

Če se bo kateri od vas dokopal še do kakšne zanimive in koristne rešitve, pa naj jo le napiše, da jo vsi vidimo. :)

Optimistična

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. dec 2016 8:59

Saj ni temu, da se združita sneg in še vroča krema, nihče oporekal. Prevroča krema pa zna biti težava.

Sicer pa, če enkrat ne uspe neka stvar, ninič neobičajnega.

rimljanka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. dec 2016 9:07

Svit džizas

Ali se vmeša sneg (in kako se ve, da je dovolj trd?) v kremo ali vice-versa, mar to je zdaj vprašanje?

Hočem reči, če se tole dela počasi, je oboje okej, gre samo za vprašanje, katera tehnika je komu ljubša. Vsaka tehnika, ki te pripelje do tega da se sneg lepo vpotegne v kremo (in da ne tepeš snega niti kreme), je pravilna, vse ostale so pa napačne.

 Meni osebno je najbolj enostavno vmešavati sneg v zmes in znam to narediti tako s silikonsko lopatasto kuhalnico, silikonsko metlico, leseno špahtlo, žičnato metlico in tudi z žlico, če ni drugega pri roki.  Ker to zadnje so samo različna orodja - v vsakem primeru je treba znati. Practice makes it master.

Glede tega, kaj piše v učbeniku: je čisto okej, da nekaj piše. Kuhar itak postane človek takrat, ko zna nekaj narediti na več tehničnih načinov in z različnimi orodji. Ob tem mi pride na misel ena oddaja iz tiste serije, v kateri Gordon Ramsay in njegova dva kolega obupno ponižujejo ljudi, ki bi bili radi kuharji...in so jih enkrat peljali v divjino in so jim povedali, da naj iz omejenega orodja naredijo vrhunsko večerjo. In so ljudje stepali jajca z žlico in valjali testo s steklenico, pa so na koncu uspeli nekaj zložiti skupaj.

Skratka, optimistka, še malo vadi. Če boš pri eksperimentiranju mislila, da ti spet ne bo uspelo, ti verjetno res ne bo uspelo.

Nič hudega. Tudi brez veščine pripravljanja kremnih rezin človek zmore lepo živeti in doživeti lepo starost. Še vedno pa ti vedno ostane družinski izlet na Bled, ker tam jih pa res znajo narediti.

Vendelina jr.

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1685

15. dec 2016 21:56

Moja sodelavka je ravno danes delala kremšnite (delam namreč v kuhinji). Na vročo kremo, ki jo je ravnokar odstavila iz štedilnika je dala beljake, ki jih je skupaj s sladkorjem stepala z samostoječim mikserjem sigurno 10 če ne 15 minut. Beljaki so bili tako kremasto puhasti, kot nadev za šamrole. Potem, pa je z tremi zamahi lopatice in naknadno z metlico vmešala beljake v vročo zmes. Tako ona vedno dela in so kremšnite vrhunske.

LP, Saša

Mir in dobro!

Optimistična  

član od: 28.7.2010

sporočila: 31

16. dec 2016 12:50

Venturini, na vročo kremo je dala beljake in jih stepala? Ali misliš reči, da je najprej stepla beljake v trd sneg in jih potem vmešala v kremo?

No, to je pa pomembna informacija, da jih je stepala 10-15 minut. Tudi jaz bom v bodoče tako, ker do sedaj sem beljake stepala bistveno manj :)

 

Optimistična  

član od: 28.7.2010

sporočila: 31

16. dec 2016 12:55

Vendelina jr, hahaha. Si me pa nasmejala. Sem pač devica po horoskopu, posledično zelo natančna in se poglobim v vsako zadevo zato, da mi čim bolje uspe. Zato tudi tako podrobno sprašujem.Tudi pri kremšnitah je tako. Do sedaj so mi ene petkrat zapovrstjo odlično ratale, pa sem jih delala čisto po enakem postopku, šestič pa so se mi malo sfižile. Saj za pojest so ble še zmeraj, ampak ne tako rahle, kot bi morale biti.

V glavnem, ni panike. Bom upoštevala vse nasvete, ki ste jih zapisale, saj je več kot očitno, da ste tukaj res prave mojstrice :)  Seveda znam pa tudi sama marsikaj, vsega pa žal ne, zato sprašujem tukaj. In hvala za vse odgovore ter komentarje. Bodo zelo pomagali pri nadaljnji peki :)

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti