Jedilnik za žolčne bolnike(pred operacijo)

majamajamaja  

član od: 10.3.2013

sporočila: 2

tema odprta - 29. sep 2016 12:12 | ogledi: 8.595 | odgovori: 8

Ima kdo kake jedilnike za bolnike z žolčem?

majamajamaja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

29. sep 2016 17:21

Vtipkaj na google dieta za žolčne bolnike, veliko je tega.

Vsekakor pa lahko iz izkušenj mojih družinskih članov ( brata, oče) svetujem zelo lahko prehrano, kuhano, dušeno...Največji problem so maščobe in tudi po operaciji sta oba brata večkrat tožila, če sta se pregrešila. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Leikolinko  

član od: 13.5.2014

sporočila: 87

30. sep 2016 6:20

Jaz nisem smela svežega sadja, zelenjave..vse kuhano in dušeno.. rugače veliko odvisno od posameznika, se moraš naučiti poslušati svoje telo :)

Leikolinko

TanjaG.  

član od: 6.7.2002

sporočila: 509

4. okt 2016 11:08

Ne smeš jesti mastne hrane, ocvrte in pohane hrane, konzervirane hrane, jajc, čokolade, kakava, peciva s kremami, pikantne hrane, predelanih mesnin (klobase, salame), alkohola, gaziranih pijač, presladkih pijač, živil, ki povzročajo napenjanje, izogibaj se svežemu kruhu.

Sadje in zelenjavo lahko dušiš ali iz sadja skuhaš kompot, namesto kruha je priporočljiv prepečenec, meso naj bo pusto, dušeno ali kuhano, pazi tudi pri ribah in izbiraj tiste, ki so manj mastne, mleko in mlečni izdelki naj bodo light (čeprav se propagirajo kot ne-zdravi oz. tako večkrat zasledim, da jih ljudje ne marajo češ da če nimajo maščobe, imajo pa kaj več drugega), vendar v primeru žolča dosti izbire nimaš - ali vzameš light ali se odpoveš. V hoferju imajo kar lepo linijo izdelkov z manj maščobami, od jogurtov, skute do sirov in tudi nekaterih salam. Sem kar veliko iskala po različnih trgovinah, pa se mi zdi, da je hofer najboljše založen z light. 

Lahko ješ krompir (ampak kuhan in ne ocvrt ali pražen), riž, polento, testenine (brez jajc), meni je zelo teknila takrat tudi rdeča pesa (kuhana in zabeljena s kapljico olja in malo limoninega soka), pojedla sem tudi ogromno kuhanega korenja, špinače in blitve. Sadja tako ne maram kaj preveč, tako da ga nisem pogrešala oz sem včasih skuhala kompot namesto čaja.

 

Nauči se, kateri kosi mesa so manj mastni oz prosi mesarja in mu povej zakaj iščeš čim manj mastno meso. Meni je dal vedno res lepe kose npr. govedine, iz katere sem skuhala juho, pa res nisem imela kaj dosti maščobe za posnet dol..

Ma...če sem lahko iskrena - nisem jedla prav slabo, ko sem bila na tej dieti. Morda tudi zato, ker po taki hrani nisem imela težav (prej skozi nekaj, pa praktično do 3 tedne pred operacijo sploh ni bilo znano, da imam žolčne kamne). Res pa je, da ko sem se po operaciji vrnila v službo in bila še dalje na takem prehranjevalnem režimu, je bilo kar naporno, ker sem se počutila nekoliko švoh. Res pa je, da sem jedla striktno po pravilih, vendar verjetno količinsko premalo.

 

Prve dni po operaciji jej bolj lahko in po možnosti tekoče (veliko čaja, prepečenec, juhe).

 

Srečno!

 

TanjaG.

daabul  

član od: 11.2.2007

sporočila: 97

4. okt 2016 19:20

Nasvet Tanje G. je na mestu. A pomembno je,da naredis spremembo v prehrani,sicer operacija ne bo resila tezav.

To sem sama ugotovila,ko sem po operaciji zolca lezala v bolniski postelji in opazovala gospo,ki je bila prav tako ze drugic po poeraciji zolca v bolnici v hudih bolecinah. Takrat sem se dolocila,da se to meni ne bo zgodilo.

Priporocam ti,da jes dovolj vlaknin, sveze sadnje in zelenjava so prava izbira. prav tako popij dovolj vode . Vsaj 2 l na dan razporejeno cez cel dan. Predvsem popij velik kozarec vode zjutraj na tesce. Pri sebi sem opustila meso,jem samo ribe in cim manj sladkarij.Za sedaj jih popolnoma crtaj.

Od moje operacije je minilo 20 let in nikoli nisem imela nobenih tezav. 

 

 

 

 

 

 

daabul

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

5. okt 2016 8:04

Mlečni izdelki iz posnetega mleka so čisto ok, čeprav nimajo oznake light. Od mesa teletina, piščančji in puranji file, vsekakor pa vsa perutnina brez kože. Govedina je čisto ok, tudi kuhana iz juhe. Pečenim ribam odstrani kožo, najbolje pa je, če si pripraviš kuhano ribo. Mnogi jih ne marajo, jaz jih imam pa zelo rada. Seveda je ne razkuham do neprepoznavnosti, ampak jo pripravim v posebni posodi za kuhanje rib, z zelenjavo seveda, in to potem narežem in postrežem k ribi. Nabavi si parni kuhalnik,

 

https://www.bfcshop.si/media/catalog/product/cache/5

 

 

to je idealna reč za pripravo dietne hrane. Ribe, zelenjavo, kromir in še kaj pripravljaš naenkrat, na pari. Z dodatkom svežih zelišč in z nekaj kapljicami olivnega očja se dajo pričarat dobro okusi (bila dve leti na strogi dieti invem o čem govorim; na začetku se mi je pa zdelo, da ne smem jesti nič ...). 

 

Meso sem si jaz prupravljala tako, da sem ga opekla na teflonu brez maščobe, potem pa zalivala z vodo ali z vodo, ki je ostala od kuhane zelenjave (sem jo zamrznila in imela vedno na zalogi). Na koncu sem dodala malo olivnega olja in sesekljana zelišča, prej sem ob mesu nahitro podušila ali samo prepražila kakšno zelenjavo. Krompir sem jedla kuhan, s peteršiljem, drobnjakom, zeleno, baziliko, majaronom ...., ali pa sem ga pekla v pečici brez maščobe, na dno pekača sem dala peki papir. Dovolj je bilo nekaj kapljic olivnega olja in vejica rožmarina, pa je bil tak krompir čisto ok. 

 

Testeninam brez jajc se nisem izogibala, so pa bile omake zelenjavne ali s pusti mesom, z malo paradižnikove omake in različno sesekljano zelenjavo. 

Od predelanega mesa sem jedla pravo šunko (nobene pica šunke ali kakšne poceni iz Lidla, Hoferja itd), in piščančja ali puranja prsa v ovoju. 

mamamia

sennheiser  

član od: 5.12.2016

sporočila: 4

5. dec 2016 12:53

Vsa ta pravila, kaj naj bi jedel po operaciji itd. so tako tako.

Kuhano ali pečeno ni imelo velike vloge. Glavno je da se izogneš maščobam.
Zadeva pri meni osebno je bila pa taka, da recimo mlečni izdelki, karkoli mastnega, sadje in zelje ni bilo za jesti.
Tudi ista riba, vsakič ni pasala. Tudi kruh v nobeni obliki ni bil prve pol leta za jesti.

Recimo OK mi je bila salama iz piščančjih prsi, medtem ko po vseh ostalih salamah so bile velike težave.

Sprobat bo treba, pa kak dan na ta račun žal na wc-ju presedet. Na koncu pride do tega da se ti tista hrana, ki ti povzroči težave dejansko malo zameri.

Po 2 letih po operaciji, pa nisem imel več takih težav.

Trenutno je od operacije že 9 let, težave mi še vedno povzroča mastna hrana (dejansko prepojeno z maščobo), zelje in sveže neolupljeno sadje. Masto meso ni tisto, ki ima malo maščobe na sebi in se ta dejansko stopi ob peki, ampak je razno mleto meso in meso ki ga dejansko spečejo v sami maščobi. Še največjo težavo imam po zelju, ki ga imam zelo rad, ampak je treba vzeti v zakup da takrat ko ga jem, sem na wc-ju vsaj 5x.

sennheiser

Leikolinko  

član od: 13.5.2014

sporočila: 87

6. dec 2016 5:52

Zdravo, 

jutri se odpravljam na operacijo, pa me zanima, koliko časa ste okrevali? Sem mlada, tako da računam, da bom po 14 dneh lahko odšla v službo?

Ali po operaciji lahko uživam mlečne izdelke, npr-kefir? Kako pa je z športnimi aktivnostmi-joga?

 

hvalaa vam za odgovore

LP

Leikolinko

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

6. dec 2016 11:02

Odvisno od tega, ali bo operacija laparoskopska ali ne in odvisno od tega, kaj delaš. Po laparoskopski bi po 14 dneh že morala biti kar v redu. 

Kako bo s športom, boš pa sama videla, in kako bo z mlekom tudi - ker so ljudje pač različni.  Vsaka operacija lahko gre po sreči ali pa tudi ne in zaenkrat se raje ne obremenjuj kaj preveč s koledarjem. 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti