Marie kondo- umetnost pospravljanja

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

tema odprta - 2. sep 2016 17:16 | ogledi: 5.904 | odgovori: 13

Po daljšem času iskanja najučinkovitejšega načina pospravljanja sem naletela na tole knjigo, ki me je še najbolj pritegnila. Ali se je že kdo lotil pospravljanja po tem sistemu? Predvsem me zanima, koliko časa vam je vzelo, če ste uspeli speljati stvar od začetka do konca... Nekaj dni? Tednov? Mesecev?

 



čoko

Temo je spremenil(a) čoko dne 2. sep 2016 22:23

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

3. sep 2016 17:52

Svetujem knjigo Preprosto je boljše... drugače pa ni druge kot  veliko potrpljenja, volje, pa sobo do sobe generalno, traja par mesecev, odvisno od velikosti, učinek pa za 3-4 leta, ker če si nagnjen k temu, da šparaš stvari spet prideš na isto...

Lahko pa tako kot v tej knjigi svetuje avtorica , odvečne stvari daš v škatlo ( če imaš prostor) nanjo napišeš letnico 2021 in če je do takrat ne odpreš je res odveč. 

Sicer pa nekateri ne vržejo nič stran, moja prijateljica ima vse lego kocke iz 60 let....pa stripe...nekaj je celo danes precej vredno..

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

3. sep 2016 21:53

Trixi, ta sistem poznam in sem ga do zdaj uporabljala, ampak nekako ni to, kar bi rada. Pristop Marie Kondo je pa drugačen, ne po prostorih, ampak po skupinah. Vsa oblačila iz cele hiše na kup, izločiš, česar nočeš več (oz. po njeno vse, kar v tebi ne zbuja veselja ), šele nato se lotiš druge skupine... (vse knjige, vsa posoda, vsi papirji, vsi spominki...) Smisel vsega je, da ti na koncu ostanejo res samo stvari, ki te razveselijo, pa da so vsi predmeti iz iste skupine na enem mestu, ne povsod malo. Da določiš prostor skupinam. Ker pri nas je to največji problem- knjige v vsaki sobi, drobnarije povsod, papirji prav tako... Nekaj oblačil v garderobi, nekaj v eni sobi, nekaj v kleti...  Da o igračah sploh ne govorim. In potem res nimaš občutka, koliko je vsega. Saj tisto sproti že pospravimo, ampak zdaj sem se odločila, da bom res po kategorijah generalno prevetrila dom. Ker bo to pač omejeno na vikende, vem, da bo trajalo dolgo. Nimam pa predstave, kako dolgo... Me res zanima, kako mi bo šlo.

Sem pričakovala, da vas je že več poskusilo po tem sistemu, pa da izvem kakšno izkušnjo 

čoko

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. sep 2016 22:01

Seliš se vsaka 3 do 4 leta. Garantiram, da nimaš nobene odvečne krame. :) 

 

Vanja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

4. sep 2016 7:13

Vanja

 

Mogoče mi je ravno zaradi tega prišlo v kri, da vsake toliko časa temeljito prevetrim vsebino omar, ob letnem čiščenju hiše pa še vse ostalo. K sreči imam vnete (še preveč) pomočnike. Seveda je vsak od nas še bolj temeljit pri pospravljanju za drugim in tako izgine iz hiše še marsikaj, česar sam ne bi izločil . Na tak način je meni izginila zbirka cvetličnih vaz iz podstrešja, možu pa škatla z minerali  .

Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 04. 2016 07:22

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

4. sep 2016 7:23

Ne predstavljam si, da bi se vesoljna SLO ali ZDA vsake 3 leta selila. Sicer pa nasvet drži, jaz imam za sabo 8 selitev, 6 kot srednješolka in študentka, 2 pa še s familijo. Pa glede na kramo, bi se morala spet...

marjja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

4. sep 2016 8:12

Čoko, jaz bom spremljala tvoja poročila o pospravljanju. Upam, da ti bo uspelo po tem sistemu. Zavedati pa se moraš, da ko narediš tak kup, ga moraš tudi pospraviti in to ni mačji kašelj.Poglej si slike Savine Atai, ko leži na gromozanskem kupu oblačil, knjig itd. Mene bi vse minilo.

Letos sem odnesla nekaj kupčkov meni zelo dragih revij, a nazadnje res nisem videla več smisla, da bi jih kopičila in sem jih znosila v kontejner za papir. Sicer pa delam red sproti, kar se pri meni edino obnese. In vzame tudi zelo malo časa. Sproti je moj edini nasvet. Pa premisliti že pri nakupih ali res rabim to in ono, ali je samo trenutna muha, ki bo obležala nekje in mi delala napoto.

Ko pa se že nabere in je to potrebno urediti, pa premisli, kakšne vrste človek si, mogoče kampanjski in ti to ustreza in lažje pospraviš veliko v krajšem času ali vsak dan in si zalog sploh ne delaš.

 

naor

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

4. sep 2016 10:54

Jaz pospravljanje šare odlagam na prihodnji čas:  poleti, -ko bo dež,    pozimi, -ko ne bo tako mraz,    pomladi in poleti pa vsak izgovor prav pride. 

Še največ šare je šlo od hiše, ko sem otrokom napovedala, da me cel dan ne bo doma, tačas pa naj pospravijo en prostor.  Šara je res izginila, zraven pa še kakšna stvar, za katero mi je zdaj žal. Vseeno so otroci laže kaj dali v odpad, ker niso imeli na stvar vezanih spominov. 

 

 

Katrca11

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

4. sep 2016 11:26

@marjja, 15 naslovov v 26 letih plus 9 let na zadnjem naslovu pride vsega skupaj 35 let.

Toliko (netravmatičnih) selitev je povzročilo, da točno vem, kaj moram obdržati in kaj oddati. Tudi denarja za razne suvenirčke s potovaj ne zapravljava. Knjige sproti oddajam, se pa nameravam znebiti dobrega števila kuharskih, ker so premnoge kar malo zastarele. 

Vsako pomlad in jesen počistim garderobo in sicer tako, da popolnoma vse znosim na posteljo, pobrišem prah in po en artikel znosim nazaj. Priznam, mi vzame dva dva dni, sem se pa zverzirala, včasih sem rabila več kot 2x toliko časa. To delam samo takrat, koo je dragi službeno odsoten. 

Približno 4x na leto počistim shrambo. Najprej znosim vse z zgornje police na kuhinjski pult, pobrišem prah, zložim vse nazaj. Vajo ponovim dokler ne pridem do tal. Enako s hladilnikom, omarami v pralnici in kopalnici In seveda z omaro s čevlji, ki je (na grozo vseh mojih prijateljic in sosed) v garaži  in mora biti počiščena ter spravljena v red. 

 @Naor, zdaj sem našla sliko o kateri pišeš in ne, moj kup na postelji ni tako "messy". Mene bi ob takih kupih prav tako vse minilo! 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 04. 2016 11:35

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

4. sep 2016 12:30

Dont,panic, saj se strinjam. Samo nasvet o selitvi ni za vse, ker si res ne predstavljam, da bi se vsi selili kar naprej. Ti imaš pač tak način življenja, tudi meni je tako naneslo, vsem pač to ne gre in ne odgovarja in se morajo pri pospravljanju drugače znajti. Jaz sem se sicer  zaklela, da iz zdajšnjega stanovanja grem samo še z nogami naprej, a nikoli se ne ve....zarečen kruh, pa to...

Mimogrede, tvoj način je precej podoben tvojemu, le da je bolj poredko... Pa so moja šibka stran.

marjja

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

4. sep 2016 20:05

Vanja, tvoj način mi je všeč! Pa še deževati je začelo, mogoče mi uspe malo zmanjšati hrčkanje?

Katrca11

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti