Pravokotna torta dveh okusov

tanja31  

član od: 26.12.2006

sporočila: 28

tema odprta - 13. avg 2016 22:56 | ogledi: 9.544 | odgovori: 11

Pozdravljeni!

Rada bi spekla pravokotno torto, pol čokoladno, pol sadno. Takšne torte še nisem pekla, vedno samo okrogle. Žal nimam časa (pa tudi finančno se tega ne bi brezveze lotila), da bi spekla poskusno torto, da vidim, kakšne količine potrebujem in kako bo sploh uspelo. Zato sprašujem za vaše izkušnje.

Rada bi spekla torto iz treh plasti biskvita, torej na eni strani čokoladnega, na drugi svetlega. Biskvit bi pekla v nizkem pekaču od pečice, ker nimam višjega. Ga torej dam na pol, spečem pa vsakega po dva pekača (in kaj potem s 4. polovico)? Opažam, da je moj obod za sestavljanje torte visok komaj 5 cm, je to sploh dovolj za tri plasti biskvita plus kremo? Kakšne količine jajc, moke in sladkorja naj uporabim za en pekač?

Kreme bodo čisto navadne in enostavne, ker ne mislim komplicirat in eksperimentirat, ker mora ratat v prvo in stoprocentno. Čokoladna krema bo temna čokolada stopljena v sladki smetani in potem hladno stepeno. Kakšne količine potrebujem tukaj za pol torte - 0,5l smetane in 250-300 g čokolade? Sadna bo verjetno po tem receptu oz. principu http://www.kulinarika.net/recepti/12197/sladice/sadno-s , le da bo sadje verjetno borovnice. Nisem je še delala, na oko pa se mi zdi, da bi lahko bilo dovolj kreme. Koliko smetane se navadno porabi za okrasitev torte, 3/4 litra? Preveč ne bi rada naredila, da ne bo ostankov v hladilniku, ker gremo po tem kosilu direkt od tam na morje, okraševala pa jo bom verjetno šele tisto dopoldne.

In še nekaj čisto praktičnih vprašanj. Kam postavite takšno torto? Edina primerna zadeva, ki jo imam, bi bil plastičen pladenj z malo višjim robom, pa ne vem, če je primerno, ali izgleda tako malo... neapetitlih. A se da kje kupit tak bolj debel kartonski pladenj, kot jih ponekod dobiš zraven torte? Da sploh ne omenim prenašanja te torte na cilj. Se da kje kupit tiste plastične škatle in kakšna je cena?

Hvala za vaše odgovore in kakšno spodbudno besedo, ker že resno razmišljam, da bi spekla enostavno dve okrogli torti, ampak za okroglo obletnico, pa le malo lepše in bolj slavnostno izgleda taka.

tanja31

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

13. avg 2016 23:33

Pri vseh vprašanjih in pomislekih, ki si jih tu natresla, še posebej glede strahu, da ne gre kaj narobe (in v takšnih okoliščinah gre najraje kaj narobe), da transporta in težav z embalažo ne omenjam, je po mojem mnenju najbolje, da torto preprosto naročiš. Kaj bistveno dražje te ne bo prišla, kot če jo delaš sama, pa uspeh je zagotovljen in primerna embalaža za prevoz tudi. Kako daleč jo je pa treba peljati?  Ker lahko ti jo dostavijo tudi tisti, pri katerih jo naročiš in resnični nimaš nobenih skrbi. 

 

Vsekakor pa manjka bistven podatek - za koliko ljudi boš pa delala to torto? 

 

Sicer pa ne vidim nobenega problema, če bi spekla dve okrogli torti. ZAkaj bi za okroglo obletnico morala biti oglata torta?Če je obletnica okrogla, naj bi še torta ...

 

Ne kompliciraj preveč, raje se skoncentriraj na samo zaavo. 

mamamia

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

13. avg 2016 23:33

Ko sem prvič delala zelo veliko torto, sem primerno veliko leseno dilo "oblekla" z aluminijasto folijo, gor pa sem položila nekaj belih čipkastih prtičkov, ki jih lahko kupiš skoraj v vsaki malo večji trgovini. Torta je tako prepotovala pot iz Ljubljane do Portoroža, brez problemov na zadnjem sedežu avtomobila. Za naslednjo rundo velike pravokotne torte pa sem pladenj nabavila v trgovini Peki na Rudniku. Za  torte delam skoraj vedno biskvit, ki nikoli ne pade dol. Če nimaš primernega pekača za pravokotno torto, speči testo  kot si si zamislila, saj lahko ostanek testa zamrzneš in kasneje uporabiš npr. za cake popse. Enako je tudi pri kremi, če je boš imela preveč, jo enostavno zamrzni in uporabi za kakšno drugo priložnost. Je pač bolje, da ti ostane nekaj kreme, kot da ti jo zmanjka in ne moreš dokončati zamišljene okrasitve.

kača

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12638

13. avg 2016 23:46

  Draga Tanja, če nimaš izkušenj s peko tort, si si po moje zadala zelo veliko, zahtevno in odgovorno nalogo. Premisli, ali je res vredno tvojih zivcev in jo rajši naroči, kot ti je svetovala ze Mamamia, takšno je moje mnenje, odločitev pa je seveda tvoja. Pa še to, iz lastnih izkušenj vem, ko sem delala pecivo za druge, mi je šlo vedno nekaj narobe, kajti takrat , ko najbolj paziš in se bojiš, da ne bi šlo kaj narobe, kot zakleto deluje Murphyjev zakon. 

mopsika

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

14. avg 2016 8:49

Tanja, zakaj bi se mučila z veliko pravokotno torto, sploh, če nimaš modela . oz. oboda zanj, ki je po moje nujno potreben, ko torto zlagaš, pa pladnja..... Želiš tudi dva okusa in dve barvi biskivita (kot razumem sadni del z eno barvo bikvita, čokoladni pa z drugo) ..... Jaz bi naredila dve lepi okrogli torti, primerno, lahko tudi enako okrašeni oz. v neki povezavi. Imaš izkušnje, imaš pripomočke, pa še transport, ki ga omenjaš bo po moje bolj enostaven. Malo tudi razmisli o velikosti biskvita oz. torte, ki jo lahko že med delom daš v domač hladilnik. Zna biti hudo nerodno, da torte ne moreš do serviranja pustiti v hladilniku, sploh sedaj, ko so temperature bistveno previsoke, da bi jo lahko hranila v hladni keti ali kakšnem drugem neogrevanem prostoru nekaj ur.

Po moje je tu še bistven podatek, ki nam ga nisi zaupala število povabljencev. Sicer pa sama veš koliko koščkov približno pride iz ene okrogle torte, ki jo ponavadi spečeš, tako da ti bo tudi po tej plati lažje oceniti količino.

Nenazadnje danes tudi poročne torte niso več ogromne ampak so sestavljene iz več manjših tort različnih okusov le enake okrasitve. Lahko so položene na stojalo ali lepo razvrščene na ravni površini z nekoliko dekoracije vmes (tila ali česa podobnega, cvetja ...). 

Lep dan še naprej in naj ti torta ali torte dobro uspejo.

tedyka

tanja31  

član od: 26.12.2006

sporočila: 28

14. avg 2016 20:49

Hvala vsem za odgovore in nekaj nasvetov. Torte ne morem naročiti, ker je to tudi neke vrste darilo, predvsem pa zato, ker se nisem sama javila za to nalogo, ampak so me določili. "Panika" oz. skrb je z moje strani predvsem s časovne strani, ker torto namreč rabim v soboto za kosilo, delat pa lahko začnem šele v petek popoldne. In ker se bomo hkrati še spravljali na morje, si res ne morem privoščiti, da bi kaj morala delati dvakrat ali celo še letati v trgovino.

Število gostov je 14, od tega 5 otrok, in to smo sami najožji domači, tako da glede uspeha torte ne bo nobene zamere, pa tudi če bi bila na koncu taka, da bi jo v jušniku prinesla. Pravokotni obod za sestavljanje torte sem pred nekaj meseci kupila v Hoferju, ga pa še nisem preizkusila. Spomnila sem se pa tudi, da je imela stara mama en tak pravokotni kovinski pladenj, ki bi mi prišel prav, če se bom odločila za to varianto. Hvala tudi za nasvet, da se da kreme zamrznit, ponavadi smo se žrtvovali in ostanek pojedli, ampak tokrat kot rečeno ne bo nikogar doma.

Bom še premislila, kaj bom, ampak to drugi strani imam pa tudi samo en okrogel obod za sestavljanje in eno okroglo škatlo za prenašanje, tako da je glede tega isti šmorn.

tanja31

BABI 2+2  

član od: 8.11.2009

sporočila: 379

14. avg 2016 21:57

Ojoj, Tanja, za tako časovno stisko si si zadala kar velik zalogaj. Če je torta za 16 ljudi, potem ne vem zakaj toliko kompliciraš z različimi barvami biskvita in različnimi nadevi in pravokotno obliko? Jaz za 16 kos0v vedno spečem torto v okroglem obodu premera 28 cm, pa so kosi ravno prav veliki. Drugače pa imaš na Kulinariki malo morje receptov kjer se lahko orientiraš glede količin za ozbrano velikost torte. Sicer pa ti želim, da ti torta uspe in nam malo poročaj kako ti je zneslo, ko boš utegnila.

Še to: jaz bi biskvit spekla kak dan prej, v petek popoldne bi jo sestavila, čez noč dala obvezno v hladilnik, v soboto zjutraj pa okrasila, saj bo morala v obodu počakat, da se fila strdi.

BABI 2+2

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

15. avg 2016 6:48

Oprosti, citiram: "Torte ne morem naročiti, ker je to tudi neke vrste darilo, predvsem pa zato, ker se nisem sama javila za to nalogo, ampak so me določili."  Razlog več, da jo naročiš.

 

Če ne, pa tudi ne vidim razloga kompliciranje z dvema okusoma za smo toliko ljudi. Jaz sem mislila, glede na tvojepisanje, da vas bo vsaj 30. Če boš delala dve torti (pet je otrok, ki pojedo pol koščka ...), ti bo ostala, verjemi. 

 

A imaš visok pekač od pečice? Tudi če ga nimaš, gre vse lepo gladko. V nizkem spečeš biskvite, nekoliko debelejše kot za rolado. Dva bela, enega čokoladnega. Vmes dve plasti kreme, je pač daš malo več, in še okrasiš po vrhu in imaš torto, ki za transport ne potrebuje kaj posebnih ukrepov, razen da jo nekdo drži. On v tako veliki troti lahko vsako polovico ndevaš posebej. Kje pa piše, da mora biti torta visoka 10 cm? 

mamamia

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

18. avg 2016 7:44

Jaz sem naredila sicer okroglo, recept za biskvit isti kot ga omenja kača, nisem nič komplicirala, za vsako barvo en biskvit, v temnem sem del moke zamenjala s kakavom v prahu. 

Loni Makaroni

Silvija_02  

član od: 11.11.2013

sporočila: 116

18. avg 2016 10:00

Pozdravljene,

slavljenka si je zaželela torto dveh okusov, in sicer: http://www.kulinarika.net/recepti/19626/sladice/ekspres in http://www.kulinarika.net/recepti/6783/sladice/malinovo

Razmišljala sem, da bi v okrogli torti naredila polovico enega in polovico drugega okusa. Obroč za torto imam, znašla bi se tudi glede tega kako narediti narediti mejo med polovicama.
Zanima me, kaj menite o tem, da bi bila ta dva okusa skupaj in ali ne bi bilo bolje narediti dve majhni okrogli tortici?

Hvala za mnenja in nasvete.

Silvija

fleur  

član od: 28.4.2006

sporočila: 169

18. avg 2016 13:51

Imam izkušnje samo z malinovo sanjsko fino torto, ampak jaz bi raje naredila dve mali, ker so kreme bolj tekoče, dokler se ne strdijo, in gre hitro lahko kaj narobe z improviziranimi pregradami.

Z malo več truda bi se sicer po mojem dalo narediti tudi v eni in pol pol, ampak je po mojem manj tvegano (in vprašanje če ne časovno hitreje) z dvema malima. Če to seveda ni problem zaradi kakšnih drugih želja (da bi raje eno večjo torto itd.).

fleur

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti