Lušt paradižnik

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

10. jun 2016 8:20

No, pa da še jaz pristavim svoj piskrček. :)) pa ne, nisem zaposlena v Luštu. 

 

1. A ste videli velikost "plantaže" kjer raste Lušt?

2. A ste videli, v kakšni zemlji raste Lušt, kakšna je pridelava, kako ga negujejo, kdo ga oprašuje?

3. Koliko bi imele ve plačo, da ste tam zaposlene in delate 8 ur v topli gredi, na vročini? 

4. Koliko bi ve postavile ceno, da ste lastnik glede na količino pridelanega paradižnika in glede na to, da 3-4 mesece sadov ni na steblu, delavcem pa morate dati plače? Ali, ko poleti paradajza kupi veliko manj ljudi?

5. Poznam pridelavo, videla kje in kako raste ta paradajz, videla, kako ga direkt iz stebla zlagajo v zaboje in distribuirajo zrele (ne zelene) paradižnike direkt slovenskim trgovcem. Ker se pa paradižnik, če želite, da ohrani vonj, okus mora hraniti izven hladilnikov, trgovci pa naročajo količine kot jih, in ga potem shranjujejo v hladilnicah, ... je okus takšen kot je. Pa to ne pomeni, da je kriv Lušt. Hladilnik in biologija naredi svoje, ekonomija pa največ. ;) 

6. Sama kupim paradižnik Lušt ponavadi v Renkovcih. In ne, kvaliteta ni padla, niti vonj, niti okus paradižnika. Res je, da je letos veliko dežja, posledično manj sonca in zato je takšen tudi takšen okus. Pa saj enako se zgodi z domačim ob enakih pogojih. Sploh prva bera Luštovega paradižnika, ko ta zori v prvih pomladnih mesecih (marec, april), ko še ni dovolj sonca, zna biti bolj vodena z manj okusa. Ampak, to je logično, mar ne? 

7. Lušt obirajo, negujejo roke, ne stroji. Obran je rdeč, zrel, torej ko ima najvišjo vsebnost vitamina C - videno večkrat na lastne oči.

8. ker je Lušt takoj, ko je obran distribuiran v trgovine rdeč, ima takoj v prvih 5 dneh največ vitamina C in ostalih vitaminov, hranil. Z daljšim hranjenjem paradajza v hladilnicah (da o zelenem ne govorim), se količina vitamina drastično zniža. Kako vem? Bila na dooolgem predavanju ... Poleg tega se s časom hranjenja v hladilnicah zmanjšata naravni  okus in vonj paradižnika. Zakaj španski tudi diši, kljub tolikšnem času, ki ga je prehodil in preživel v hladilnicah? Uf, koliko parfumov obstaja na tem svetu. Jaz vonju španskega ne verjamem. Drugače pa vsak po svoje. 

 

Španski? Seveda! Zori na mnogo večji izpostavljenosti soncu, da ne govorim o velikosti plantaž. Videla na lastne oči. Tudi o tem, kako ga obirajo in določene stvari kaj z njim počnejo. Tudi obirajo ga zelenega. Verjetno, ne rabim napisati, kaj se z njim zgodi, ko potuje ...

 

9. Cena Luštovega paradižnika? Je visoka, ja napram ostalemu, ki je na voljo. Vendar, je tudi moja cena zdravja visoka, moja cena dela. Itak, da imamo vsi na voljo, da izberemo cenejši izdelek ali ga ne kupimo. Mi pozimi paradižnika ne jemo. Če ga kupim, kupim tu in tam Luštovega, ker mu veliko bolj zaupam, kot španskemu. Poleti pa jemo domač paradižnik.

 

In ja, tako kot trgovci, tudi stranke goljufajo v trgovinah in prekladajo paradajz iz ene v drugo škatlo. Recimo, da Lušt takoj prepoznam, in če me ne prepriča, ga ne kupim. Vsake toliko si ga privoščim, tako kot si vsake toliko privoščim dober steak. ;) In ne, glede na način pridelave, kako z njim ravnajo, ko dozori, ni drag. Vsak se pa naj sam odloči, kaj si lahko privošči.

Primerjati pa tak paradižnik s španskim je pa popoln nesmisel. Jaz sem vesela in ponosna, da ga imamo!

 

 



Sweetness Bakery http://www.220stopinjposevno.com

Sporočilo je spremenil(a) Sweetness Bakery dne 10. 2016 08:21

anka  

član od: 7.9.2005

sporočila: 4627

10. jun 2016 9:41

 

Malo sem bila presenečena nad zapisi, da Lušt ni dober, ker sem sama doživela nasprotno, kupila sem okusen Luštov paradižnik.

Redko si ga kupim, sploh pozimi, ker v paradižniku na trgovskih policah res ni kaj prida finega. V toplih mesecih pa je druga zgodba, obožujem ga v mešanih solatah ali kot prilogo. Pa sem si privoščila Luštovega in bila zadovoljna.

Cena je visoka, drži in drži tudi, kar je zapisala Sweetness Bakery. Verjetno pa žal tisti, ki najbolj gara, najmanj dobi, zaslužek pospravijo drugi. No ampak pri Luštovem upam, da dejansko dobiš nekaj od paradižnika in ne samo kemikalijo, ki v gajbicah med stransportom in skladiščenjem pospešuje zorenje paradižnikov iz tuijne, itd.

Včasih je potrebno dati več, da imaš več. Bom raje kupila kak Luštov paradižnik namesto ostalega pa kak zrezek manj.

NutellomAnka

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

10. jun 2016 10:27

Vsakdo naj je paradižnik, ki mu ustreza. O okusih ni za razpravljat, pravijo.

Ampak dajte no nehat kot papige ponavljato to mantro, kako španski paradižnik obirajo zelen, kako zori med potjo in v hladilnicah. Kot da bi potoval mesec dni!

Realno danes, ko znotraj EU ni več mej in carin, potuje natanko dva dni (poznam iz prve roke). Vsi večji uvozniki v Sloveniji imajo danes t.i. hišno carinjenje, ki poteka praktično medtem, ko robo razkladajo in kamioni ne stojijo več po dan ali dva na vsaki meji zaradi carinjenja.

Ne mislim se spuščat v to, kateri je boljši, ampak tole stalno nakladanje medijev o kilometrih, ki jih naredi uvožena zelenjava, mi je bedasto. Nisem še videla paradižnika z vgrajenim števcem kilometrov, da bi se mu le-ti dejansko poznali. In nikar ne mislite, da je bil Luštov paradižnik, ki ga danes kupite v trgovini, pobran danes zjutraj.

Realno; 1. dan (recimo) zjutraj ga poberejo, zložijo v kartone in naložijo na kamione. Ti ga pripeljejo v LJ (ali kam drugam) v centralno skladišče trgovske verige (Tuš, Spar, Mercator...), kjer ga razložijo in prevzamejo. 2. dan ga distribuirajo v posamezne trgovine in vi ga kupujete vse naslednje dni.

Španski paradižnik 1. dan zjutraj oberejo in naložijo na kamione, ki krenejo proti SLO. Pri prevozih hitropokvarljive robe sta dva šoferja, zato prevoz poteka neprekinjeno in drugi dan popoldan se paradižnik prevzame v centralnih skladiščih trgovskih verig, 3. dan pa distribuira v posamezne trgovine.

Je res taka razlika in mislite, da res obirajo popolnoma zelenega?

 

Vsakdo naj je kar želi, ampak povejte realno, da izbranega jeste zato, ker je vam osebno pač boljši.

Issi

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

10. jun 2016 10:50

Mene pa zanima naslednje: kako velika je razlika v vitaminih, če nedozorel obran paradižnik (ali kakršno drugo sadje/zaelenjava) dozori s pomočjo (shranjevanja z) jabolk ali če dozori na sami rastlini?

 

Sem pa kupila en grozd Luštovega paradižnika, ker imajo ravno v Tušu ponudbo (Lušt je prava redkost tam) in je prav lepo dišal po ta pravem 'paradajzu'.

Life is war against boredom~

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

10. jun 2016 11:31

MiriBon je napisal/a:
Mene pa zanima naslednje: kako velika je razlika v vitaminih, če nedozorel obran paradižnik (ali kakršno drugo sadje/zaelenjava) dozori s pomočjo (shranjevanja z) jabolk ali če dozori na sami rastlini?

Gotovo precejšnja, bi pa na to lahko relevanto odgovorili le rezultati kemijske analize. Dokler so celice žive in tečejo v njih procesi, so vitamini potrebni in jih celice sintetizirajo.

Povsem enako vprašanje bi lahko bilo: a je razlika med količino vitaminov v paradižnikih, vzgojenih v rastlinjakih in onih, na prostem? Ali med onimi na prostem, ki jih namakamo in onimi, ki se morajo precej potruditi, da pridejo do vode,.......

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

10. jun 2016 16:13

Ni treba ne prve ne druge roke, pa ne rekla-kazala, da človek nekako razume, da v Španiji pobirajo zelene ali zrele paradižnike, jih dostavljajo hitro ali počasi,  jih zavijajo v vato ali stresajo v gajbe, pač odvisno od tega, koliko so kupci zanje pripravljeni plačati. Pa seveda nikakor ne samo v Španiji.

Drugače je pa takole, kolikor je kdo kaj znanost vprašal, da je veliko bolj kot to, kaj počneš s paradižnikom (in ne samo paradižnikom), važno, katero sorto vzgajaš. Potem seveda pridejo na vrsto tla, dež, sonce, gnojenje, zalivanje, bolezni, škodljivci, način obiranja, način hranjena (kar tako, v zaščitni atmosferi, s pomagali za zorjenje, da ne govorimo o temperaturi hranjenja in med transportom, o tem, ali je bila temperatura stalna ali se je spreminjala in kako), pa potem seveda vse tisto, kar se dogaja od prevzema do kupčeve mize in je pogosto podvsem prepuščeno naključju. Zato ga ni, ki bi bil pripravljen zagotoviti, da v X dneh pa paradižnik izgubi ali pridobi Y % tega pa tega.  Pravilo preko prsta je, da če je lep kot paradižnik, diši kot paradižnik in ima okus kot paradižnik, potem bo zelo blizu svojega optimuma, glede na dane okoliščine. Če ne, je pač obtičal nekje v vmesni fazi ali pa je že daleč čez.

Večina vodenih, neokusnih sadežev je namreč posledica izbire sorte, ki med transportom in hranjenjem najbolje obdrži obliko in barvo, najmanj gnije, za okus pa tako ali tako nihče ne vpraša, če se le dovolj sveti.

Sicer je pa tule en simpatičen članek, resda se bavi samo z vitaminom C, ki ga lahko preberete celega ali pa sploh ne, ampak vtisnite si v spomin predvsem prvi stavek iz Conclusions.

Sonja

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

10. jun 2016 16:18

rimljanka, o tem dejansko je narejena raziskava. :)) O tem, koliko vitamina C ima paradižnik utrgan na vrtu, Luštov in tisti, ki pride zelen k nam. Koliko okusa izgubi po hrambi v hladilniku ... Razikava je delana v ( mislim, da je ljubljanskiem inštitutu in temelji na več dnevnih, mesečnem opazovanju, merjenju, analiziranju. ... Škoda, da se nisem mogla bolj posvetiti razlagi, ker sem delala takrat in bila sposobna vlečti le na eno uho :))) je pa bila predstavljena lansko leto spomladi. 

 

issi, problem je, da veliki centri ne naročaja en tovornjaček robe, ampak zaradi cene precejšnjo količino, ki potem kar nekaj časa skladiščijo. In noben ne misli, da zelenjava potuje kot v starem veku mesec ali leto dni, naložijo pa precej nezrel paradajz, da potem toliko časa vzdrži v skladiščih in počasi zori. 

Sweetness Bakery http://www.220stopinjposevno.com

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti