Fit meniji

Nancy_xox  

član od: 21.9.2012

sporočila: 21

tema odprta - 13. maj 2016 9:17 | ogledi: 7.552 | odgovori: 6

Pozdravljeni ,

vsi bi radi jedli dobro IN zdravo, sploh pa zdaj v teh pomladnih mesecih pred poletjem  .
Meni osebno večkrat zmanjka idej in potem jemo eno in isto, ali pa nezdravo in kalorično  . Razne diete so OK, ampak po mojem ne na dolgi rok. Na dolgi rok bi bilo pa zelo lepo, da nam pride v navado raznoliko zdravo kuhanje .
Zato odpiram temo, v kateri si lahko delimo FIT menije in s tem dobimo nove ideje za zdravo kuhinjo. Upam, da se nas nabere čimveč 

Nancy_xox

Nancy_xox  

član od: 21.9.2012

sporočila: 21

13. maj 2016 9:25

Pa da dam kar prvo idejo .

Malica: tortilija polnjena s salamo iz piscancjih prsi (4 rezine) in sirom Šmarski rok (2 rezini) in veliko zelene solate.  

 

Nancy_xox

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

13. maj 2016 9:35

Moj FIT meni je tak, da jem vse, kar bi bilo v prevelikih količinah nezdravo (trik je v samokontroli, še zlasti ko naše kulinaričarke in kulinaričarji objavljajo tako mamljive slike). Kadar se držim tega pravila, je vse tip top. Sicer pa skrbim, da je na jedilniku vsak dan zelenjava v takšni in drugačni obliki, sadje oziroma skuta z medom, vsaj 3 litre tekočine in pa nekaj gibanja, makar samo fitness vaje na blazini.

Life is war against boredom~

Nancy_xox  

član od: 21.9.2012

sporočila: 21

13. maj 2016 9:42

Se popolnoma strinjam s tabo

Je pa super dobiti idejo  in skuhati, brez da se ubadaš z razmišljanjem kaj kuhati .

Midva imava ponavadi piščanca v kosih ali zrezkih in zraven praženo zelenjavo in solato . Bi se prileglo sproti dobiti kakšne ideje in skuhati kaj drugačnega

Nancy_xox

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

13. maj 2016 9:55

Ja, tudi jaz obožujem popraženo zelenjavo v najrazličnejših kombinacijah, s tem da je vmes vedno ena cuketa.

Zraven najraje kombiniram polento/ajdovo kašo ali pred tem namočeno lečo, kuhano v vodi, v kateri se je poprej kuhala zelenjava.

Proti koncu kuhanja dodam žličko olivnega olja ali kos masla, da je še malo bolj sočno (zlasti ajda se namreč rada izsuši, ko nekaj časa stoji) in meni je to to, ker ne jem mesa.

Če imam več časa/volje, pa naredim še mehke bučkine polpete z ovsenimi kosmiči ali pa 'al dente' osoljen losos, popečen na nizki temperaturi na mešanici olivnega olja in masla ali pa samo na nekaj koščkih masla.

Včasih pa mi je dovolj že samo ovsena kaša po svenskino ali pa z mešanico skute, bučk in čemažem/špinačo polnjene gratinirane pirine palačinke.

Včasih samo malo sadja in tekočine (tanko ribana jabolka s cimetom, malo medu in limoninim sokom so zakon tudi kot samostojna jed, še zlasti če so jabolka domača in/ali imaš mešanico več sort), včasih samo popražena/kuhana zelenjava v solati, včasih pa samo kaj sladkega (npr. pirin gres), če sem imela kosilo že med službo.



Life is war against boredom~

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 13. 2016 10:44

Nancy_xox  

član od: 21.9.2012

sporočila: 21

13. maj 2016 10:08

U MiriBon, dobre ideje  ! Hvala 

Nancy_xox

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

13. maj 2016 10:50

Z zelenjavo na različne načine, pa s stročnicami in žitaricami ni nikdar dolgčaš. Če dodaš še meso in ribe ali morske sadeže, pa sploh ne. Mi smo sicer zapriseženi mesojedci, a med tednom mož vztraja pri večinom brezmesni hrani - stročnice, testenine, žitarice so v glavni vlogi.

Napiši si na list posamezne sestavine, potem jih kombiniraj.

Recimo: kus kus z zelenjavo (enkrat z malo več omake, drugič bolj na suho pražena, vedno menjavaš začimbe po trenutnem navdihu).

Ajdova kaša z zelenjavo, lahko kot priloga mesu ali samostojna jed, delaš jo enako kot rižoto.

Zelenjavne rižote, ali mesno zelenjavne, lepo začinjene. Sploh zdaj, v sezoni špargljev, lahko uživaš.

 

Leča - rdeča, rjava, rumena, zelena;  skuham več naenkrat in po barvah zamrznem, tako da imam, ko zjutraj prirpravljam hrano, lečo že kuhano. Osnova sta mi ingver in česen, dodajam krompir, potem lečo, čičeriko, kuhan fižol, malo paradižnika, da se naredi omakasto, pa veliko začimb (mi pretežno vlečemo na indijsko).

Že če navadne njoke skuhaš in jih dodaš lepo začinjeni prepraženi zelenjavi dobiš, ob skledi solate seveda, okusen in lahkoten obrok. Enako lahko delaš s testeninami. Ni treba, da se te utapljajo v omakah. Z različno zelenjavo, na hitro prepraženo na olivnem olju in lepo začinjeno s svežimi zelišči, so testenine pravi fit obrok.

 

Bulgur pripravljen z zelenjavo, kot rižota, je še ena od idej, pa kvinoja, pira ...

 

Ob vsem tem z lahkoto pripraviš meso. Perutnina, teletina, svinjska ribica, govedina, prav vse lahko spremeniš v lahkoten obrok. Pa ribe. NA rahlo začinjen file naložiš zrezano, le na hitro prepraženo zelenjavo, toliko da spusti tekočino, potreseš s sirom in zapečeš v pečici. Enako narediš s piščančjimi ali puranjimi fileji.

Da o solatah ne govorim, meja je samo tvoja domišljija. Zeleni dodaš koruzo, korenje, fižol, na kocke zrezano papriko, čičeriko.

Zmešaš fižol različnih barv, dodaš seseklajne kisle kumarice, raznobarvno papriko ...

Bučke - surove - naribaš kot jabolka za zavitek in preliješ z jogurtom, malo olivnega olje, soliš in popraš, dodaš sesekljan drobnjak, peteršilj, majaron, kar pač imaš pri roki ali imate radi, in osvežujoča solata je nared, sploh k mesu se lepo poda.

 

Krpice iz testa s praženo zelenjavo, lahko tudi s kockami mesa, je še ena možnost.

 

Malo se ozri po ponudbi na tržnici ali v trgovini, ideje kar hitro privrejo na plano.

 

 

 

 

 

 



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 13. 2016 10:52

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti