Bolonese omaka kaj delam narobe

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

13. nov 2017 17:46

naor, mizica je imel očitno le nujo, da nas seznani z njegovim delom v Benetkah, o raguju alla bologniese pa pojma nima .

lp

mzm

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1685

13. nov 2017 18:26

Tudi moj bolognese se kuha več kot 25 min. Jaz prepražim čebulo, posolim, dodam česen in papriko v prahu, dobro prepražim, dodam še malo naribanega korenčka in naribane zelene v gomolju ter seveda mleto meso. Zalijem z deci rdečega vina in paradižnikovo mezgo v tetrapaku. Premešam z metlico in razdrobim grudice. Dodam še lovor, majaron, poper po okusu in kuham skoraj dve uri. Lahko tudi več. Aja. Pa čebule dam kar veliko. Na kilogram mesa sigurno 3 srednje velike. Baziliko dam čisto na koncu, ko je že vse kuhano.

Tako je nam všeč...

LP, Saša

Sporočilo je spremenil(a) Venturini dne 14. nov 2017 19:25

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

13. nov 2017 18:56

Nekaj mesecev nazaj sem na TV gledala italijanskega mojstra, ki je bolognese omako ravno tako pripravil v 30 minutah. Posebej mi je padlo v oči, saj  sem jo sama predtem vedno kuhala veliko daljši čas. Sploh ne vem zakaj?  Poskusila sem po njejgovo, no malce več časa sem si res vzela, pa ne dosti.  Prav nič ji ni manjkalo.  O tem, kateri varianti pritiče ime "prava bolognese" pa ne morem soditi. 

Cila

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

14. nov 2017 8:48

Cila, zagotovo je dobro tudi v pol ure, pet minut gor al pa dol, vendar je, vsaj meni, neprimerno boljšega okusa na dolgi tek. 

Italijanska kuharska akademija (če ji gre verjeti) pravi takole o raguju alla bologniese: 

300 g govejega mesa, grobo mletega, 150 g slanine, po 50 g rumenega korenja, stebelne zelene in čebule, 300 g paradižnikove kaše ali pelatov, pol kozarca suhega belega vina, pol kozarca neposnetega mleka, malo juhe, olivno olje ali maslo, sol, poper, pol kozarca sladke smetane (neobvezno)

Slanino in zelenjavo počasi prepražimo na olju ali maslu, dodamo meso in ga med stalnim mešanjem pražimo dokler ne "zacvrči", zalijemo z vinom in nežno mešamo dokler ne izpari, dodamo paradižnik, pokrijemo in na najmanjšem ognju dušimo približno dve uri, vmes po potrebi zalivamo z juho. Malo pred koncem dodamo še mleko, da "razkisli" paradižnik, solimo in popramo. Po bolonjski maniri se v primeru uporabe raguja za suhe testenine doda še sladko smetano, a ne za rezance.

 

Prevod zna biti tako tako, vendar sem, upam, zadela bistvo.

lp

mzm

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti