Čas hranjenja/rok trajanja kremnih peciv

lidijav8  

član od: 26.5.2011

sporočila: 4

tema odprta - 20. feb 2016 8:10 | ogledi: 14.984 | odgovori: 11

Pozdravljeni,

sem nova tukaj in te teme ne najdem vendar sem prepričana, da je med vsemi nami gurmani kar nekaj mojstov in mojstric, ki bi mi znale svetovati.V začetku maja se poročim in želim večino slaščic napeči sama. Imam težavo ker nisem prepričana koliko časa vnaprej lahko pripravim kremna peciva, ki vsebujejo kreme iz sladke smetane, kisle smetane, skute, pudinga.....Seveda bom pecivo po pripravi hranila v hladilnikih vendar sem nekako upala, da bi lahko kremna peciva pripravila že v četrtek za poročno slavje v soboto in manjšo pogostitev še v nedeljo. Prosim tudi za kakšno idejo okrog kremnih peciv kaj peči. Lepo prosim za vaše izkušnje in mnenja ker me že rahlo nervozna....

lidijav8

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

20. feb 2016 9:12

Napravi takole: v četrtek stepi lonček smetane in jo postavi v hladilnik in potem poglej, kakšna je v nedeljo. Nekaj podobnega se bo zgodilo s smetanovimi kremami. Če hočeš na vsak način narediti čim več sama, potem naredi nekaj vrst keksov, prijateljice pa prosi, naj ti namesto poročnega darila spečejo kako dobro  pecivo. Bila sem na par porokah, kjer so/smo za pecivo vključno s tortami poskrbele prijateljice neveste - verjemi, tudi če nič drugega ni šlo, kot bi moralo, za pecivo dajo punce vse od sebe in to se pozna.

 

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. feb 2016 9:26

Na tvojem mestu ne bi pretiravala s kremami, sploh pa ne s smetanovimi kremami, ker se tako lepo razlezejo, ko ješ. Pekla bi na primer belo pito (ali limonino belo pito), madžarko, pa na primer minjone (plasti biskvita - kot za rolado ga pripraviš, vsako plast namažeš z marmeldo, razvaljaš marcipan in daš na marmelado, pa naslednjo plast enako in daš gor še malo kreme; tu se lahko igraš tudi z barvami; ko vse skupaj zložiš dobro obtežiš, naslednji dan narežeš na poljune oblike in preliješ z raznobarvnimi prelivi ter okrasiš). 

 

Glede obstojnosti: vse kreme razen same sladke smetane ti bodo od četrtka do nedelje brez težav vzdržale, seveda v hladilniku. Omenjena peciva pa se lepo obnesejo tudi brez hladilnika. 

 

Pa kakne kroglice - rumove, rafaelo in podobne tudi brez težav vzdržijo nekaj dni. 

Poišči v bazi recept za Nušine slastne rezine, prav tako ostanejo več dni. 

Tudi mini princske bodo brez težav vzdržale od petka do nedelje, tudi s smetano. 

Ruske kape so tudi eno tako lepo in dobro pecivo, tri dni vzdržijo brez težav.

Pa mini išlerji recimo. 

Ali tole  http://www.kulinarika.net/recepti/16467/sladice/nugat-c - narediš v petek, do nedelje brez težav vzdrži.

 

 

 

 



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 20. 2016 10:20

lidijav8  

član od: 26.5.2011

sporočila: 4

20. feb 2016 20:12

Hvala obema, eno kremno pecivo ravno testiram od včeraj zjutraj - se bom pustila presenetiti :).

lidijav8

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

20. feb 2016 20:33

Ne vem no, jaz gostom nikoli ne bi postregla 4 dni starega kremnega peciva. Nedavno sem pozabila na eno porcijo  possetta, je bil v kozarcu in tretji dan ni bil več to, kar je prvi dan. 

Vem pa, da tukaj veliko restavracij kupuje zmrznjen tiramisu od nekoga, ki ima ogromno proizvodnjo in da je odmrznjen OK. Prodajajo tudi zmrznjene creme puffs (s kremo polnjeno testo za princeske), za katere je zelo enostavno ugotoviti, da niso sveže. 

 

Vanja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

20. feb 2016 21:01

Jaz v tej temi pogrešam Vendy. Že dolgo nazaj je bilo eno tako vprašanje, pa se mi zdi, da je odgovorila tako kot mislim tudi jaz. Mogoče se motim, no, morda sem jo potegnila za jezik. Nevesta naj poskrbi, da bo spočita in lepa, drugi pa naj poskrbijo za pogostitev. Če se boš lotila takega podviga, verjemi, zbita boš kar se le da. Saj boš kuhala in pekla še naslednjih sto let. Se pa opravičujem, vsak ve zase. A z leti sem postala malo bolj komot, včasih sem mislila, da moram vse sama nardit.

 

naor

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

20. feb 2016 22:54

Naor,

Atina

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

22. feb 2016 18:04

Kremna peciva so glede obstojnosti nekoliko problematična - če jih hranimo v hladilniku ponavadi izgubijo na hrustljavosti, če smo uporabili listnato testo, sicer pa jih moramo kar se da hitro pojesti in na zunanji temperaturi kaj hitro izgubijo svežino.

Jaz ponavadi naredim tako, da dan pred postrežbo pripravim biskvit in kremo ter na dan ko pecivo rabim le to nadevam in dokončam, polnim, finiširam.... Tudi če v navadno slaščičarsko kremo mešam smetano le to dodam tik preden pecivo nadevam. Mi je pa dobra alternativa namesto kreme kakšen sadni želejček na vrhu biskvita oz kakšna "sadna krema" zgoščena z gustinom. Taka peciva lahko z dodatkom sladke smetane (kupček na vrhu za dekoracijo) kaj hitro spremeniš v kremasta. Ta peciva so tudi nekoliko manj občutljiva.

Tudi panna cota s sadjem ali tiramisu v kozarčkih so všečna varjanta kremastih peciv (tiramisu bi naredila kar iz vrečke). 

Če bi se sama lotila nekaj kremastih peciv bi poskrbela, da so to kar se da kompaktna peciva. Predvsem pa je vse odvisno ali imaš dovolj prostora v hladilniku, saj morajo biti taka peciva hranjena na hladnem do trenutka strežbe, tako da naj ti bo prostor v hladilniku odločilnega pomena.

Koliko pa je vse to izvedljivo na dan poroke pa boš presodila sama. Nenazadnje meseca maja zna biti prav poletno vroče in to prav gotovo ne govori v prid tovrstnim pecivom.

Predvsem pa obilo sreče s poročno peko - vse ka boš počela, naj ti bo v veselje, pa naj bo to tik pred poroko ali pa naslednjih petdeset let po njej. Vse dobro.

tedyka

dočka  

član od: 23.12.2012

sporočila: 556

22. feb 2016 19:23

Pozdravljena lidijav8 !

 

Si pa koražna, da si upaš dan ali dva pred poroko peči peciva za poroko. Verjemi mi, da boš kot nevesta imela zadnje dni toliko skrbi in opravkov, da boš zagotovo pod stresom. Peka peciv pod stresom pa nikdar ne prinese dobrih rezultatov.  Jaz bi ti svetovala, da se za peciva dogovoriš s sorodnicami in prijateljicami, ki so vešče peke, da to storijo po tvojih nasvetih. Verjemi mi, da bo to veliko boljše za tebe in da ne bo nepotrebne .

 Ti pa se zadnje dni odpočij, pusti se razvajati (kozmetika, pedikura, manikura, frizer in še kaj.....) in se v miru pripravi na tvoj najlepši dan. Nevesta mora biti na poroki namreč spočita, ne pa zmantrana od peke peciv. Razmisli, verjemi ne bo ti žal.

Za razvajanje sorodnikov in prijateljev s pecivom še boš imela vso življenje.

V življenju ti želim vso srečo !!!!!      

 

Popolnoma se strinjam   z NAOR  

 

dočka

miki miška  

član od: 15.6.2007

sporočila: 155

22. feb 2016 19:57

strimnjamse z dočka,če boš ti delala kremna pecivo,boš bila živčna,zmartrana in vse ti bo odveč,pa poglej na ZASEBNA SPOROČILA.Želim ti veliko sreče

miki miška

lidijav8  

član od: 26.5.2011

sporočila: 4

23. feb 2016 15:30

Hvala vsem za nasvete in mnenja, sem se sinoči sestala s kolegicami in so prevzele kremna peciva jaz pa bom uživala v peki ostalih suhih peciv (piškoti, breskvice). Potem pa samo še lepotni spanec in frizer

 

lidijav8

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti