Kvalitetna in zdrava posoda

oli64  

član od: 7.2.2016

sporočila: 1

tema odprta - 7. feb 2016 12:09 | ogledi: 8.743 | odgovori: 5

Zanima me kakšno kvalitetno in zdravo posodo priporočate.Sem kuharski samouk začetnik. Zdravnica mi je dejala, da je poškodovana kuhinjska posoda škodliva. Predvsem mislim na aluminijaste posode z različnimi prevlekami ( keramika, teflon in razni drugi emajli... ).

Zanima me tudi kako vpliva temperatura in vrsta olja na prijemanje hrane na posodo pri toplotni obdelavi. Preskusil sem že več vrst posode in povsod se pojavlja isti problem. Prijemanje na posodo. 

Kako se da tej zadevi čimbolj izogniti. Z višjo temperaturo, z "pravim" oljem, z pravo posodo?

oli64

Nikita  

član od: 21.6.2004

sporočila: 284

7. feb 2016 13:16

oli64 je napisal/a:

Zanima me tudi kako vpliva temperatura in vrsta olja na prijemanje hrane na posodo pri toplotni obdelavi. Preskusil sem že več vrst posode in povsod se pojavlja isti problem. Prijemanje na posodo. 

Kako se da tej zadevi čimbolj izogniti. Z višjo temperaturo, z "pravim" oljem, z pravo posodo?

oli64

Prijemanje hrane na posodo se prične nad 100 °C. Izogneš se mu (vendar ne povsem) z optimalno debelino plasti maščobe.

Nikita

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

7. feb 2016 13:32

Oli,

predvsem: nobene panike.

Kar se danes prodaja po trgovinah, je za navadnega smrtnika čisto dovolj varno. Nabavi si, kar ti je všeč. Eni prisegajo na posode iz nerjavečega jekla, drugi na litoželezne, tretji na liti aluminij - prav vse imajo svoje prednosti. Take z debelim dnom dobro porazdelijo toploto na plošči ali plinu in se potem hrana manj prijemlje. Zame so teflonske ponve še vedno zakon za peko na plošči za vse stvari, ki se rade prijemljejo, za dolgotrajno cmarjenje v pečici pa litoželezne ali iz litega aluminija s prevleko (te se obnašajo enako, so pa veliko lažje).

Pe še nekaj: teflonske ponve se nikoli niso razpraskale same od sebe, je moral že nekdo pomagati z nožem ali vilicami. Keramične prevleka pa hitro razpoka in res lahko odpada same od sebe, zato jaz pač takih posod ne maram in jih tudi ne uporabljam, če tudi ni malo ljubiteljev tovrstnega posodja in vsi imajo svoje razloge, zakaj jim je všeč.

Stara poškodovana posoda je hipotetično sicrer lahko škodljiva, ne verjamem pa, da se je v praksi komur koli zgodilo kaj hudega, če je pekel jajca v razpraskani ponvi, kvečjemu bolj so se prijemala. Načeloma res lahko poješ drobce emajla ali teflona ali keramične prevleke, ampak prav tako načeloma lahko poješ tudi drobec kosti ali kamenček v rižu ali kaši. Verjemi - vsak dan vdihneš veliko več škodljivih snovi in prašnih delcev, ki ti lahko škodujejo, kot pa jih poješ iz starih loncev. Hočem reči - razpraskane ponve le zamenjaj z novimi, ko je prilika in si lahko privoščiš, ni pa nobene panike.

Z aluminijasto posodo ni prav nič narobe, tudi ne s starinskimi piskri naših babic, če ravo v njih dan za dnem ure  dolgo ne kuhaš kislih stvari in jih potem poješ oziroma popiješ v nadnaravnih količinah. Če imaš kak tak lonec, ga torej mirno še naprej uporabljaj za kuhanje špagetov ali krompirja. Če pa je čez premaz, ki preprečuje kontakt hrane z aluminijem, pa tudi ta strah odpade.

 

 



Sonja



Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 08. 2016 09:43

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

8. feb 2016 8:49

limnol kot po navadi 

Take zapise kot zdravilo talam naokoli

lp

 

 

mzm

milja44  

član od: 2.1.2014

sporočila: 152

8. feb 2016 11:14

oli64, o izbiri vsestransko dobre posode se boš najlažje odločil na osnovi strokovnega testiranja in ocene posode na podlagi VIP testa. Jaz se vedno odloćim na osnovi testa in sem najbolj zadovoljna. Pri mnenju ljudi je pa res tako, da vsak berač svojo malho hvali. Teste najdeš v reviji Zveze potrošnikov Slovenije. 

Pa kar najboljšo izbiro želim, v tvoje zadovoljstvo.

milja44

zoja2  

član od: 16.12.2007

sporočila: 258

9. feb 2016 17:22

Milja44, a imaš mogoče test shranjen? Rada bi ga videla, na to pač nekaj dam.

zoja2

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti