Raziskava težkih kovin v hišnem prahu

geolog  

član od: 25.1.2016

sporočila: 4

tema odprta - 25. jan 2016 11:15 | ogledi: 7.530 | odgovori: 12

Spoštovani uporabniki foruma. Z dovoljenjem uredništva objavljam svojo prošnjo za pomoč pri raziskavi.

 

Kot se vsi verjetno dobro zavedamo, ima okolje v katerem živimo zelo velik vpliv naše zdravje in počutje. V duhu dandanašnjega tempa in razvoja ali zaradi (pol)preteklih spornih praks, pa se (je) kvaliteta okolja ponekod bistveno poslabšala. Predvidevam, da večino ljudi zelo zanima v kakšnem okolju živi, vendar pogosto nimajo dostopa do takšnih informacij.

Jaz pa od oktobra dalje na Geološkem zavodu Slovenije kot mladi raziskovalec (pod mentorstvom dr. Gorazda Žibreta) raziskujem težke kovine v našem okolju, natančneje v naši atmosferi. Moja doktorska raziskava bo obravnavala težke kovine v hišnem in cestnem prahu ter tleh po celotni Sloveniji. V vseh treh snoveh se namreč kopičijo atmosferski delci, moj namen pa je ugotoviti količino težkih kovin, njihove vire in stanje zraka (ki ga dihamo).

Raziskavo bom izvedel tako, da bom po Sloveniji zbiral polne vrečke iz hišnih sesalcev, nato pa bom v bližini zgradbe, katere prebivalci bodo prispevali hišni prah, vzorčil še cestni prah in odvzel vzorec tal. Vsi vzorci bodo s posebnimi sejalnimi postopki presejani v laboratorijih Geološkega zavoda Slovenije (da se loči atmosferske delce od primesi kot so lasje, vlakna, ostanki hrane ipd). Droben atmosferski prah, ki ga vsebujejo vrečke od sesalcev, bo nadalje kemijsko analiziran na prisotnost 45 kemijskih prvin v laboratorijih v Kanadi. Posebej zanimivi vzorci bodo preiskani pod elektronskim mikroskopom. Rezultati kemijskih analiz vseh teh vzorcev bodo (geo)statistično obdelani, iz česar bom lahko ocenil količino težkih kovin, ocenil njihove vire v okolju (promet, industrija, kontinentalni transport, kurišča, naravni procesi ipd.) in izrisal karte onesnaženja zraka.

Moja mreža vzorčnih mest obsega kar 240 točk po Sloveniji, kar predstavlja velik logističen zalogaj, zato bi vas prosil za pomoč in sodelovanje.

Spodaj se nahajata povezavi do zemljevida in tabele vzorčnih točk, od koder še nisem uspel pridobiti prostovoljcev, ki bi prispevali svojo vrečko od sesalca. Prosil bi vas, da si ju ogledate in mi poveste, če slučajno živite v bližini kakšne od navedenih točk (in ste pripravljeni sodelovati) ali pa poznate koga od tam. Vse kar rabim je vsaj ena polna vrečka od hišnega sesalca ter izpolnjena zelo kratka anketa (1 A4 stran) o lastnostih objekta iz katerega bo vrečka.

Izjemnega pomena je, da zaradi zagotavljanja čim boljših rezultatov raziskave vrečka od sesalca vsebuje malo oz. nič neželenih primesi, kot so ostanki gradbenih materialov (belež, prah od vrtanja ...), kovinskih opilkov, žagovine ali večjih količin zemlje. Prav tako je pomembno da se sesalec ne uporablja za sesanje avtomobila, garaže, kleti, delavnic in ostalih nebivanjskih predelov stanovanja. V poštev pridejo samo gospodinjstva, ki uporabljajo sesalec na papirnato vrečko, ki se po zapolnitvi zamenja. Vodni sesalci, sesalci s posodo ipd. za to raziskavo niso primerni.

Vsi, ki ste iz krajev (ali iz bližine), ki so navedeni na zemljevidu in v tabeli in/ali poznate ljudi, ki so od tam in ste/so pripravljeni sodelovati v tej raziskavi, me prosim kontaktirajte na e-naslov: klemen(pika)teran(afna)geo-zs(pika)si. Na tem naslovu sem dostopen tudi za vsa dodatna pojasnila.

Če boste zainteresirani za sodelovanje v raziskavi, bi vas vljudno poprosil, da ob zapolnitvi vrečke v sesalcu le-to zavijete v PVC vrečko in jo shranite do mojega prihoda, ter mi to sporočite po elektronski pošti. Vrečke bom osebno prevzemal spomladi in poleti, ko bom tudi vzorčil cesto in tla, tako da je še dovolj časa za sesanje tudi, če ste ravno zamenjali vrečko.

V zameno boste prejeli (seveda, ko bodo na voljo) rezultate kemijske analize treh snovi v vašem okolju - hišnega prahu, cestnega prahu in tal, ki bo zajemala 45 kemijskih prvin. Na ta način boste izvedeli v kakšnem okolju živite.

V upanju čim večjega odziva, vam želim prijeten dan še naprej!

Klemen Teran

Povezava do zemljevida: http://shrani.si/f/U/tm/11H5TDEx/karta-s-tocka

Povezava do tabele: https://www.dropbox.com/s/831qklwyrb9b6sn/Seznam%20ma

Temo je spremenil(a) geolog dne 1. feb 2016 12:59

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

25. jan 2016 18:58

Da tema ne potone.

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

27. jan 2016 16:07

Da še jaz brcnem stvar navzgor. Vsake toliko časa beremo in poslušamo, kako naše "pristojne službe" nič ne naredijo, no, tokrat pa hočejo nekaj narediti, ljudstvo pa nič. Javite se torej, nič ne stane.

Sonja

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

27. jan 2016 17:57

Kaj pa naj se javim, ni na mojem terenu. Ne vemo, koliko se jih je že javilo, a ne?

marjja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

27. jan 2016 18:25

Dobro bi bilo, če bi čez nekaj časa geolog objavil, kje v Sloveniji ima še primanjkljaj.

Lp

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

27. jan 2016 19:46

Saj bo objavil, tema je odprta šele 2 dni.

Marjja, ne bo škodilo, če bo imel več kandidatov na enem mestu, bolje tako, kot nobenega. Če točke ni tam, kjer si doma, morda poznaš koga, ki je doma na ustreznem mestu.

Se strinjam z limnol, ja. Konec koncev, kdo ti bo pa danes dal zastonj informacije o stanju v tvojem okolju? Tu pa jih bomo dobili.

Moje mnenje je, da je treba pomagati mladim delovnim in entuziastičnim. Ko odhajajo v tujino, jamramo, ko ostajajo doma in hočejo dealti, imamo pa možnost, da jih podpremo. Če imamo ob tem še sami kaj koristi, kaj lepšega.

rimljanka

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

27. jan 2016 20:10

No, jaz sem predvsem mislila na to, od kod informacija, da ljudstvo noče nič narediti. Žal ne poznam koga v Šentanelu.Ljudstvo se pa javlja na ZS, verjetno?

 

marjja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

28. jan 2016 15:35

Le za osvežitev.

rimljanka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

28. jan 2016 17:13

Tabela se kar lepo krajša, tako da nekaj odziva gotovo je. Med  nepokritimi  mi je najbolj padla v oči Idrija, ki ima največ zadetkov.   Še malo se potrudimo pa bo .

Cila

geolog  

član od: 25.1.2016

sporočila: 4

29. jan 2016 13:47

Lepo pozdravljeni!

 

Najprej hvala vsem, ki ste se javili na mojo prošnjo in tudi tistim, kateri se morda še boste. Tabela mankajočih vzorčnih točk se vztrajno krajša, kar me izjemno veseli. Tabelo bom posodobil vsak dan (ali vsak drug dan), tako da boste vedeli, katere točke niso več aktualane.

 

Idrija je specifična zgodba - glede na to, da je drugo najbolj onesnaženo območje v Sloveniji, takoj za Celjem, si je prislužila pogoščeno mrežo. Načeloma se mi je včeraj javil stanovski kolega iz Idrije, ki mi je obljubil, da bo našel kandiate za vse te vasi in naselja v okolici Idrije. Ker točke še niso fizično potrjene, sem jih pozabil zbrisati s seznama.

 

Odziva je kar precej, najraje vidim, da se mi javite kar na moj e-naslov (zaradi preglednosti) in ne na ZS.

 

Vesel bom vsakršne pomoči, tudi če komu samo posredujete mojo prošnjo.

 

Hvala in srečno!

 

Klemen

geolog

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

29. jan 2016 14:31

Zanimiva raziskava. Med zadržki, da bi se javila, je tudi domača žival (velik del posesanega so dlake). Bom pa povprašala po sosedstvu.

 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti