Zdrava hrana

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

tema odprta - 16. dec 2015 19:57 | ogledi: 9.810 | odgovori: 71

Zdravo! Ker imam zdravstvene probleme sem se odločila, da spremenim prehrano. Se strogo držim. Nimam veliko prostega časa za kuhanje. Zato tudi ne jem zdrave hrane. Se mi zdi, da mi vzame ogromno časa za kuhanje. Drugi problem pa je, da ne jem vsega. Ne maram vso hrano. Tako, da bi vas prosila, da bi mi pomagali. Kako  začeti. Najti dobre recepte zame, ki so bolj enostavni. Naslednji problem pa je, da ne želim zapraviti preveč denarja. Za zdravo hrano. Zato bi vas tudi vprašala kje vi kupujete? kje je cenejše. Da ne izpraznim celo denarnico. 

Vprašala vas bi najprej za rjavi riž. Danes sem v Merkatorju kupila rjavi riž Bali. Glede na to, da smo vedno kupovali belega je zelo drag. Pa me zanima kje ga vi kupujete. Tudi o ceni bi rada vprašala? Če poznate okusne recepte iz riža. Da vam ne vzame tako ogromno časa. 



pomoc

Temo je spremenil(a) pomoc dne 16. dec 2015 20:02

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. dec 2015 22:27

Najprej bo treba povedati, kako boš sprememnila prehrano. Česa se strogo držiš? Katerih pravil oziroma diete, je morda povezano s kakšno boleznijo?

 Kaj je zate zdrava hrana? Samo bio in eko izdelki, ali tisto, kar se iz svežih sestavin pripravlja doma. Zaradi kakšnih težav spreminjaš način prehranjevanja? Se moraš katerim živilom oziroma hrani odreči? Kakšne recepte pričakuješ? Enosatvno ne pomeni vedno zdravo in tudi ne poceni. 

 

Zse mislim, da s ezdravo hranim, čeprav je res, da ne jemo rjavega riža, ker nam ni dober. Če ob vsej zdravi hrani - to zame pomeni uporabo sezonske zelenjave in večina obrokov pripravljenih doma - jemo bel riž in testenine iz bele moke še ne bo neke tragedije. Seveda ker smo zdravi, nekdo se mora zaradi zdravja temu odreči.

Torej - kakšne omejitve imaš zaradi zdravja, ali govoriš le nasploh o zdravem načinu prehranjevanja?

 

Poceni se da marsikje kupovati, je pa treba biti previden, ker v nizkocenovnih trgovinah je včasih tako, da je izdelek na prvi pogled poceni, ko pogledaš ceno na kg pa stane vsaj toliko kot pri katerem od slovenskih ali tujih trgovcev, ki ne sodijo med nizkocenovne. 

 

 

 

mamamia

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

17. dec 2015 1:07

Imam depresivno motnjo. V mladih letih pa nisem nikoli zdravo jedla. Bila sem zelo izbirčna pri hrani. Pojedla veliko hitre hrane, obdelane, cvrtja in sladkobe. Trenutno jem en toliko zdravo. Ampak še vedno. Ko grem v trgovino ne razmišljam kaj kupim. Ker mi zdravila niso bila v pomoč sem se odločila, da malo pobrskam kaj bi bilo najboljše zame.

Jaz kupim pice, bureke..... in ponavadi dam v pečico in je že narejeno. Da bi si vzela čas kdaj kaj skuhati. Si ga ne vzamem. Ker sem že malo brala: bi mogla popolnoma črtati belo moko. Jesti polnozrnat kruh, riž, testenine, semena, ribe itd .Pripravljeno hrano črtati. Tako, da bi mogla začeti kuhati. Ajdovi žganci, polenta z mlekom ,več stročnic in polnozrnatih izdelkov, rib in morske hrane.

Ovseni kosmiči, ki jih dobim v Hoferju  je cena ugodna in kljub vsemu so ovsena semena zdrava za mene. Ne vem kako zdravi so Ovseni kosmiči prav iz Hoferja. Ampak Za BIO hrano so cene navite.

 

 


pomoc

Sporočilo je spremenil(a) pomoc dne 17.dec 2015 01:19

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

17. dec 2015 1:41

Ker določeno hrano ne maram. Saj nisem vajena okusa in mi ni dobro. Dobiti način, kako bom pojedla. 

Da bo tudi zame okusno. 

 

pomoc

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

17. dec 2015 7:13

Ti sama ne veš, kaj bi rada. Svetujem obisk kakšnega strokovnjaka, najprej, dietetika morda, pa tudi kakšne splošne izobrazbe o hrani in prehrani ti manjka. Za začetek: Gospodinjstvo za 6. razred OŠ, potem pa brskaj v knjižnici ali spletu pod: ZDRAVA PREHRANA. Svetujem tudi kak osnovni kuharski tečaj.

Ker to, kar si do sedaj napisala, nima ne repa, ne glave. Ostalo mnenje bom zadržala zase. Veliko uspeha.

marjja

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

17. dec 2015 8:45

Če hočeš kaj spremeniti, si moraš najprej vzeti čas zase! Jamranje, kako nimamo časa, je samo priročen izgovor, trenutno zelo popularen. Najboljše jedi so enostavne, sezonske in ne zahtevajo bistveno več časa kot, da greš nekaj kupiti in potem to pogreješ. Marsikaj se da pripraviti v naprej. Potem tisto lepo razporediš v manjše enote in zamrzneš. Tako ti je vedno pri roki in tudi prišparaš lahko na tak način.

trac

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. dec 2015 9:06

marjja je napisal/a:
Ti sama ne veš, kaj bi rada. Svetujem obisk kakšnega strokovnjaka, najprej, dietetika morda, pa tudi kakšne splošne izobrazbe o hrani in prehrani ti manjka. Za začetek: Gospodinjstvo za 6. razred OŠ, potem pa brskaj v knjižnici ali spletu pod: ZDRAVA PREHRANA. Svetujem tudi kak osnovni kuharski tečaj.

Ker to, kar si do sedaj napisala, nima ne repa, ne glave. Ostalo mnenje bom zadržala zase. Veliko uspeha.

marjja

marjja, pomoc je na začetku napisala, da ima depresivno motnjo. Torej si zasluži obzirno obravnavo, ne pa tako "direkt med roge", kot se lahko napiše nam drugim. 

mamamia

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

17. dec 2015 9:50

pomoc je napisal/a:
Ker določeno hrano ne maram. Saj nisem vajena okusa in mi ni dobro. Dobiti način, kako bom pojedla. 

Da bo tudi zame okusno. 

 

pomoc

Kaj, ko bi si za začetek skuhala nekaj enolončnic s sestavinami, ki ti gredo v slast. Večjo količino, ki jo razdeliš v dnevne porcije in zamrzneš za kasnejšo uporabo. V  marketih dobiš prav v ta namen lične plastične posodice za enkratno ali večkratno uporabo. Pa kislo zelje in repa sedajle pozimi, če ju maraš, v raznoraznih izvedbah: dušeno, kuhano, z mesom ali brez, s krompirjem, fižolom .. Jota je recimo ena taka super enolončnica, primerna za zamrzovanje. 

Cila

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

17. dec 2015 11:37

Super ideje, Cila. Med na hitro pripravljene zdrave jedi sodi tudi zelenjava, ki se speče v pečici. Samo opereš narežeš poljubno kombinacijo, začiniš in pustiš, da se speče. Da bo bolj nasitno, lahko dodaš krompir. Zraven si narediš solato in imaš odlično kosilo. 

Juhe in enolončnice so tudi dokaj preproste, če pa meni res gre za nohte, si naredim solato. Tudi če vržeš skupaj samo čičeriko iz pločevinke in por ali čebulo, kis, bučno olje, nastane super nasitno kosilo. Ali pa kakšna kombinacija sveže zelenjave in kvinoje/leče.

Pica in burek niti nista tako zelo nezdravi jedi, če si ju pripraviš sama. Torej pica iz polnozrnatega testa, s paradižnikovo omako in ne s kečapom (ta vsebuje ogromno sladkorja) mocarelo in še kakšnim dodatkom. Seveda pa je potrebna zmernost. Še en fast food, ki je lahko zelo zdrav, so tortilje (dobijo se tudi polnozrnate, ki jih samo pogreješ na ponvi) s svežo zelenjavo (listi solate ali na laske narezano zelje, paradižnik, paprika, čebula, por, julienne korenček, avokado ... po želji) in koščki pečenega mesa ali pečeno čičeriko, jaz si zraven naredim jogurtov ali kefirjev preliv (v jogurt stisneš dva stroka česna, sol, poper, kaplja bučnega olja, zmešaš) in je res hitro gotovo.

Rjavi riž je lahko zelo okusen, če ga pravilno začiniš in kombiniraš. Lahko pa ga zamenjaš z bulgurjem (meni je najboljši šparov BIO), kvinojo (DM), proseno in ajdovo kašo, kuskusom ... Medtem ko se ti riž kuha, si nareži in popraži zelenjavo in meso, če ga ješ, jo začini, nato pa dodaj kuhan riž in še dve minuti praži, da se okusi premešajo. 

Tudi jaz mislim, da ni nobena katastrofa, če v zmernih količinah ješ izdelke iz bele moke, le da jim dodaj sveže, zdrave, po možnosti sezonske sestavine. Poišči kakšno kmetijo v svoji bližini in se zmeni za tedensko košarico zelenjave in sadja. Ne boš mogla verjeti, koliko boljši okus ima takšna zelenjava od trgovinske.

Če si še vedno brez konkretnih idej, ti predlagam sprehod v knjižnico. Izposodi si knjigo ali dve o zdravi prehrani in ju prelistaj. Zagotovo ti bo kakšen recept padel v oči. Saj se ga ni treba čisto dosledno držati, samo da dobiš smernice in ugotoviš, kaj se ti lušta :) Zdrava hrana je res malček dražja, ampak vedi, da je polnovredna hrana bolj hranljiva in je zato ne potrebuješ toliko, poleg tega pa gre za naložbo - povedano zelo poenostavljeno: ali boš denar danes dala kmetu za hrano ali čez nekaj let zdravnikom za zdravljenje. 

Vso srečo!

 

 

 

 

RadaJem

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

17. dec 2015 12:14

Jaz kupujem vsepovsod, nekaj v Eurospinu, nekaj v Lidlu, Hoferju, Sparu, Tušu, najmanj pa v Mercatorju, ki se mi zdi najdražji. Izkoristim tudi bone in popuste in prihranim pri večjih pakiranjih ali dražjih izdelkih.

Malo se boš morala organizirati, prej nakupiti, si narediti en seznam in ti bo lažje.

Očitno imaš rada riž, ki se ga da pripravljati na mnogo načinov. Meni osebno je polnozrnati zelo všeč. Verjetno bi ti najhitreje uspela rižota - mesno zelenjavna ali le zelenjavna. Hitro je in način priprave je enostaven. Lahko si narediš riži biži, pa zraven kakšen kos piščančjega fileja naravno pečen. Lahko riž pripraviš v pečici - tu na netu je krasen recept. Lahko si v voku prepražiš zelenjavo in zraven skuhaš riž.Sicer pa v brskalnik vtipkaj riž in se ti bodo prikazali recepti.

Bi ti pa svetovala, da ne pretiravaš samo z eno hrano. Najhitreje se pripravijo kakšne enostavne jedi -na hitro prepražena zelenjava, meso in zraven npr. pirine- polnozrnate testenine. Tudi file ribe je hitro pripravljen, pa zraven bogata solata. 

Sprememba prehrane zahteva svoj čas ampak sčasoma se navadiš in gre hitreje. In kot so svetovale predhodnice si skuhaš nekaj porcij, da prihraniš pri času.  Bolj boš zdravo jedla, bolje se boš počutila in se navadila vzeti čas zase.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

17. dec 2015 12:21

Pomoč,

zdrava prehrana je seveda pomembna za vsakgar, ampak pri depresivni motnji nikar na svojo roko ne opuščaj zdravil. Saj obstajajo tudi zdravilne rastline, ki pomagajo - šentjanževka recimo - ampak to NI nadomestilo za terapijo pri zdravniku in zdravila, ki ti jih predpiše. Zanesi se na to, da je zdravnik na tvoji strani. Depresija je bolezen, ki ti v glavi naplete slabe misli, zato moraš verjeti, da ni vse tako temno in slabo in brez pomena, kot se ti mogoče ta hip zdi. In cel kup ljudi je, ki ti želijo dobro, četudi jih mogoče ne vidiš. 

Kar se pa zdrave prehrane tiče, ta ni nujno povezana z dolgotrajnim kuhanjem. Zdravo jedo mnogi ljude, ki nimajo kaj prida prostega časa ali sploh nič, ali pač iz drugih razlogov nočejo zapravljati časa v kuhinji. Saj ni treba, da so vsak dan trije kuhani obroki na mizi. Še enega ni nujno treba, če smo natančni - da le poješ vsega po malem, pa vsega dovolj.

Predvsem si kuhanje čimbolj poenostavi - nabavi si vok, v katerem lahko na hitro pripraviš marsikaj. Veliko stvari lahko enostavno spečeš v pečici ali skuhaš na pari. Poskusi s solatami, v njih lahko zmešaš praktično vse. Predvsem se pa ne obremenjuj s tem, da mora biti naenkrat vse, kar daš vase, popolnoma zdravo. Ni treba zdaj vsak dan jesti polnozrnatega bio kruha ali špagetov, ovseni kosmiči so zdravi tudi, če niso bio, navadni riž in ajdova kaša nista nič slabega. Ne izgubljaj energije za nepomembne podrobnosti - saj sploh ni pomembno, iz katere trgovine je hrana, ki jo kupuješ. Vse bio na dolgi rok ne bo rešilo ničesar, nikakor pa bolnega ne bo pozdravilo.

Če te misel na hrano obremenjuje - tu in tam kak dan brez škode preživiš ob že vnaprej pripravljenih obrokih, ki jih samo pogreješ. Če pa hočeš kuhati - odlično! Poišči si kuharske knjige, v katerih so recepti napisani v obliki vnaprej sestavljenih jedilnikov in si poišči čimbolj enostavne. Bolj važno je, da se vsak dan sprostiš na svežem zraku, da se vsak dan nasmeješ, kot pa da je vse na tvojem krožniku "zdravo". Če si lahko privoščiš - v večjih krajih se da hrano naročiti na dom, da ti kosilo vsak dan pripeljejo.

Poskusi najti pomiritev in uteho v stvareh, ki te veselijo - na glavo boš svoje življenje lahko korenito postavila takrat, ko prideš k sebi in boš spet tista stara Ti, ki je zlepa ni nič vrglo s tira.



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 17.dec 2015 14:03

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti