Zdrava hrana

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

19. dec 2015 16:58

Sladko nadomestiš z zrelim sadjem-zrele banane, zrela jabolka, kivi, kaki. Meni niso všeč sladke jedi, jaz za cel jabolčni štrudelj dam 2-3 vanilinijeve sladkorje, pa še malo limone in cimeta brez dodatnega sladkorja, isto za pito. 

Če so jabolka sladka ni potrebno kaj posebnega dodajat.

Mojim otrokom je bilo vedno všeč pretlačen kivi z banano, naribano jabolko s korenjem in banano, zrmznjene borovnice z banano in skuto, zamrznjene sadeže zmiksane v jogurtu...Banana je dober nadomestek...

Pomoč, če se boš držala pri omejitvah in če ti res noro paše sladko ne bo čisto ňič narobe, iče boš pojedla košček čokolade (košček), da ne boš zaradi omejitev po odrekanjih padla na isto raven...

 



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 19.dec 2015 17:06

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

19. dec 2015 17:00

Ne nimam namena hujšati saj sem že z zdravili ogromno shujšala. Bi se mogla kvečjemu zrediti. Imam pa namen zdravo hrano jesti. Se določeni hrani odpovedati. Ostane mi še ogromno hrane, ki jo lahko jem.

pomoc

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

5. jan 2016 20:02

Evo danes sem poskusila pripravljene žgance. Tok so mi zanič. Potem me je pa še eno uro bolel trebuh po njih. Nekdo je omenil. Da niso v redu, ker so pripravljene. Je imel kar prav.

pomoc

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

5. jan 2016 20:03

Bolj zdravo čokolešnik kot te žganci.

pomoc

nxyz  

član od: 3.10.2014

sporočila: 140

5. jan 2016 20:30

Ja zelo je zdrav, samo kakšnih 30g sladkorja na 100g izdelka :)

nxyz

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

5. jan 2016 20:37

Predno se lotis spreminjanja prehrane, bi bilo dobro, da razcistis, kaj je zate "zdrava prehrana". Ce mislis, da spada cokolesnik v zdravo prehrano, si ze streljala mimo.

Teorij o zdravi prehrani je nesteto. Eni pravijo npr., da je mleko za odraslega cloveka skodljivo, drugi zagovarjajo brezglutensko hrano, pa ceprav nimajo celijakije, tretji kriminalizirajo sladkor...

Obstajajo pa neka splosna pravila, npr zdrava prehrana naj bi bila v prvi vrsti raznolika in naj bi osebi zagotavljala, poleg zadostnega vnosa kalorij, tudi vse hranilne snovi, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje, dalje naj zdrava prehrana vsebuje veliko sezonskega sadja in zelenjave, malo mesa, ribe, pa tudi mleko in mlecne izdelke.... Pri vsakodnevni zdravi prehrani tudi kak pohancek ne bo skodil.

Obstajajo tudi stevilne knjige, ki bi ti lahko bile v pomoc. V knjiznjici bos gotovo nasla kaj primerne literature. Lahko pa se obrnes tudi na strokovno usposobljeno osebje. Pri nas (Italija) je izvedencev na tem podrocju zelo veliko in ti proti placilu sestavijo primeren jedilnik, ki bo uposteval tvoje zelje in okuse. Nedvomim, da obstajajo take poklicne figure tudi v Sloveniji.

Zato kar pogumno, razmisli, kaj bi rada v svoji prehrani spremenila, in pocasi zacni. Vsak zacetek je tezaven, zadoscenje pa bo veliko.

ribica

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12638

5. jan 2016 21:34

  Pomoc, sama pripravljam že precej let ajdove instant žgance in mi niso niti slučajno zanič, nasprotno. Če slučajno kaj ostane od kosila, jih zvečer z velikim veseljem pojem z vročim mlekom in se počutim mnogo bolje, kot če bi pojedla ne vem, kaj. Ne bi pa nikoli menjala žgancev s čokolešnikom.   Tako,da ne vem , zakaj se ti zdijo žganci tako slaba hrana, včasih so otroci zrasli le na mleku in žgancih, pa so bili še kako zdravi.

mopsika

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

6. jan 2016 7:24

pomoc, pa skuhaj žgance klasično po katerem izmed receptov iz tukajšnje baze, iz 1 kg moke, potem jih zamrzni po porcijah in ti bodo kasneje takoj pri roki.  Tudi meni pa ne teknejo žganci, če niso zabeljeni s pošteno žlico masti z ocvirki ali kuhanega masla. Če si morda to opustila, verjamem, da ti niso šli v slast.  Ker ne hujšaš, se ti teh dveh maščob ni treba odrekati. 

Cila

ursula-ce  

član od: 18.10.2008

sporočila: 542

6. jan 2016 8:01

Pomoč, ker sem tudi sama ujeta v močno depresijo s tesnobnimi napadi, bi ti iz vsega srca svetovala, da ješ tisto, kar ti zadovolji borbončice in dobro počutje po zaužiti hrani. Katera hrana je to, boš sčasoma ugotovila sama. Jesti nekaj na silo, ker je "zdravo", ti povzroči samo slabo voljo in slabe občutke. Tako so mene naučili terapevti. Torej, jem kar mi paše, res pa je, da se izogibam mastnim jedem. Od mesa jem predvsem belo piščančje meso, ker mi preprosto paše. Zelo rada kuham in čeprav živim sama, si vsak dan pripravim kosilo, ki ga skuham sama. Tudi tako se zamotim, da ne razmišljam o slabih stvareh.

Kako pa si se odločila glede zdravega načina življenja? Ne mislim prehrane, ampak sprehode v naravi, naučiti se pravilno dihati,tečaj joge je odličen, naučiti se nasmejati sami sebi, itd.... Ne bom nadaljevala, da nebi izpadla

"pridigarska". Samo še en nasvet, če lahko: pri tvoji bolezni so zelo pomembna zdravila, ki so bergla k boljšemu počutju, zato jih ne odklanjaj.

Še nekaj sem se spomnila. Nekdo je omenil šentjanževko. Če imaš terapijo z antidepresivi, je ne smeš piti, ravno tako so odsvetovane grenivke, predvsem grepfruit.

 

Bodi dobro in bodi korajžna.

ursula-ce

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

6. jan 2016 9:06

ursula-ce, nerodno se ti je zapisalo, grapefruiot je angleški izraz za slovensko grenivko.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti