Zdrava hrana

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

18. dec 2015 13:28

Pa žvečenje v v bistvu začne s prebavo že v ustih, saj tudi slina ni kar "brez".  Zdravi zobje so veliko boljši od mikserja.

Sonja

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

18. dec 2015 16:19

Tu sem napisala nekaj receptov in sem mislila tudi mixsat. Kot za nalašč je bilo po tv.  

Danes smo se odpravili v trgovine.

 

Vzela sem kupone od Spara 11 % na nakup popusta. Danes so bile ribe še dodatno znižane 25% in potem še 11% za kupon, ki sem ga izrezala . Vzeli smo pa več lososa, ajdovo kašo, sončnična semena, ajdove žgance, paradižnikovo omako za polnozrnate testenine. Nekaj dražjih živil s kuponom. V Hoferju pa smo vzeli  dva vedra pomaranč. Napolnili do konca. Za vedro pomaranč 3 Evre in še nekaj. V Evrospinu pa celo gajbico mandarin okoli 60 centov na 1 kg. Potem so tu še jabolka ravno tako iz Eurospina. Orehi, gobe. Iz gob sem mislila narediti omako s puranjim mesom. Ali kaj podobnega. Ker smo imeli doma še Merkatorjev katalog s kuponom 20 % na določen izdelek. Kupili s kuponom še neke ribe. 

pomoc

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

18. dec 2015 16:33

Brala sem, da lahko naredim gobovo omako s puranom. Na purana še sir. Kupila gobe. Ampak se mi še ne sanja. Kako narediti omako iz gob. Začetek je težak. Včeraj sem na hitro pogledala ogromno receptov. Špageti z orehi, ajdova kaša s skuto ...

 

 



pomoc

Sporočilo je spremenil(a) pomoc dne 18.dec 2015 16:36

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12640

18. dec 2015 17:08

  Pozdravljena Pomoč, samo moj majhen nasvet. Če nisi vešča v kuhanju, začni najprej kuhati s preprostimi recepti in potem počasi do kakšnega bolj zahtevnega.  Kuhati ni težko, le , če imaš veselje in voljo, več boš kuhala, bolje bo, saj vaja dela mojstra. Imaš pa na tem portalu res enkratne recepte, ni ,da ni. Recepti so res zelo dobro napisani,da jih lahko razume čisto vsak, spodaj imaš pa še itak napisana mnenja, s katerimi se tudi veliko naučiš. Pa veliko sreče ti želim pri kuhi in brez strahu. Četudi ti kdaj ne bo ravno najbolj uspelo, je moje mnenje,da če je dovolj skuhano, ne more biti tako grozno slabo, da se ne bi pojedlo.  Če ne veš, kako poiskati recepte, namig:  http://www.kulinarika.net/recepti/  V zgornji del , kjer piše ključne besede, samo napišeš, kaj bi rada in pritisneš iskanje. Skoraj pri vsakem iskanje, se ti bo izpisalo več receptov in imaš sama možnost izbire.  

mopsika

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

18. dec 2015 17:10

S kuponi je tako, da jih je zelo dobro kombinirati z zdravo pametjo, če hočeš biti na profitu. Če v istem dnevu kupiš 2 vedri pomaranč, gajbo mandarin in jabolka, je precejšnja verjetnost (glede na to, da naj bi v prehrani ne pretiraval s količinami sadja), da bo en del zgnil. Seveda, če nimaš res velike družine.

Tudi ribe je najbolje kupiti za sproti. V domačih zamrzovalnih skrinjah in omarah nikoli ne moreš zamrzniti rib tako na hitro kot industrijsko. To pomeni, da se ob naslednjem tajanju celične strukture toliko spremenijo, da riba ni več kvalitetna. Ta čas je sezona sardelic, zelo zdravih in relativno poceni rib, splača se jih izkoristiti.

Priporočam, da se vseeno malo zadržiš na oddelku zelenjave, saj skoraj ne morem verjeti, da ob vsej izbiri ne bi našla niti ene zase. Iz zelja se da narediti toooliko stvari, pa iz pora, blitve, zelene tudi. Pa kislo zelje..

Lisa

nxyz  

član od: 3.10.2014

sporočila: 140

18. dec 2015 17:51

Kupili ste ajdove žgance ali ajdovo moko za narediti žgance? Če je zgolj pripravek v vrečki za žgance ni v njem nič zdravega.

nxyz

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

18. dec 2015 18:48

Kupili smo ajdovo kašo in vrečko za žgance.  Zame, ki ne kuham se mi je zdela vrečka dobra za žgance. Saj ne bi še sama znala. Za začetek z bolj preprostimi recepti tako kot je omenila mopsika. 

Jem le tri vrste zelenjave. Mislila pa sem, da bi rajši naredila zelenjavne juhe. Bi bilo pa potrebno miksati, da bi tudi lažje pojedla vso zelenjavo. Za zelenjavo še nisem razmišljala kaj bom naredila. Jo tudi danes nismo kupili. Le paradižnikovo omako. 

Mama mia mi je omenila ovsene kosmiče z juho. Danes sem jo naredila. Zelo preprosto. Ker nisem imela pri sebi zelenjave sem poskusila le z kockami za juho. Kasneje pa sem prebrala, da kocke za juho niso zdrave. 

 

 

pomoc

pomoc  

član od: 16.12.2015

sporočila: 285

18. dec 2015 18:54

Danes res ne veš kaj je zdravo. 

pomoc

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

18. dec 2015 19:08

Kakšna jušna kocka v juhi ne bo škodila, je pa ni treba tlačiti ravno v vsako jed. Jaz jih imam vedno doma in jo občasno dam v kakšno jed, ko se mi zdi brez okusa. Nimaš vsak dan srečne roke pri kuhi. Ni pa treba z njimi pretiravat.

pomoc, tudi jaz in moj sin ne marava kuhane ali pečene zelenjave, razen graška morda, a juhe jemo - kuhano zelenjavo zmiksam in imamo kremno zelenjavno juho.

 Pa jej solate. Ni treba le zelene. Naribaj zelje in korenček, dodaj malo koprca ali sesekljanega petršilja,  pa je že malo drugače od čisto običajne solate.

Bučke naribaj kot jabolka za zavitek, prelij z jogurtom, v katerega si vmešala malo olivnega olja in sesekljanih zelišč, ter dodala sol in poper.

 

Zmešaj kuhan fižol, čičeriko, na kocke zrezano rdečo in zeleno papriko, malo pora, koruze ... olje, kis, sol, poper in pisana solata je nared.

 

Saj bo šlo, pomoc, samo prvi korak je treba narediti. Kot pravi kitajski pregovor, tudi tisoč kilometrov dolgo potovanje se začne s prvim korakom.

 

 

mamamia

nxyz  

član od: 3.10.2014

sporočila: 140

18. dec 2015 19:10

Vse kar je iz vrečk in konzerv ni zdravo. Res se je bolje držati preprostih receptov,tprej čemu nezdrave bližnjice.

Če jeste 3vrste zelenjave,tudi iz te se da narediti juho. Včasih na hitro naredim juho zgolj iz 1vrste zelenjave,ki je doma.

 

Če želite bolj zdravo jesti na vašem mestu res ne bi posegala po teh pripravkih,raje kaj preprostega doma narejenega. Receptov je milijon.

 

nxyz

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti