Sladkor in jaz

hribovc61  

član od: 14.10.2013

sporočila: 2057

tema odprta - 22. nov 2015 11:23 | ogledi: 7.314 | odgovori: 6

Ja, tudi to se zgodi. Tudi meni. Pa tako rad sem pekel in ustvarjal. Našli so mi preveč sladkorja v krvi. Kar precej več, kakor je normalno. In zdaj dilema. DIETA. No prav, za zdravje vse naredim. Ampak, ko brskam po netu, nikakor ne najdem receptov za takšno prehrano. Samo, ne smeš sladko, ne smeš soli, ne smeš moke..........

Ali mogoče kdo od vas ve ali ima kakšen preizkušen dietni meni, ne vem, mogoče spisek živil, ki so primerne za sladkorne bolnike, mogoče ima recepte za pripravo jedi za "sladkorčke". Zelo bi mi pomagal.

Hvala že vnaprej, vsem, ki ste mi odgovorili na mojo temo.

 

P.S.

 

Pekel bom še, ne morem, da ne bi. Ampak sedaj bodo sladkarije romale sosedom, hčeri, vnučkama in vsem, ki me imajo radi 

hribovc61

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

22. nov 2015 11:58

Pomembno je, da imaš redno 5 obrokov na dan. Lahko ješ, kolikor ti paše, npr. fižol v zrnju, ne sme se pretiravat s kuhanim korenjem, grahom, krompirjem. Jaz skrbim za prehrano starejšega nepokretnega sladkornega bolnika, ki je na inzulinu in v tem letu ima idealno povprečno stopnjo sladkorja. V bistvu je vse, tudi kdaj kakšno kremšnito, je pa treba takrat pazit, da ostalega prepovedanega ni preveč tisti dan. Paziti je treba pri raznih "diet", "integrale" itd. oznakah na živilih, ker to večinoma ne pomeni, da so ok za sladkoraše. Od sadnih jogurtov sem jaz le enega od "zelenih dolin" našla skoraj primernega, najboljše je itak jesti navadnega z manj mašćob in si sam daš notri sadje, ki je dovoljeno (maline, gozdni sadeži, pol kislega jabolka, 1/4 banane, ki ima še zeleno "kapco"). Svež kruh, pivo, grozdje, kaki, lubenice, mandarine...= prste raje stran. Dokler se lahko giblješ, je zelo pomembno vsak dan telovaditi, veliko hoditi... Razni čokolinoti, medolinoti..., to ni za sladkoraše. Kozarček cvička oz. podobne sorte vina ne škodi. Odkar je nekemu zdravniku "ušlo", da šmarnica blagodejno na sladkor vpliva, so v naših koncih nekateri to malo preveč zares vzeli . Skratka, ni tako hudo in težko, kot je sprva videt in slišat. Poglej v temi Kosila, kaj mišzmoke kuha. Pri nas mora sicer biti vsak dan malo mesa za kosilo, kar pomeni res malo v kakšnih zelenjavnih čorbicah, omakah z zelenjavo in mesom... Če si sladkosned in ne moreš občasno brez sladkarij, si jih sam pripravi, boš najbolj zagotovo vedel, koliko česa je notri. Od kupljenih keksov sem jaz v Sparu nasla ene cimetove, ki so "še kar" primerni, na policah z zdravo prehrano jih imajo.

drži se in vedi, da dokler lahko "migaš", je vse lažje.

Ognjič

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

22. nov 2015 12:12

V veliko pomoč za začetek ti bo portal diabetes.si in revija Dita. Kar hitro dobiš občutek, kaj smeš in česa ne.

Sicer pa kot pravi Ognjič. Migaj, migaj, migaj, pa bo sladkor že samo od tega šel malo dol, za ostalo bo pa poskrbela prava prehrana (to sploh ne pomeni, da je povsem konec sladkega življenja, še manj pa je to konec lepega življenja).

Sonja

nxyz  

član od: 3.10.2014

sporočila: 140

22. nov 2015 13:02

Sladkorno imam že nekaj časa in jo z "dieto" držim v mejah normale. Najbolj pomembno je, da je res 5 obrokov dnevno. Količina JE pomembna.

Veliko je odvisno od posameznika, nekaterim eno bolj dviga sladkor drugim drugo, merim si ga 4x dnevno in tako vidim kaj je pri meni tisto kar ni dobro.
 V diabetološki ambulanti bi morali dati primer kakšne diete oz.seznam živil.
Živila, ki imajo nizek glikemični indeks so primerna, tista z visokim pa čim manj. Razlika je ali bel kruh ali polnozrnat, črn, ržen...Razlika je v tem, da bel kruh naredi bum s sladkorjem, drugi pa sladkor sproščajo počasi. Kupljeni črn in podobni kruhi v kolikor so rahli niso pravi in bo enako kot z belim. Če je pa kupljen kruh nižji in bolj "zbit" bo najbrž pravi. Priporočam domačo peko kruha.

Količina kruha nenkrat pri zajtrku nekje 60-80g+recimo zdenka sirček+kos sadja in nesladkana pijača-->samo primer. Kasneje enkrat malica kjer je še vedno lahko sadje+navadni polmastni jogurt, kruh. Sadnega jogurta ne, ker vsebujejo veliko sladkorja, bolje si je doma narezati sadje v navadni jogurt. Kosilo, malica in večerja. Sadja se v popoldanskih urah naj ne bi jedlo in vedno zgolj ena enota oz.100g, priporočajo ne preveč zrelo sadje, ker ima manj sladkorja. Na internetu se najdejo tudi informacije katero sadje ima nižji GI in katero višji. Razlika je tudi, če se poje samo sadje ali pa se ga kombinira z jogurtom, v kombinaciji bo sladkor nižji.

Mesa naj bi bilo za dlan, odsvetujejo svinjino, čim manj mastno meso, pripravljeno s čim manjšo količino olja. Krompir je še najboljši cel skuhan in potem olupljen narezan in začinjen, krompirjeva solata je fajn, na osebo so dovolj trije krompirji srednje velikosti. Pečen ni najboljši, sploh pa ne ocvrt. Testenine polnozrnate, 100g na porcijo, kar je 80g nekuhanih. Pri vsem pa so važne kombinacije, če bomo jedli samo krompir in meso bo sladkor višji kot če dodamo zraven še solato-žlička olja na njej, ne več. Še bolj ga znižamo, če dodamo še kakšno juho k obroku, domačo seveda. Vse juhe iz vrečke, konzervirana hrana vsebujejo sladkor. Odpade zgoščevanje jedi z moko.

Sladkarije. Še vsaki kupljeni piškoti kao diabetični so mi sladkor dvignili bolj kot kakšni domači, občasno jem sredi dneva za malico te dobrote in zraven skodelica pijače. Pri pecivih dodam manj sladkorja kot piše v receptu, ponekod belo moko menjam za polnozrnato ali črno. Ker obožujem pudinge, jih skuham doma, namesto 4 žlice sladkorje dodam eno...veliko manj sladkorja kot v kakšnem kupljenem. Kos potice, kremšnita,... ne naredi škode...dokler ni to dan za dnem. Ravno danes spekla kekse na mašino s polnozrnato moko in so odlični :)

Pijače, najbolje voda, nesladkani čaji. Če se pije kava naj se je ne sladka.

Glavno pa je gibanje, že navaden sprehod naredi veliko po glavnem obroku.

 

nxyz

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. nov 2015 18:10

Čudim se, da ti pri zdravniku niso dali vsaj seznama živil in osnovnih navodil. Ko so mojemu očetu ugotovili povišan sladkor, je takoj dobil zloženko z navodiki in s prepovedanimi ter dovoljenimi in priporočljivimi živili. Seveda je tudi pomembno, ali imaš le zvišan sladkor ali že sladkorno bolezen. 

Ostalo so ti punce že povedale. 

mamamia

TP_Kuhar  

član od: 12.10.2011

sporočila: 108

23. nov 2015 8:19

Hribovc, imaš zs :)

 

TP_Kuhar

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti