Srednja šola

kuharica1  

član od: 18.1.2009

sporočila: 70

tema odprta - 17. okt 2015 16:39 | ogledi: 4.896 | odgovori: 11

Letos končujem oš.Zelo me veseli slovenski jezik,zato bi šla naprej v šolo v tej smeri.Zanima me ,če je pogoj naprej samo Gimnazija ali je še kakšna druga možnost srednje šole.Hvala za pomoč,svetovanje.Vsak namig mi bo prišel prav.

kuharica1

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

17. okt 2015 18:43

Če želiš študirati slovenščino, je najboljša izbira gimnazija, to je res. Sicer lahko narediš poklicno maturo, pa potem obiskuješ enoletni tečaj za splošno maturo, ampak ti po pravici povem - če meniš, da je gimnazija pretežka, potem ti bo tudi študij slovenščine na filozofski fakulteti pretežak. Sicer obstajajo izjeme, ki potrjujejo pravilo, ampak to boš ti najbolje znala precenit.

lp

cervus

the tina  

član od: 5.10.2013

sporočila: 302

17. okt 2015 21:12

Malo se vprasaj kje bos dobila sluzbo z izbrano kariero. Studij je vec ali manj potrata casa, ce po njem nimas moznosti za zaposlitev.

the tina

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

17. okt 2015 21:17

In, katero pot do kariere, ki ji čez 9 let, ko bo končala izobraževanje, danes zagotavlja delovno mesto, ji priporočaš, the tina?

rimljanka

the tina  

član od: 5.10.2013

sporočila: 302

17. okt 2015 21:45

Glede na to da ne zeli na gimnazijo, bo z izobrazbo zakljucila precej bolj zgodaj, tako da se da razbrati precej dobro sliko ze iz trenutnega stanja... ki je sicer resda slabo za vse. Ceprav pa v druzboslovju na splosno sluzbe nikoli niso ravno rasle na drevesu, glede na trenuten razvoj pa tudi ni pricakovati nekega hudega preobrata. Nekaterim resda uspe dobiti neko vsaj priblizno relevantno zaposlitev, moras biti pa pripravljen, da je delovnih mest v tej smeri malo in da se zna zgodit, da moras pac sprejeti neko "nizje" delo, ker drugega ni. Karkoli tehnicnega oz. zdravstvenega je trenutno precej perspektivno. Zavedam se, da ce nisi prava oseba za to se je v to nesmiselno siliti, je pa vseeno smiselno da si realen in ves, kaksne moznosti lahko po zakljucku izobrazbe pricakujes. 

the tina

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

18. okt 2015 8:19

Upam, da si ne delaš nekih velikih utvar, da boš po študiju slovenščine dobila ustrezno službo? Tudi čez 9 let ne, razen če imaš kakšne res dobre veze in poznanstva. Zato se s Tino strinjam- v današnjih časih študirati na filozofski ali pedagoški, je potrata časa. Brezposelnih je na tisoče diplomantov, tudi sama imam eno doma.

marjja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

18. okt 2015 10:04

Bom kot stara pridigarica začela z zgodbo iz svoje mladosti: v prvem letniku gimnazije smo se že kar na začetku takole malo pogovarjali med seboj, kaj bi kdo rad študiral. Presenetljivo - skoraj nobenega ni bilo, ki bi rekel "pojma nimam, na gimnaziji sem zato, ker sicer ne vem, kaj bi s seboj". Razen enega ali dveh smo imeli vsi zelo jasne ideje o svojem bodočem študiju. Štiri leta pozneje pa.... razen treh, ki so bili že v prvem letniku pripravljeni odkorakati naravnost v operacijske dvodane, smo vsi pristali nekje popolnoma drugje, kot smo sanjali pri petnajstih.

Razmišljaj torej tako: kaj bi rada delala? Ne študirala, kaj bi rada počela v življenju? Ker večino življenja ne boš študentka, četudi se ti zdaj zdi, da je človek pri tridesetih tako ali tako že za reciklažo in je čisto vseeno. Če nisi čisto prepričana, potem se vprašaj: katera šola mi omogoča, da bom takrat, ko bom to vedela, imela odprtih čimveč vrat? Zaenkrat je to gimazija. Sploh, ker ima tudi z maturo človek še vedno možnost, da se gre izučit za slaščičarja ali mehanika, če to hoče. Se v celoti pridružujem mnenju elaphus: če ti ni za v gimnazijo, potem bo težko za naprej. Če misliš, da te učenje kemije in matematike obremenjuje pri doseganju tvojih zamišljenih ciljev - zelo se motiš. Si se pripravjena potruditi ali ne? Če ne - zakaj misliš, da bi se ti morale izpolnjevati želje, za katere se nisi pripravljena potruditi?

Nikar ne misli, da je kariera slovenista edina, ki je prava zate. Prava je tista, s katero se boš lahko preživljala in o tem dobro razmisli, ko se boš čez leta, vseeno precej bolj odrasla kot zdaj, resno odločala za študij ali kaj drugega. Prava življenjska pot je usposobiti se za to, da se lahko preživljaš, ne da čakaš, da "dobiš" službo, ampak da si jo bodisi sama poiščeš, bodisi sama ustvariš. Se pravi, da najprej sploh veš, kaj hočeš in kaj znaš.

Sploh ni malo ljudi, ki so do diplom in doktoratov prišli mimo gimnazije. Osebno poznam enega, ki je začel na dvoletnem programu poklicne šole, pa danes še kako učinkovito in odmevno potiska naprej meje znanosti o materialih in o tem predava študentom. Torej se da - ampak če je kdo v življenju trdo delal, če je kdo potreboval pogum, potem je to ta in vsi, ki so ubrali njegovo pot. Ni tako ravna, je daljša, dostikrat bolj slabo označena, se razcepi in izgublja v grmovju in se zgodi, da je včasih treba tudi brez varovanja preplezati kako vrtoglavo steno - ampak se pride. Razumeš, kaj ti hočem povedati?

Ne pozabi, da danes obstaja na stotine poklicev, ki jih pred dvajsetimi leti sploh še ni bilo. Se ti zdi dvajset let davna preteklost? Čez dvajset let boš ti šele pred pragom svojih najboljših let, punca!

To, na čemer si zdaj, ni nič drugega kot vstopnica v svet odraslih: sprejeti odločitev, za katero boš sama nosila posledice. Ne bo katastrofe, če boš čez par let ugotovila, da bi bilo bolje, če bi naredila drugače, niti te ne bodo zli duhovi preganjali v sanjah zaradi nje - do istih ciljev vedno vodi več različnih poti. Pazi samo, da si ne zapiraš vrat, ki kam vodijo, četudi v neznano. Predvsem ne teh.

 

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

18. okt 2015 11:53

Bravo, limnol, za zapisano, na kuharici1 pa je, da to ene 10x prebere, pa kak dan naj si vmes pusti, ko jih ne bo brala, pa znova,.....in razmišlja o vsebini.

Vmes pa v šoli, kjer bodo gotovo kaj (in so gotovo tudi že kaj) o prehodu v SŠ rekli, posluša in sliši. In ko bodo februarja na vrsti informativni dnevi (Si lani v petek popoldan in soboto šla kam pogledat, kako je tam? Če nisi, škoda, precej bolj neobremenjeno v 8. razredu gledaš kot v 9., tik pred končno odločitvijo, kam oddati prijavo) greš na izbrano lokacijo, dve ali tri le še preverit, če si se prav odločila.  

rimljanka

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

18. okt 2015 16:46

Jaz sem enakega mnenja kot limnol. Počakaj še par let. Jaz sem na koncu osnovne šole  tudi hotela študirati slovenščino in nemščino, no, iz česar sem diplomirala, ni niti malo blizu tema dvema predmetoma. Seveda sem si tisočkrat premislila v času gimnazije, kaj bi najraje postala. Tako da draga kuharica1, na koncu 4. letnika boš že najverjetneje vedela, kaj boš. Do tačas pa si naberi dobre ocene, ker vplivajo na vpis na srednje šole, potem pa še na fakultete.

yulchi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. okt 2015 12:10

Tudi meni se v prvem letniku gimnazije ni sanjalo, kaj bom počela, odločitev je padla v počitnicah po tretjem letniku in še to čisto po naključju. Sicer nisem zajadrala v tiste strokovne vode, kar sem štidirala, ampak za delo, ki ga opravljam, je tudi tisti štidij prišel še kako prav.

Zato premisli o besedah, ki so jih zapisale elaphus in limnol.

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. okt 2015 14:55

Jaz se popolnoma strinjam z Elaphus: če te je strah it na gimnazijo, potem raje ne pojdi. Mislim da je to bistvo vprašanja, ki ga zastavlja Kuharica1.

Če bi jaz vedelat takrat, kar vem danes... No, vseeno mi vse več ali manj dobro teče. 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti