Kuhanje golaža

lera  

član od: 21.7.2010

sporočila: 93

2. okt 2015 14:48

definitivno čebulo stenstaj danes potem pa jutri samo še meso in dodatki pa sfiniširaš pa veliko sreče, ker bi na tvojem mestu imela jaz že čebulo pripravljeno včeraj ;-)

lera

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

2. okt 2015 15:14

Hvala vsem za komentarje, kar ste napisale je točno. Se bom držal teh usmeritev in ni vrag, da mi ne uspe :) Res je Trixi, 25 dek mesa je normativ za roštilj, golaž je pa ena duga zgodba, omaka, pa kruh oz. Neke pogače pa to :) Smarty, si me prebrala bi rekel :) Mamamia, točno to, vse za goste , je pa res to en poseben dogodek kjer si najmanj želim kakšen kiks. Že to, da so si zaželeli golaž in ne kakšne fansi jedi mi je strašno kul :) še enkrat hvala vsem za namige, poročilo sledi :) zdej grem pa lupit čebulo, sam ne vem kam mi je žena spravla plavalna očala :(

hedonist

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

2. okt 2015 15:27

Tista reč od Statusa je super pripomoček za kockanje čebule...preizkušeno lani ob tudi posebnem dogodku, pa za polovico manj ljudi. Morda bi ti pa v kakšni gostilni posodili primerno veliko kastrolo.

Naj ti rata!

Ognjič

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. okt 2015 15:48

Po moje ga daš lahko kuhat v pečico. :)

Če ne neajdeš očal, si nastavi fen tako, da bo pihal mimo. 

Good luck!

Vanja

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

2. okt 2015 20:45

Tudi jaz enkrat na leto kuham golaž za udeležence našega oratorija, okoli 50 otrok in 20 animatorjev . Imam dovolj veliko rostfraj "rajndlo" (tudi za kuhanje marmelade je zelo primerna!).

Glede količine mesa ne bi dajala nasvetov, ker moja "publika" pač ni tipična. 

Lahko pa dam zelo dober nasvet glede čebule. Kot prvo, že od nekdaj kuham golaž tako, da mesa ne pražim, ampak ga dam surovega v prepraženo čebulo (tako tudi predpisuje dunajska kuhinja). Kdor pa je že kdaj kuhal za otroke, ve, da ne prenesejo koščkov čebule. Tako sem včasih po koncu kuhanja golaža pobrala koščke mesa ven in pretlačila omako - ne govorite mi, da se čebula razpusti, verjetno še nikoli niste kuhali za kakšnega izbirčneža, kar otroci navadno so. In lahko si mislite, kakšno delo je to bilo (vključno s tem, da sem imela vonj golaža na rokah še kar nekaj dni).

Pred časom pa sem brala naslednji nasvet, ki sem ga letos preizkusila z odličnim uspehom. Čebulo narežemo na rezance (sploh se ni treba preveč truditi, zato tudi solza ni kaj dosti). V kozici segrejemo maščobo, damo nanjo čebulo in jo pražimo, da nekoliko zarumeni (kar pri taki količini res zelo dolgo traja). Dodamo česen, še malo pražimo, posujemo s papriko in nekoliko zalijemo. Dodamo sol, mleto kumino, ev. malo paradižnikovega koncentrata in pokrito dušimo, da se čebula zmehča. Nato jo s paličnim mešalnikom temeljito zmeljemo, po želji pa še pretlačimo s pasirko ("flotte Lotte"). V to omako zdaj damo narezano meso - mimogrede, na Dunaju ga ne narežejo na kocke, ampak na rezinice - in dušimo, dokler se ne zmehča. 

Lahko vam zagotovim, da je bil golaž odličen, otroci in pubertetniki so ga pomazali in tudi nič koščkov mesa ni ostalo na krožnikih, čeprav sem golaž seveda delala iz bočnika, ki s svojimi kitami ni ravno meso, ki bi ga otroci ljubili. Ker je bilo meso narezano za rezinice in zelo mehko, jih sploh niso opazili.

 

teta torta

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

3. okt 2015 5:52

Teta torta, tako delam tudi jaz golaž, da najprej stenstam čebulo, jo nato, za vsak primer, da ne bi bilo v končnem izdelkov kakšnih ostankov čebule, obdelam s paličnim in v to gosto čebulno marmelado stresem koščke mesa in tenstam naprej 2-3 ure, pa delam iz cca 2-3 kg mesa. Ko je vse to lepo stenstano, samo soljeno in začinjeno še s česnom pa zadevo razdelim po posodicah in zamrznem. Ko nimam časa pa iz takega polizdelka v 20 minutah naredim golaž - dodam še vodo (ker je tu omake res minimalno, pa začimbe in na koncu res malo ostre moke, da se omaka lepo poveže in golaž je tak kot mora biti. Dam pa res veliko čebule na začetku, mislim, da vsaj toliko kot mesa če ne celo malenkost več. In še to, čebula mora biti res lepo spražena - če je premalo golaž sladi, če je preveč pa greni, niti eno niti drugo pa ni dobro.

Sicer pa Hedonist, kar korajžno, saj si izkušen kuhar. Res pa je, da količina golaža, ki jo moraš skuhati res ni majhna, sploh, če razpolagaš samo s kakšno normalno gospodinjsko opremo, bi znalo biti že praženje take količine velik problem. Bomo držali pesti.

tedyka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

3. okt 2015 10:34

Golaž za 50 ljudi sem delala (oziroma: sodelovala pri kuhanju) samo enkrat na službenem pikniku, ampak tam smo imeli na razpolago odslužen kotel iz menze, tako da to kot uporaben nasvet ne šteje; je pa kuhanje golaža v njem doživetje - 10 kil čebule se kar porazgubi po ogromni plošči, pribor za mešanje smo si pa sposodili pri vzdrževalcih (zidarjih), pa en hecno dober občutek je, ko ga zaliješ litrom vina.  Gotov je bil tik-tak (mislim ne časovno, cmarili smo ga 4 ure, ampak je hitro minilo in povsem brez težav, nič se ni žgalo, nič prijemalo). Mesa smo imeli 10 kil (bočnika), ampak smo imeli tudi še drugo hrano; če bi bil sam golaž, bi bilo treba več.Predvsem pa nobene moke - ta pa golažu res ne dene prav dobro, po par urah je omaka tudi brez dovolj gosta.

 

 

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. okt 2015 14:10

teta torta, tvoj način kuhanja golaža spominja na pripravo indijskih curryjev in masal. Surovo meso se da v omako (pred čebulo sicer prepražimo česen in ingver, plus množica začimb, spasirano - ker moj sin ne mara čebule v kosih) in potem meso sokove spusti v omako in je zadeva super.

Meni sicer čebula običajno dovolj razpade, da ni v koščkih, je pa res da traja. Ko se zmehča, dodam meso, in v dveh ali treh urah začne razpadati. Ravno danes sem naredila indijski goveji curry in nisem pasirala omake, je čebula lepo razpadla. Se pa je kuhal tri ure.

 

mamamia

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

3. okt 2015 15:45

Sem sredi akcije, kuha se prva runda:) žal mi je dež preprečil, da bi kuhal zunaj, nujno bi še rabil eno kiurišče, razmišljam, da bi na balkonu , ki je pod streho zmontiral še en gorilnik :) ampak, zaenkrat gre vse dobro :)

hedonist

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

3. okt 2015 18:20

Čakaj, Hedonist, ob 16. se je tvoj kraj kopal v soncu.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti