Mlečni močnik

marta  

član od: 31.8.2001

sporočila: 457

tema odprta - 4. maj 2004 13:13 | ogledi: 19.714 | odgovori: 3

Pregledala sem teme glede mlečnega močnika na KulSlo. Zanima me, ali je potrebno uporabiti ostro moko, ali pa je vseeno, katero moko rabiš?

Pa še vaše razmerje jajce/moka/mleko me zanima, ter, kako dolgo naj se kuha.

Hvala vam za pomoč!

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

5. maj 2004 7:51

Definitivno ostra moka. Seveda gre tudi iz gladke, vendar je težje narediti usukančke. Razmerje? Težko. V manjšo skledo (premer 20 cm) na sredi vsujem kupček moke (npr. 10 zvrhanih žlic, res ne vem in ni tako važno), naredim jamico in ubijem jajce. Mešam najprej z vilico, ko jajce ni več čisto mokro, naprej s prsti. Usukančke drobiš, dokler želiš in dokler se ti ljubi, poskusiš porabiti vso moko. Če si je na začetku dala premalo, dodaš še malo. Če si je na začetku dala preveč, ti bo spodaj in ob straneh ostala. Ne skrbi, sproti boš vedela, kdaj je dobro. Ko zakuhavam v vrelo mleko, skledo malo potresem, da pridejo na vrh večji usukančki, spodaj ostaja drobna moka. Skoraj čisto moko od spodaj zavržem, da močnik ni pregost (če želiš zelo gostega, lahko dodaš še to moko). Kuha se kakšnih 20 minut, toliko pač, da se moka pokuha. Če so usukančki drobni, lahko tudi manj. Žal je potrebno kar stati poleg štedilnika in mešati, saj se zelo rado prime dna. No, podobno kot rižota. Začimbe? Jaz mleko obvezno malo posolim, lahko ga poleg tega tudi sladkaš, mi imamo raje nesladkanega. V mleko lahko daš zraven kuhat kakšen kolobarček limonine lupine, ki jo potem pobereš ven. Lahko dodaš cimet. Otroci pri nas na krožniku na vrh posujejo Benko. Je pa tole odlična večerja, ki jo imajo naši otroci zelo radi. Iz enega jajca pride ravno za nas tri, dva otroka in zame. Ko sta bila otroka manjša, sem polovico narejenih usukančkov pustila kar odprto v skledi v omari, naslednji dan sem jih vsula v kakšno juho ali omako - ali pa smo spet skuhali močnik...

marta  

član od: 31.8.2001

sporočila: 457

5. maj 2004 13:22

Fani, najlepša vam hvala za izčrpen odgovor!!!

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

10. maj 2004 11:29

Joj, ne me vikat... Pa dobrodošla še kdaj drugič.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti