Ruski hrt

leni1  

član od: 26.2.2007

sporočila: 295

tema odprta - 9. sep 2015 17:31 | ogledi: 4.953 | odgovori: 12

Ali ima kdo doma ruskega hrta.Mi smo ga "podedovali" od sina.Najprej je bil samo občasno pri nas,sedaj pa je kar ostal.Sicer je miren in prijazen.Star je dobro leto,mi ga imao pol leta.Problem je edino v tem ,da nič kaj dosti ne uboga.Lepo ga kličeš prosim,vendar sploh ni poslušen,kar nas malo moti.Je kdo takega psa učil vzgoje mogoče?

Hvala za pomoč

leni1

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. sep 2015 19:33

leni1 je napisal/a:

Ali ima kdo doma ruskega hrta.Mi smo ga "podedovali" od sina.Najprej je bil samo občasno pri nas,sedaj pa je kar ostal.Sicer je miren in prijazen.Star je dobro leto,mi ga imao pol leta.Problem je edino v tem ,da nič kaj dosti ne uboga.Lepo ga kličeš prosim,vendar sploh ni poslušen,kar nas malo moti.Je kdo takega psa učil vzgoje mogoče?

Hvala za pomoč

 

leni1

 

Vse, ampak res čsto vse pse se da naučiti osnovnih manir in čistoče (da ne lula in kaka po hiši/stanovanju). Pes bo zelo poslušen, ko ga boste naučili, kaj hočete od njega. Sami po sebi imajo "mind of their own".

Malo poglej po youtube, kako se to naredi.

 

Razen če psa naučiš, da "prosim" pomeni kaj drugega, na primer "pridi", "sedi", "tačka", se na "prosim" ne bo odzval, pa se lahko po trepalnicah mečete. 

 

 

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. sep 2015 19:43

V šolo z njim, obvezno. Ruski hrti so, kot vsi hrti, zelo samosvoji in tudi trmasti, veliko doslednosti je potrebne pri vzgoji. Pes mora ubogati na prvo besedo, sploh pa veliki, in to dosežeš le z doslednostjo in strogostjo (ne z grobostjo, samo strog moraš biti pri vzzgoji, da on ne prevlada). Ko te pes enkrat obvlada in postane on vodja krdela, kar je cilj vseh psov vseh pasem, ste adijo.

 

Čim prej začnete z dosledno vzgojo, tem bolje. Na tvojem mestu bi se odločila za pasjo šolo, ta še nobenemu psu in tudi ne lastniku ni škodila, prej nasprotno.

 

In psa se ne kliče s "prosim", ampak se mu ukazuje, on pa mora ubogati. In če mu sami niste kos, vam bo zraseč čez glavo. Kajo bo, kopride obisk, pa nebo ubogal? Ali če boste šli z njim ven, pa ne uboga na besedo? 

 

Mi smo izpričani ljubitelji štirinožcev, zato tudi iz izkušenj z velikimi in majhnimi psi vem, da je samo dosledna vzgoja učinkovita. In da ni pes za vsakogar. Ni reč, ki jo odložiš, ko je ne moreš več imeti, pač pa živo bitje, ki potrebuje ljubezen in jo v izjemno veliki meri tudi vrača. A ljubezen do psa ne pomeni, da je lahko nevzgojen in da ne uboga.

mamamia

the tina  

član od: 5.10.2013

sporočila: 302

9. sep 2015 20:24

Predvsem moraš sebe naučit kako delati s psom. Kot prvo mu moraš pa dati vedeti, da si ti glavni član "krdela", ker če bo pes mislil da je on glavni, ne boš od njega dosegla veliko. Na internetu imaš ogromno stvari, ki so pa kot pri vseh stvareh, bolj ali manj korektne. Kakšna pasja šola se mi zdi primeren začetek, sploh ker hrt je kar velik pes in lahko začne povzročati težave.

the tina

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

9. sep 2015 21:21

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

 

 

Mojo psičko sem načila, da se polula na komando. :D 



Vanja

 

V WC školjko ?

Cila

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

9. sep 2015 23:51

Navodila za uporabo katerega koli gospodinjskega aparata verjetno preberete, preden ga začnete uporabljati?

Pa v avto šolo ste tudi šli, da ste se usposobili toliko, da "vas avto uboga" in znate varno voziti, predvidevam?

No, VSAK avto se lahko naučite voziti in VSAKEGA psa se lahko naučite vzgajati in šolati 
Koliko je določena pasma ali tudi pasji posameznik željan sodelovanja s človekom, je druga zgodba. Zato za različne potrebe oz. dejavnosti ljudje izbirajo različne pasme in primerne karakterje posameznih osebkov znotraj neke pasme (ali med mešanci). Samosvoji borzoj mora obvladati mirno hojo ob človeku tudi ob pogledu na zajčke v sosedovi travi ravno tako kot neumorno živahni in pregovorno poslušni mejni ovčar ob kolesarski stezi.
A dejstvo je, da se osnovnih pravil "hišnega reda" in razumevanja osnovnih človekovh zahtev lahko nauči VSAK pes, če ga tega znamo naučiti.

 

Bistvo je, da se pes samo s poslušanjem vaših prošenj ne bo mogel naučiti nič, kar bi vi želeli - vi se morate naučiti, kako psa učiti. In kaj z njim sploh početi, da se boste sploh razumeli.

 

In kot obstajajo avto šole, kjer vas naučijo obvladati avto, da "vas uboga", tako obstajajo tudi pasje šole, kjer bodo VAS naučili vsaj začetnih spretnosti pasje vzgoje.

 

Skratka, čimprej se sami začnite izobraževati, spoznajte najprej KAJ sploh imate doma: v smislu poznavanja pasme, pa ne iz nekih enciklopedij, vzpostavite stik z vzrediteljem psa - ta je sploh prvi, ki ga lahko vprašate za nasvete, potem pa obiščite kak dogodek v organizaciji pasemskega kluba, stopite v stik z drugimi vzreditelji, lastniki ...

Evo, prva prilika za pridobivanje informacij iz prve roke je že čez nekaj dni, izkušeni lastniki hrtov vam bodo znali svetovati pravilen pristop in izbiro primerne pasje šole za vaš primer :)

Pot pod noge in v Dolsko ta vikend! Tam bodo tudi lastniki in vzreditelji borzojev, vem iz prve roke, ker jih poznam. Kljub temu, da sama nimam takega psa.

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,50129.0

Srečno in veselo na delo!

Morate vedeti, da je borzoj pes, vzrejen za lov. Za lov na veliko divjad in zveri, odločen, neustrašen in mora biti samostojen.
To je on, vi pa se morate potruditi, da njegove značilnosti uporabite v svoj prid oz. poskrbite, da zaradi pomanjkanja vzgoje ne postane težaven, neobvladljiv.

Ne slepite se "da se bo pes že naučil" in "da se bo naredil sam". Ne, ne bo se. Brez vaše intervencije boste razočarani nad "neznosno trmastim in neposlušnim psom, ki ga tudi sosedje ne marajo, ker jim preganja kokoši, mačke, majhne bele puhaste kužke itd."
Takšni so najpogosteje povedani vzroki za to, da ljudje odraslega psa oddajajo naprej. Ker je življenje z njim preveč stresno. Samo zato, ker pes pač ne ve, kaj sme in kaj ne. In mu nihče tega ne zna pokazati.

 

 

 

 

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

9. sep 2015 23:58

Cila je napisal/a:

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

 

 

Mojo psičko sem načila, da se polula na komando. :D 



Vanja

 

V WC školjko ?



Cila

Hehe, tudi to ni nemogoče 
https://www.youtube.com/watch?v=K5kiRx1c-Rw

 

Je pa, kolikor se morda komu zdi smešno ali celo absurdno, "lulanje na ukaz" zelo pametna in praktična zadeva, tudi jaz sem svojega psa navadila na to.
Velikokrat je človek v situaciji, ko svojemu psu ne more in ne sme pustiti, da se polula, kjer njemu prija (pomislite na hišne vogale, avtomobile, na zid naslonjene bicikle, sosedove lončnice ob poti ali otroški voziček v parku itd...). Takrat mu lulanja tam pač ne dovolimo, ker smo ga prej naučili, kaj pomeni "ne" in ga preprosto peljemo nekaj metrov naprej, kjer lulanje za okolico ni tako moteče. In tam mu "ukažemo", naj opravi potrebo.
Če se tega lotimo enako kot učenja katerega koli drugega trikca, je to hitro naučeno in nam pride prav

Mojca

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

10. sep 2015 8:18

Lulanje na ukaz? Vi tudi lulate na ukaz?

Lp

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

10. sep 2015 9:44

Seveda, saj smo odrasli, ampak na samoukaz tistim mišicam tam.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti