Pretiravanje pri uživanju določene vrste hrane(prenajedanje?)

Jolanda1  

član od: 9.8.2015

sporočila: 12

tema odprta - 9. avg 2015 20:16 | ogledi: 6.507 | odgovori: 11

Nisem prvič na kulinariki, se pa prvič javljam.

Te teme na vaših straneh še nisem zasledila, pa sem se odločila, da povprašam, ali ima še kdo podobno razvado, kot je moja. 

Gre za to, da dnevno pojem veliko jogurtov. To traja že vsaj dve leti. Zraven obvezno prigrizam kaj slanega, recimo krekerje, grisine, ipd. Včasih sem pojedla le tu in tam kakega (gre za navadne jogurte, sadnih ne maram), nato pa sem jih začela dodajati. Zdaj jih dnevno pojem vsaj 5 lončkov, a največkrat še kakega več. Sploh se ne zmorem omejiti, kaj šele ustaviti. Kupujem tisti najbolj poceni jogurt (po 19 centov, ki ga dobim v Sparu, tudi Hoferju), tako da to ni kak hud cenovni izdatek. Všeč mi je tudi ovčji jogurt, a ta je dražji in ga kupim le občasno.

Vem, da z nobeno hrano ni dobro pretiravati, vendar se svoji razvadi ne znam upreti. Nikoli nisem (od druge hrane) toliko sita, da bi ne zmogla pojesti še svojih jogurtov. Upala sem, da se ga bom sčasoma preobjedla in se mi bo uprl, pa se mi dogaja ravno obratno.

Pred kratkim sem bila pri zdravniku zaradi neke zadeve in mikalo me je, da bi zdravnika vprašala, ali je tako najedanje z jogurti lahko zdravju dolgoročno škodljivo. A ga nato le nisem vprašala, saj sem si kar mislila, kaj bi mi rekel.

Dobra stran te moje razvade je vsaj ta, da nimam (več) problemov s prebavo (prej sem jih imela).

Ima kdo od vas kako podobno nagnjenje v zvezi s hrano?

Lep pozdrav

 

 

 

bela120  

član od: 28.2.2013

sporočila: 103

9. avg 2015 20:34

Če vam odgovarja menim da vam ne bo škodovalo sploh pa jogurt ne .

bela120

the tina  

član od: 5.10.2013

sporočila: 302

9. avg 2015 21:40

Če ti nekaj tako zelo paše, potem je to mogoče znak, da ti manjka kakšne snovi v telesu. Pri sebi vedno opazim, da mi začne primanjkovati železa, ko bi 3 x na dan jedla meso. Če nimaš kakih zdravstvenih težav in če poleg jogurta ješ normalno hrano, potem pomojem ni kake hude nevarnosti.

the tina

kozamurnik

sporočila: 2311

10. avg 2015 4:40

Jolanda1 je napisal/a:

 

Pred kratkim sem bila pri zdravniku zaradi neke zadeve in mikalo me je, da bi zdravnika vprašala, ali je tako najedanje z jogurti lahko zdravju dolgoročno škodljivo. A ga nato le nisem vprašala, saj sem si kar mislila, kaj bi mi rekel.

 

Ima kdo od vas kako podobno nagnjenje v zvezi s hrano?

Lep pozdrav

 

 

 

 

In zakaj  so zdravniki, če ne zato, da se posvetujemo z njimi?

Na tej strani boš zagotovo dobila kup odgovorov, "strokovnih " in   strokovnih. Če boš imela srečo, te bodo poslali še na psihoanalizo...

Po zdravi kmečki in gospodinjski pameti  nobeno pretiravanje ni dobro. Ali drugače, srednja pot, najboljša pot.

 Za mleko in  izdelke iz le-tega  le približno vemo, kaj vse vsebujejo. Dogaja se, da to kar stroka danes toplo priproča, taista stroka  že  jutri umakne  iz tržišča.

Pametovanje " jaz že celo življenje jem to ali ono, pa sem še zmeraj tu",  je milo povedano, otročje.

Da gre kaj čez rob, je potrebna le kapljica; voda do roba kozarca se  lahko nabira leta.

 

 

 

murnik

Valchi  

član od: 15.1.2015

sporočila: 71

10. avg 2015 9:14

Tako kot je to obdobje prišlo, tako bo tudi minilo. Bolj kot jogurt so definitivno  škodljivi prigrizki.

Telo nam največkrat samo narekuje, česa nam primanjkuje. Jaz dobim občasno napad na Nutello, in takrat planem po njej z žlico. Potem je lahko pol leta mir.

 

Valchi

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

10. avg 2015 16:26

Zaradi litra jogurta na dan se ti nima kaj zgoditi, pri krekerjih se pa raje le malo brzdaj, ker jih je sama margarina.

Sonja

Jolanda1  

član od: 9.8.2015

sporočila: 12

11. avg 2015 16:11

Hvala vsem za vaša razmišljanja o tej zadevi. Z vsakim posebej se v celoti strinjam, seveda. Upala sem sicer, da se bo oglasil kdo, ki ima kako podobno razvado (ne ravno z jogurtom, morda s čim drugim) in povedal, kako ta problem obvladuje. A videti je, da sem v tej svoji razvadi bolj osamljena.

 

Lep pozdrav

Jolanda1

kozamurnik

sporočila: 2311

11. avg 2015 20:36

Eh, Jolanda, ne misli da si edina s svojevrstnimi navadami. Moja sorodnica je v obdobju pubertete jedla samo belo kavo, 3x na dan, kako leto in  pol. Potem jo je  minilo. Seveda je bila zaradi tega hudo anemicna. Kake hujse skode pa na sreco ni bilo. 

murnik

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. avg 2015 21:57

Socialni eksperiment je skoraj uspel.

Ko se javi še kdo, ki dnevno popije preveč vode in se predozira s C vitaminom, bo pa res uspeh....

Edina olajševalna okoliščina je to, da je poletje in grejo kozlarije po glavi.

Vendelina jr.

Les trgovina  

član od: 29.5.2015

sporočila: 3

17. avg 2015 9:03

Poznate, koliko kalorij ima kakšna zelenjava? Naj vam jih nekaj navedemo...torej, imamo idejo, kaj uživati v času hujšanja...


• 100 g graha vsebuje 70 kcal. Bogat je z vitamini B1 in B2. Prav tako učinkuje na delovanje srca in kar je za študente pomembno – ohranjanje ravnega trebuha.
• 100 g zelene solate vsebuje približno 20 kcal. Predvsem temnejša solata nam ponuja vitamin A, B1, C in E. Telesu zagotavlja vlaknine, ki v našem telesu tvorijo zaščitne snovi in nas zavarujejo pred prehladnimi obolenji.
• 100 g kumaric vsebuje 10 kcal. Ker so izredno bazične, odlično učinkujejo na prebavo in so izjemno nizkokalorične.
• 100 g paradižnika vsebuje 16 kcal in niso ravno najboljša izbira pri hujšanju. Paradižnik namreč spodbuja apetit. Za tiste, ki imajo težave z želodcem ter jetri, pa naj po paradižniku posežejo, saj blagodejno vpliva na omenjene dele telesa.
• 100 g paprike vsebuje 20 kcal in spada med nizko kalorično zelenjavo. Je polna vitamina C, ki pospešuje rast kosti in celjenje ran. Še posebej je priporočljivo uživanje rdeče paprike, če želimo zadovoljiti potrebo po vitaminu C.
• 100 g korenja vsebuje 27 kcal in vsebuje vitamin A. Slednji je odličen za zdrave oči in kožo. Neposredno vpliva tudi na koagulacijo krvi.
• 100 g čebule vsebuje 45 kcal. Bogata je z vitaminom B, kar pomeni da odlično izboljšuje delovanje srca in živcev. Znižuje tudi nezdravi holesterol.
• 100 g bučk vsebuje 15 kcal. Pravi gurmani jih v svoji kuhi zelo radi uporabijo, saj omogočajo pripravo najrazličnejših jedi. Tudi bučke so nizkokalorične, zato so kot nalašč za hujšanje.
Izbrane vrste zelenjave vam omogočajo pripravo hitrih in zdravih obrokov, ki jih je ob natrpanem vsakodnevnem urniku lažje pripraviti. Poleg tega pa omogočajo, da boste imeli veliko energije za nove učne podvige.
Ne odlašajte in si že danes pripravite svež zelenjavni obrok.
Zelenjavni pozdrav!

 

Sveže in naravno

Les trgovina

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

17. avg 2015 10:26

Ups, v mojih študijskih časih te na faksu nihče ni vprašal o ploskosti trebuha 

 

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti