Nadomestek mesa - tudi z okusom po mesu?

anasteele  

član od: 20.4.2015

sporočila: 78

tema odprta - 27. jul 2015 11:41 | ogledi: 7.719 | odgovori: 59

Ojla. Prosim za pomoč, predvsem tisti, ki ste vegeterijanci/vegani. Dlje časa mi ne diši meso (imam občasna kar dolga obdobja, ko mi enostavno ne paše nič mesnega, vonj po pečenem mesu smrdi itd), in me zdaj zanima, ali obstaja morda kak res tak nadomestek ki ima tudi okus kot npr. prave piščančje hrenovke, suhe salame,..

Tofu mi nekako ni všeč, do soje imam rahlo odklonilen odnos, ker res ne vem ali je OK ali ne,.. edino kar mi je bilo všeč, so bili neki sojini marinirani zrezki, kot v hamburgerju. Če morda kdo ve za kakšno res super dobro marinado? 

Sicer imam rada vso zelenjavo, testenine, riž,..

"Sam da je sladk pa kofe!"

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

27. jul 2015 12:05

Morda ti teknejo ovseni kosmiči kot polpeti (lahko ob spremljavi druge zelenjave - glej bazo), ovsena kaša (npr. ovsena kaša ala svenska) , ovseni piškoti, presni namočeni ovseni/rženi/itd. kosmiči ... Ni sicer okusa po mesnem, je pa zelo dobra alternativa.

Nadomestki z okusom po mesu pa po mojem znanju ne obstajajo (vsaj ne v kolikor toliko naravni obliki). Podobna stvar kot margarina z okusom masla ... Ko delaš polpete, lahko sicer namočene kosmiče popečeš v omaki, v kateri si pred tem na hitro pražila meso, da se navzamejo okusa, medtem ko pa gre pri dejanskih nadomestkih verjetno samo za umetne arome ... 

Sicer pa, če ti meso ne paše, čemu potem iskati alternative ki imajo okus po tistem, kar ti ne paše? :s



Life is war against boredom~



 

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 27. 2015 12:15

anasteele  

član od: 20.4.2015

sporočila: 78

27. jul 2015 12:33

Težko razložim - samo meso mi npr. določeno obdobje ne paše in sama vidim, da se mi počutje neverjetno izboljša, tudi videz kože - kar zasije. Meso mi ne paše v smislu, da mi smrdi ko se peče (sploh to opažam pri svinjskem mesu, ki se ga izogibam kot se le da, ker mi niti okus ne odgovarja več, sploh meso kakega starega prašiča mi gre na bruhanje), niti ne čutim želje po čem mesnem in telo (ali glava, ne vem :D ) bolj hlepi po zelenjavnih jedeh, ogromni skleduri zelene solate s fižolom,.. kar mi ne bi bilo nič čudnega, če se vsakodnevno ne bi "nažirala" z zelenjavo in sadjem (jem čisto vse, od a do ž in še dalje).. nobenih vitaminov ali česarkoli drugega mi ne manjka (preverjeno). Zdravnik pravi, ko sem mu omenila kot zanimivost, naj poslušam svoje telo in naj ne jem, kar mi ne paše, če pa bi se mesu sploh odpovedala (kar bi sicer privleklo na dan kup vprašanj, zakaj in kako pa od kdaj itd, pa če je lahko krompir narejen na ocvirkih itd) naj najdem pač neke nadomestke..

In glede na to, da se sicer dobro počutim v brezmesnem jedilniku, bi morda vseeno poskusila meso čisto izrezat ampak le ob predpostavki, da bi našla nekaj, kar ima okus po tem, kar začnem pogrešat..

Npr. Sparov bio-veggie golaž mi je tudi odličnega okusa, ampak ne gre da bi to jedla zdaj vsak dan :)

"Sam da je sladk pa kofe!"

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

27. jul 2015 13:16

No, long story short - če začneš pogrešati meso/njegov okus, poslušaj telo in si pač pripravi manjšo količino pogrešanega v obroku, kjer sicer prevladuje zelenjava/ovseni kosmiči, ajda/kuskus/pira/katerokolo drugo izmed 1001 vrst žit.

Life is war against boredom~

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

27. jul 2015 13:59

anasteele,

 

pred časom sem bila tudi jaz na istem, kot opisuješ ti. Prav nič nisem imela proti mesu, nobenih vegetarijanskih izpadov ali pomislekov glede česar koli mesnega ali brezmesnega, ampak do mesa mi preprosto ni bilo. In ga nisem jedla več kot eno leto - dokler mi ni nekega dne spet zadišalo.

Zakaj hočeš na vsak način nadomestke, ki to niso, za nekaj, do česar ti ni? Predvsem poslušaj svoje telo. In pazi, da tudi brez mesa dobiš s hrano vse, kar potrebuješ. To sicer ni lahko, se pa da. Jej jajca, skuto, sir, vsekakor stročnice - grah, fižol, sojo, ne pozabi na ovsene kosmiče in sploh žita, sploh pa ne pozabi na maščobe.

In ko te bo nekega dne kdo ve kdaj obšlo, da bi se ti pa res prilegel en pošten zrezek - si ga pač spet privošči.

Sonja

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

27. jul 2015 15:12

Ne razumem. Radi bi, da ima okus po mesu, pa da ni meso...Tega ni. Meso je meso. Ali ga ješ, ali pa ga ne ješ. Ni nadomestka za meso. Vsaj po okusu ne.

Miroslav Vulović

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

27. jul 2015 15:40

To me spominja na en piknik, ko smo mimo vegetarijancev nesli pladenj čevapov, pa jih ne nekaj obračalo glavo im govorilo, kako lepo da diši. Ja potem pa jej.

 

 

Po moje telo pravi, da bi vseeno kak mesa imelo, glava pa (iz meni neznanega razloga; ali pa znanega, kdo bi vedel?) to zavrača. Bolj enostavno bi bilo maznit kak košček mesa in bi bil mir. Ali pa kruh namočit v mesno omako.

 

Ko sem bila na strogi dieti (iz zdravstvenih razlogov) in sem rekla, da bom pogrešala sladice, mi je zdravnik rekel, naj si, ko bom imela željo, kar privoščim košček (ampak res le košček) čokolade (ali tortice), ker bo tako manj škode kot da sanjam o sladkem in nimam miru zavoljo tega. Tako je po moje tudi pri tej želji anesteel po mesnem nadomestku.

 

 

mamamia

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

27. jul 2015 17:35

Lahko poskusiš s pečeno čičeriko - začiniš jo, kot bi začinila meso, nato pa jo rukneš v pečico in pečeš do želene stopnje hrustljavosti. Jaz jo dam včasih v wrap ali jo grizljam kar tako. Da se jo speči tudi v ponvi, ampak moraš res stati zraven, da je ne zakuriš. 

V jedi, v katere ponavadi damo prekajeno meso, lahko daš dimljeni tofu, ampak tekstura pač ni ista. 

Svetujem ti tudi, da tu in tam zaideš v Loving Hut, kjer imajo za mojem pojme najboljše veganske jedi in kjer boš gotovo dobila kakšno izvirno idejo. Mogoče ti celo zaupajo kakšno marinado.

Nadomestke mesa (seitan, tofu) je treba zelo dobro začiniti in najbolje je, če se pacajo kak dan. Konec koncev je tudi meso zanič, če ga ne začiniš. Drugače pa po mojih izkušnjah res dobrih nadomestkov ni. Tudi iz vidika zdravja niso najbolj smiselni, vsaj ne v večji količini. Saj veš, bolj ko je hrana predelana, manj je zdrava. Raje ostani pri nepredelanih "surovinah" in si pomagaj z začimbami. Pražena čebula, česen, rdeča paprika, orientalska kumina, curry, v juho luštrek, pa bo okus polnejši. In, tako kot so ti svetovali že predhodniki, če nimaš zadržkov, si občasno privošči kakšen košček mesa, toliko, da se ne boš počutila prikrajšano. 

 

 

 

 

RadaJem

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

27. jul 2015 17:41

Če si želiš meso jej meso - to je poslušanje telesa!

Veliko več škode si boš naredila če boš jedla neke nadomestke, ki naj bi predstavljali nekaj kar niso, kot pa da poješ košček mesa.

Kot margarina z okusom masla, pa še imaš takih cvetk...

testeninca

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12638

27. jul 2015 17:46

   Testeninca, 

mopsika

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

27. jul 2015 17:54

Popolnoma te razumem, saj nisem prava ljubiteljica mesa že od malih nog, ko smo imeli pri babici domače meso- svinjino, teletino, govedino, kokoši, zajce.

Svinjina mi je vedno smrdela, zajci so se mi smilili, govedine je bilo preveč, teletina je bila za priboljšek. Piščancev domačih pa ni bilo, le kokoš. Tako sem praktično preživela svojo mladost ob zelenjavi, sadju, domači marmeladi, kuhani kokoši, pa postrvi ujetih na roke. Vse ostalo sem jedla, ko je bila nuja in drugega ni bilo.

Z leti sem ugotovila, da sveže, pravilno krmljeno meso ne smrdi. Sploh svinjina, da ne omenjam perutnine. Tako meso kupujem pri preverjeno dobrem mesarju, perutnino pa na tržnici. Mesarijam v trgovinah se izogibam. 

Več kot leto dni sem bila popolnoma brez mesa in mi je ponovno zadišalo. Čeprav, če je le možnost jem ribe in ostale ribje jedi. Včasih pa mi preprosto zadiši domača hrana, ko se mi zase ne da pripravljati posebne jedi. 

Če bi na vsak način rada okus mesa, pojdi v eno dobro mesarijo ( jaz hodim v M.Luka) kupi kosti in malo mesa  in si naredi dobro jušno osnovo s katero obogatiš jedi. Ali pa kupi piščanje hrbte na tržnici jih popečeš in precediš, da dobiš omako. Meni bi bil vse to greh, ker bi meso piščanca pojedla s solato ali pomazala s kruhom, saj je okus božanski. Dobri so tudi v juhici z veliko zelenjave.

Jaz velikokrat kuham zelenjavne juhice v katere namesto kocke dam eno piščančjo perutko, bedro, kos telečjih reber, telečjo kost. Praktično v skoraj vsako jed lahko dodaš kos mesa, da dobiš dober okus. In če tebi ne paše meso bo morda pojedel tvoj partner ali pa kaka domača ali sosedova domača žival.

Najbrž si na tem, da si že dolgo na dieti in se ti spet lušta običajna hrana. Tako kot pravi mamamia, poskusi z malim odmerkom nečesa dobrega mesnega. Pravih nadomestkov ni. 

 

 

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti