Pecivo brez glutena in laktoze

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

7. jul 2015 13:13

Nimam težav (niti nihče okoli mene) težav, pa vseeno, tako vehementno, Vendelina jr. jaz ne bi trdila, kot ti, kar pač pišeš. Morda pa le še kaj prebvereš na to temo, recimo tukaj. Menda je vir zadosti relevanten.

rimljanka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

7. jul 2015 13:42

Močno sem alergična na kivi. Tako močno, da dobim zelo hud napad tudi v primeru, če jem sadno solato ali kupo, v kateri je sadje, ki je bilo rezano z istim nožem, s katerim je bil rezan kivi. Ampak, če je nož in ostala posoda in pribor pomito, pa ni težav. Tako da jaz zelo, zelo dvomim, da bi prišlo do napada oz. poslabšanja pri celiakiji zato, ker bi jedli iz pomite posode, v kateri je bil gluten. Ta je, po mojem mnenju, bosa. Ker tako se izogibat glutenu, je v današnjem svetu (skoraj) popolnoma nemogoče. Po tej logiki potem tudi posode pomivati v pomivalcu, kjer je bila oprana posoda, v kateri je bil gluten, ne bi smeli.

lp

cervus

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

7. jul 2015 14:09

Gracias, elaphus, zdaj so menda vsi pomirjeni, molekule pa vehementno šibajo okoli.

Vendelina jr.

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

9. jul 2015 14:53

Bi morda jaz zrihtala tel št. zdravnice, v MB, ki zdravi mojo hčer za celiakijo? Namreč tudi ona ji je nasvetovala ločeno posodo, kuhinjske krpe in še kaj. Bomo babnici napovedali, kar ji gre, ko take kvasi!!!

 

Ko bi drage dame pa samo enkrat videle svojega otroka, oz. najstnico, ki 2 dni skupaj leži v hudih bolečinah, ko ne leži, pa bruha ali kaka, bi pa VEHEMENTNO ločili še marsikaj drugega, ne samo hrano in posodo.

marjja

tamalaursa  

član od: 29.3.2006

sporočila: 795

9. jul 2015 16:08

Če se vrnem na temo, pecivo lahko narediš/ namažeš, tudi z grškim jogurtom. Ta je tudi brez laktoze (preverjeno, ker se tudi sama spopadam z laktozno intoleranco in grški jogurt brez problema prenašam). 

tamalaursa

the tina  

član od: 5.10.2013

sporočila: 302

9. jul 2015 17:20

Razen če ni označeno da je brez laktoze, potem jo vsebuje tudi grški jogurt. Vsebnost lahkoze je resda nizka, še vedno pa ni popolnoma brez nje.

 

Odziv posameznika je odvisen od stopnje intolerance.


the tina

Sporočilo je spremenil(a) the tina dne 09. 2015 17:23

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

9. jul 2015 17:38

Se opravičujem za smetenje, ampak tako me res razkuri.

Chappy, če je punca hudo občutljiva, je brezveze, da sploh kaj pečeš, ker  najverjetneje ne bo riskirala. Predlagam ti, da se prej pozanimaš, jo vprašaš, da ne boš imela nepotrebnega dela, poleg vsega ostalega. Moja hči v takem primeru večino hrane prinese s seboj, v svojih posodah in papirnatem krožniku, tudi v gostilno, če je treba in prosi, da ji pogrejejo. Še nikjer ni imela težav s tem.

Aja, ker je tudi "antilaktozna", uporablja brezlaktozni jogurt, dobi se v Sparu, linija FreeFrom. Imajo tudi sladko, kislo smetano, maslo..., no, tole:

 

https://www.spar.si/sl_SI/spar-znamke/spar-free-f

marjja

tamalaursa  

član od: 29.3.2006

sporočila: 795

9. jul 2015 18:19

Jaz tudi načeloma kupujem izdelke, ki so označeni, da so brez laktoze. Grški jogurt mi hvala Bogu ne povzroča težav, drugače pa je z maslom, smetano ipd. Tako se izogibam večini izdelkov, ki vsebujejo mleko. 

Se strinjam z marjjo, brezveze, da pečeš. Tudi jaz si raje stvari prinesem od doma ali pa sploh nič ne jem, ker bolečine v želodcu, napenjanje ipd. niso vredni testiranja, če stvar deluje zame ali ne. 

tamalaursa

lollypop  

član od: 16.1.2011

sporočila: 175

9. jul 2015 21:52

Nočem spet teme povleči nazaj, ampak ja, nekateri pametujejo brez realne osnove. Nebi napisala, če nebi vedela iz prve roke, kako zelo pomembna je stroga dieta. Otrok, ki ne prenaša glutena niti v najmanjši vehementni molekuli, enostavno ne napreduje v rasti in razvoju, ne dohaja v šoli, ni poskočen, ni igriv, je velikokrat bolan in utrujen... Kako zelo pomembna je ločena žlica pač ne moreš razumeti, če tega ne doživiš. S šolsko kuhinjo so imeli velike probleme, ker niso razumeli pomembnosti stroge diete. Celo dr iz področja celiakije si je vzela čas za tega otroka in šla na šolo razložiti, da zanj krožnik iz skupnega pomivalnega stroja pač ni dovolj dober. Dokler se celiakija stoprocentno ne stabilizira, vsaka molekula pomeni poslabšanje te bolezni, sšasoma pa to privede do trajnih zdravstvenih posledic.

Kar pa se tiče alergije na kivi, elaphus, verjamem da imate tako močno reakcijo ki vam jo nikakor ne privoščim. S kivijem osebno nimam izkušenj- Mi je pa bilo poučno to, ko so v našem vrtcu naredili celo akcijo z ozaveščanjem staršev, da je na šoli deček, ki arašidov ne prenaša niti toliko, da bi lahko bil v prostoru, v katerem so prej odprli vrečko smokijev- že vonj je lahko zanj smrtno nevaren.

S svojim komentarjem sem želela zgolj opozoriti, da domača dietna hrana kljub trudu morda ne bo dovolj. Tudi pri nakupu brezglutenskih proizvodov je potrebno biti pozoren, ker niso vsi tako označeni tudi dejansko ustrezni. Seznam testiranih in odobrenih je na spletni strani društva za celiakijo. Tako da, tudi če že nameravate peči brezglutensko za goste, je dobro preveriti katera čokolada ipd. je sploh ustrezna.

Kako strogo je z alergijo na laktozo pa ne vem, ker nimam izkušenj. Svetujem lahko edino, da velja prej preveriti in vprašati gosta, kako je z njegovo intoleranco in kaj lahko je.

Sporočilo je spremenil(a) lollypop dne 09. 2015 21:53

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

10. jul 2015 8:11

Pozanimaj se, ali ima dekle tole:

http://www.moja-celiakija.si/celiakija-in-jaz

ali pa celiakijo, ker je tudi v tem razlika. Sicer pa za nejeverne tomaže (tomažike) pride v poštev tudi tale stran, če se seveda želijo poučiti, ne samo norčevati.

http://www.cenim.se/wellness/celiakija/

 

Če ima celiakijo, je bolje, da prinese s seboj, pa brez skrbi, ne boš je užalila, še hvaležna ti bo.

marjja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti