Koliko mesa kupiti za 25 ljudi?

karmy20  

član od: 2.8.2005

sporočila: 73

tema odprta - 24. maj 2015 16:37 | ogledi: 13.356 | odgovori: 13

Pozdravljeni!

 

Drugo nedeljo praznujem 30 let  in bom povabila domov na piknik.

Torej koliko mesa naj kupim za 20 odrasle in 5 otrok,da ne bom na koncu preveč kupila? Kaj je najbolj dati za prilogo?

 

Katerikoli nasvet bom zelo vesela. :)

 

Lp

karmy20

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

24. maj 2015 16:55

Računaj cca. 20 dkg po osebi, za otroke ustrezno manj. Malo rezerve ne bo škodilo, pa naj počaka v hladilniku - če se ne porabi, jo lahko zmrzneš in porabiš kasneje. Za prilogo na pikniku predlagam klasiko: zelenjavo, vnaprej pripravljene riževe in/ali testeninske hladne solate, mogoče krompirjevo, skratka nekaj, kar pripraviš vnaprej in čaka v hladilniku do dneva uporabe. Za recepte malo pobrskaj po bazi, jih je na pretek.

LP

Drejček

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

24. maj 2015 16:59

Ampak - 20 dag po glavi vsega mesa skupaj, ne vsakega posebej!

Sonja

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

24. maj 2015 19:11

meni se sicer zdi 20 dag malo (to je ena sama malo vecja pleskavica oz. 5-6 cevapov), je pa odvisno od tega kaki mesojedci ste in koliko casa bo trajal piknik

"Stressed is desserts spelled backwards!"

fruza  

član od: 19.8.2012

sporočila: 108

25. maj 2015 4:05

Tudi meni se zdi malo, sploh, če bo piknik trajal recimo cel popoldan in še zvečer kot je v navadi pri na. No vsaj pri nas bi bilo vsekakor premalo, ker so najini sorodniki veliki požeruhi mesa haha.  Pri nas se je namreč 2 tundi, prva so čevapčiči in pleskavice v domačih lepinjah zraven pa ajvar, čebula, paradižniki in gorčica, pa kajmak in prebranac tudi ne smeta majnkati, Prebranac lahko popečeš tudi kar na žaru, lahko ga razdeliš po porcijah v alu posodice. Obvezno mora pri nas bit tudi pečena paprika iz žara in nato zabeljena z oljem in veliko česna. Druga runda je pa pri nas čerz kake 3 ure in sicer ostalo meso steaki, perutničke, hrenovke ali pa odojek iz krušne peči kdaj pa tudi ribe in lignji, zraven pa razne solate šobska, paradižnikova, kumarična z jogurtom, pečena paprika, krompijeva ali testeninska, tudi iz ajdove kaše paprike in paradižnika čudovito paše zraven. Običajno naredim tudi francosko, ker jo nekateri obožujejo, Aja pa popečene bučke sem pozabila, tudi sodijo k prilogam.

fruza

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

25. maj 2015 7:48

Meni se pa zdi čisto v redu, tudi na naših sindikalnih piknikih se je vedno tako preračunavalo. Pa nis(m)o glih švoh jedci. 

Loni Makaroni

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

25. maj 2015 8:28

Tudi meni se zdi 20-25 dkg čisto ok, razen, če so same perutničke... tam pa nekaj več. 

Mi imamo za rezervo vedno nekaj paketov vakumsko pakiranih hrenovk- ponavadi se najde kakšen otrok, ki je samo to, če pa ostanejo pa počakajo kar nekaj časa...

Priloge? Zelenjava, kruh, ajvar, kakšen namaz s papriko, solate (pri nas grejo v promet francoska, krompirjeva, zeljna, šopska, medtem ko testeninskih delam le še manjše količine ali nič, ker mi vedno ostajajo).

čoko

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

25. maj 2015 8:39

Mi k žaru nikoli ne jemo testeninskih solat.

Kot priloga je odlična koruza s curryjem - na maslu in olivnem olju se prepraži koruza, obilno potrese s curryjem, malo se posoli in popra, premeša. Umaknemo z ognja in ko je koruza že mlačna, vmešamo še malo kisle smetane.

Pečeno papriko po novem narežem na trakove, je bolj praktično za jesti kot če so fileji paprike celi, potem naredim enako: česen, sol, olje, kis in premešam.

 

Po novem se navdušujemo nad krompirjevo solato s feto, kaprami in olivami, hladna prav tekne k mesu z žara.

 

Ko je pečena runda mesa, za mesom na žaru popečemo na kolobarje narezano zelenjavo - bučke, jajčevce, na trakove narezano papriko in na kolobrarje narezan treviški radič. Vsak si po želji zelenjavo dodatno začini s mešanico olja, kisa, sesekljanih zelišč, soli in popra. Če kajostane, hladno mešanico naredim kot solato. 

Tzatziki je itak zmagovalna kombinacija k jedem z žara. 

 

Glede mesa pa jaz ne znam računat po dekagramih, bolj se zanesem na štetje po kosih mesa: na primer; po en kos vratovine, steaka in sv. ribice na osebo, plus pet čevapov, ena pleskavica in tri perutnice ali po eno piščančje bedro (sli dve, sče so manjša).

Vsekakor je treba upoštevati, kakšni jedci so gostje. Mi smo zapriseženi mesožderi. Za 20 ljudi bi jaz računala po dva kosa mesa plus nekaj čevapov, perutnic in po eno pleskavico na osebo, pa nekaj parov hrenovk za otroke.

Sicer pa , če kaj ostane, meni hledne tudi hladen roštilj. Recimo s prsti trgaš hladen kos sočne vratovine ...

 

Je pa tudi z žarom kot z vsem osatlim: če hočemo, lahko zapletamo do onemgolosti, lahko pa poenostavimo in ostanemo pri zlati klasiki. Če je družba prava, nihče ne bo opazil razlike in to je tudi najbolj pomembno.

Zatorej upoštevaj navade tebe kot gostiteljice in tvojih gostov, pa se temu primerno ravnaj glede vrst mesa in prilog. Če potrebuješ še dodaten nasvet, pa kar pogumno vprašaj, saj vidiš da smo tu ljudje dobre volje in prirpavljeni pomagat.

 

mamamia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

25. maj 2015 11:30

Naši družinski pikniki: prva runda mesa je najprej za otroke - mali kosi filejev piščanca, perutke in nekaj čevapov. 

Za odrasle pa isto le, da je še svinjina - vratovina in kotleti. Zraven običajmo jemo kruh, paradižnikovo solato, šobsko solato, popečeno zelenjavo, narezano papriko, čebulo, ajvar, ketchup, senf....

Za sladico pa so običajno rolade, jabolčna pita, piškoti,  sladoled, sadje. 

Potem si ponavadi pripravimo balinčke in priredimo tekmovanje. 

Sledi 2 runda peke mesa, predvsem, da se porabijo čevapi. Meso, če ostane se lahko naslednji dan porabi za kosilo. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Rebeka  

član od: 1.10.2001

sporočila: 563

25. maj 2015 12:23

Mi ravno nismo veliki požeruhi in računam okoli 35 dag na osebo je pa res da so vmes tudi perutničke. Velikokrat sem se trudila z različnimi solatami potem pa še tisto 3 dni sama jedla tako da smo sedaj res samo na klasičnih prilogah.

Rebeka

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

25. maj 2015 13:20

Mi smo ravno včeraj imeli piknik. Na osebo smo računali 25 dekagramov mesa s kostmi vred, Smo mesojedci, pa ga je bilo preveč, je veliko mrzlega ostalo še za večerno popotnico...morda smo pretiravali s prilogami, poleg tistih čisto klasičnih smo imeli še: tzatziki, popečena polenta s sirom in zelenjavo, solata iz češnjevih paradižnikov in mocarelo, v foliji pečen krompir s smetano in mohantom, vlit ajdov kruh z orehi, za sladko je bila vsaka od nas za nekaj zadolžena... vsega je bilo absolutno preveč...

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti