Ali kupujete slovensko ?

piška65  

član od: 3.8.2013

sporočila: 10

tema odprta - 9. maj 2015 18:27 | ogledi: 6.048 | odgovori: 27

Ali pri nakupu trajnejših dobrin (pohištvo , aparati ...) poleg cene in kvalitete pogledate tudi izvor blaga ? Kupite kdaj kako stvar tudi zato , ker je izdelana v Sloveniji in bi s tem pomagali izdelovalcu "ostati nad vodo"- in ker jo seveda potrebujete ?

piška65

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

9. maj 2015 18:38

Se opravičujem vnaprej za iskrenost, ki bo marsikoga zbodla, a meni je v prvi vrsti važna kvaliteta in cena. Kaj naj z domačim izdelovalcem, če je njegov izdelek trikrat dražji od kakega drugega? Oprostite, a moj budget tega ne bi prenesel. Če je najcenejši domač proizvod, potem izberem le-tega.

Lp od R.

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

9. maj 2015 19:43

Ne. Nisem tako bogat, da bi poceni kupoval. Najprej kakovost in možnost enostavno razstaviti na prafaktorje, potem dostopnost servisa in rezervnih delov, potem cena, na koncu izvor. Če bodo slovenski proizvajalci hoteli ostati nad vodo, vsaj kar se mene tiče, bodo morali precej dvigniti kvaliteto, precej izboljšati svoje proizvodne procese in zmanjšati škart, skratka, precej bo treba dvignost učinkovitost. Pa kakšen inovativen pristop tudi ne bo škodil, ne da samo capljajo za konkurenco.

Drejček

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

9. maj 2015 21:16

piška65 je napisal/a:

Ali pri nakupu trajnejših dobrin (pohištvo , aparati ...) poleg cene in kvalitete pogledate tudi izvor blaga ? Kupite kdaj kako stvar tudi zato , ker je izdelana v Sloveniji in bi s tem pomagali izdelovalcu "ostati nad vodo"- in ker jo seveda potrebujete ?

piška65

 

Da. Razen, če je razlika v kakovosti oziroma v tem, kakšne so moje predstave o idealnem izdelku, res očitna. Drugače pa zelo gledam na to, od kod stvar prihaja. Veliko težje, kot kupiti dobro slovensko stvar, je dandanes kupiti dobro ali slabo, ki ni narejena na Kitajskem.

Sonja

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

9. maj 2015 21:33

 V bistvu, sem pred leti res kupovala slovesnko.Res sem gledala, da je naše.Potem pa za pomivalni stroj, se je pokvaril, pa sem izvedela, da nosi nalepko Gorenje a izdelan v Španiji.Pa si rečem, ej mislila sem, da sem kupila proizvod narejen doma, pa ni bilo tako.Sedaj pa gledam kaj mi je ugodnejše. Če bi proizvajali pri nas bi vsekakor rajši kupovala te izdelke, da pomagam naši proizvodnji a žal je tega vse majn. Moje mnenje, na splošno, da imamo na žalost vse majn naših izdelkov.Če se spominm leta nazaj,ni da ni bilo, kaj vse smo proizvajali od A do Ž...

dari

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

9. maj 2015 21:34

Običajno vem, kaj od izdelka pričakujem in pred nakupom naredim izbor. V tej fazi potem, če res ni velikih razlik med tistim, kar hočem, in ceno izdelka, običajno dam prednost slovenskim (sploh pri beli teniki).

 

Pri hrani je malo drugače. Precej izdekov slovenskih proizvajalcev je bistveno dražjih od tujih. In če se kdo še spomni Boba leta (izjava leta po izboru bralcev Večera) izpred dveh ali treh let, ko je gospa s Koroške rekla, da njej jedilnik diktira cena hrane, ne kakovost. Kupuje v akcijah, ker drugače pač ne gre. In verjamem, da bi nas več kupovalo slovensko hrano, če bi bila cenejša. Vemo tudi, zakaj ne more biti cenejša, in smo v začaranem krogu.

Ede ovinkov, da vendarle kupimo slovenske izdelke po nižji ceni, pa so izdelki  posameznih trgovskih znamk.

 

 

mamamia

fruza  

član od: 19.8.2012

sporočila: 108

10. maj 2015 1:01

Se strinjam z mamamio. Tudi jaz pri tehniki naredim izbor.Slovemske robe vsekakor ne podcenjujem, jo spoštujem in, če je na voljo izdelek, ki ga iščem enake ali celo boljše kvalitete od tujega proizvajalca po nižji ceni in daljšim garancijskim rokom se odločim zanj.

pri sadju in zelenjavi običajno gledam, da ni prišla predaleč, če mi pa malo pred plačo gre na tesno pa priznam da vzamem najceneje, ko pa imam malce več denarjapa pač izdelki,ki so nam najbolšega okusa in solidne kvalitete. In tudi jaz precej hrane kupim v akciji, če je slovenska je, če ni pa pač ni. Le določene proizvode vedno kupujem slovenske in sicer meso, pa poli salamo, pa hrenovke in salame od perutnine ptuj, pa krajnske klobase. Tuje mesne izdelke razen Gavrilovič paštete kupim zelo redko.

fruza

fasulas  

član od: 26.12.2007

sporočila: 431

10. maj 2015 6:44

Pred leti ko sem opremljal stanovanje sem rekel, da bom stanovanje opremil s slovenskim pohištvom. Na koncu imam vse drugo samo slovensko ne. Kuhinja italijanska, dnevna soba pohistvo -avstralska, sedežna nemška, kuhinjska tehnika nemška, turska, otroška spalnica nemška, hodnik in spalnica pa slovenska. Z ženo sva bila zelo razočarana nad slovenskim pohištvom, če so pa že razstavni elementii v trgovinah bili zelo slabem stanju.

Kar se pa hrane tiče, pa se trudimo kupovati slovensko vendar so tudi tukaj problemi. Nazadnje sem na tržnici kupil slovenski krompir in plačal za 1,7 kg cca. 7 evrov. Sem prišel domov jezen kot ris. Zdaj raje v sparu kupim francoskega ali pa avstrijskega edino egiptovskega se branimo, kateri zdaj poplavlja vse naše trgovine. Paradižnik slovenski je po okusu isti kot nizozemski samo da je veliko dražji. Zato raje v lidlu kupujem cesnjev paradižnik iz Španije. Domača samooskrba je katastrofalna, nažalost. 

Aja, še to naj omenim. Prejšnji vikend je nekdo pred vhodom v živalski vrt v Ljubljani prodajal slovenske sparglje in jagode. Ampak zanimivo je to, da je bilo vse pakirano v italijanskih kartonastih skatlah. Tolk  o slovenskem izvoru. 

Kako je pa z trznicami in branjevkami? Oddaja na POP TV pred meseci je pokazala resničnost in bedo slovenskih proizvodov. 

Nažalost takšno je moje razmišljanje o slovenski kvaliteti, čeprav si želim, da bi bilo drugače.

 

 

fasulas

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

10. maj 2015 7:37

fasulas je napisal/a:

Aja, še to naj omenim. Prejšnji vikend je nekdo pred vhodom v živalski vrt v Ljubljani prodajal slovenske sparglje in jagode. Ampak zanimivo je to, da je bilo vse pakirano v italijanskih kartonastih skatlah. Tolk  o slovenskem izvoru. 

Kako je pa z trznicami in branjevkami? Oddaja na POP TV pred meseci je pokazala resničnost in bedo slovenskih proizvodov. 

fasulas

Kaj se čudimo, se spomnite tiste nagravžne reklame: "Domače je, domače!"?

lp

 

mzm

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

10. maj 2015 8:17

To, da nekateri delajo sramoto in v nizkocenovnih trgovinah poceni kupijo zelenjavo in jo potem prodajajo kot domač, lasten pridelek, je že bilo ugotovljeno. S tem delajo sramoto tistim pridnim, poštenim kmetom, ki se trudijo s prodajo na tržnici spravit lokalni pridelek na naše mize. Sicer pozoren opazovalec hitro vidi razliko med sezonskim domačim pridelkom in kupljenim, a manj izkušene gosopdinje in gospodinjci morda ne.

Zdaj se doma odločamo, da bi naročili zabojček zelenjave okoliških pridelovalcev enkrat na teden, pripeljejo ti domov. 

mamamia

astra62  

član od: 3.5.2012

sporočila: 17

10. maj 2015 9:10

Jaz se pa ravno pri hrani trudim, da je čim več slovenske. Je res malo dražje, ampak... Nekako ne verjamem da je npr. olivno olje, ki ga prodajajo za par evrov liter, lahko kvalitetno. Ne zdrži računica. Seveda nisem tako naivna, da bi mislila, da je vse kar je slovensko in drago tudi kvalitetno. Se pa probam držati preizkušenih proizvajalcev ( in branjevcev), kar se cene tiče si pomagam pa tudi s tovarniškimi trgovinami.

Pri beli tehniki sem pa ravno s tujimi imela slabe izkušnje. Ko smo se pred leti selili in je zmanjkovalo na vseh koncih, sem kupila steklo keramični stedilnik in hladilnik neke italijanske firme. Stedilnik je že pokojni in zamenjan z gorenjevim, na hladilniku se je odlomil ročaj in se ne da zamenjati..

Po drugi strani sem izjemno zadovoljna s Tomovo sedežno. Potem ko je preživela odraščanje dveh otrok, mačka in psa, sicer potrebuje pretapeciranje, ampak ni polomljena kot nekatere druge toliko stare...

astra62

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti