Pomoč pri peki torte

bella106  

član od: 7.4.2014

sporočila: 9

tema odprta - 24. apr 2015 10:54 | ogledi: 7.143 | odgovori: 7

Pozdravljeni,

prosim vse izkušene in vešče v peki za pomoč. V torek sem pekla biskvit za torto po receptu od šjorce:

http://www.kulinarika.net/recepti/3603/sladice/torta-nu

do sedaj kadar sem jo pekla je bilo vse ok, v torek pa mi je biskvit padel dol, tako da je bilo komaj za 3 oblate, in na sredini mi je pričela rast "šmarna gora", in na vrhu se mi je kar precej izsušil, pekla sem jo 40minut na 180°C ( če sem jo pekla 30 minut na sredini ni bila pečena), s tem da sem ko se je začela delat šmargna gora, sem znižala temperaturo za 10°C, torej zanima me kaj sem naredila narobe?

Aja pa še to, ker sem delala frozen za hčerko, sem jo premazala okrog in povrhu samo s smetano (pol navadne, pol rastlinske smetane) in je pridobila tak čuden okus, nič kaj po smetani, pa ni se sesirila - kot bi se navzela okusa po hladilniku, ali je mogoče? Zakaj?

Zdaj bi pa prosila še eno pomoč in sicer, tako torto bi spekla še za eno praznovanje, ampak večjo -pravokoto,pekač je od Zenkerja z snemljivim obodom mislim da dimenzije  ca. 38 x 25 x 7 cm (D x Š x V), na škatli piše da je velikost za torto in pol fi26. ampak ko sem prejšnjič delala te velikosti, sem vzela sestavine po receptu za eno in pol,vendar je bil biskvit prenizek. Prosim za pomoč, za razmerje pri sestavinah .

Pe še nekaj, kako krasite torte, jaz se vsakič zelo zafrkavam pri krašenju in nanašanju zaljučne mase (se pravi na vrhu in pri straneh), da res vedno zgleda home made, vidim tukaj imate pa tako lepe slikice ????

HVALA VSEM ZA POMOČ !!!

b

bella106

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

24. apr 2015 12:00

"Šmarna gora" nastane zaradi več različnih vzrokov (previsoka temperatura peke, prevroča pečica, ko daješ tortni model v pečico, kako je pripravljen model za peko (namaščen, pomokan ali samo peki papir)). Jaz sem se navadil, da raje spečem 3 posamezne oblate, ki so hitreje pečeni in so vsi lepo ravni, prav tako se lepše spečejo in ni nekje prepečeno, nekje pa surovo. Naprimer, ko sem delal torto velikosti premera 32 cm se včasih pekla skoraj 50 minut, sedaj z mešanjem in pečenjem 3 posameznih biskvitov to znese cca 40 minut (je pa več pomivanja).

 

Smetana se zelo rada navname vonjav iz hladilnika, sploh alpska, ki ima že na začetku takšen čuden vonj.

 

Pri tako velikem pekaču, bo biskvit na robovih bolj zapečen ali prepečen in suh, kot na sredi torte. Raje speci 3 posamezne plasti (4 jajca, 150 g sladkorja, 80 gramov stopljenega masla, žlička vanilijevega ekstakta, 200 g moke, žlička vinskega kamna ali pecilnega praška). Pride 1,5 do 2 cm visok biskvit v podbnem pekaču.

 

Za krasitev rabiš samo veliko vaje in prave pripomočke. Zelo dobro je, da imaš podstavek, ki se vrti. Ni potrebno kupovati dragih slaščičarskih podstavkov, ampak v Ikei nabaviš leseni vrtljiv postavek, ki je veliko cenejši, ima večjo površino in zadostuje za domače igranje s tortami. Dolga špatula, s katero lahko gladiš robove (tako, da jo postaviš pod kotom na torto in nato samo vrtiš podstavek s torto, da dobiš gladko kremo okrog torte) in na koncu z njo poravnaš zgornji del torte.

Tukaj je samo en video, kako se to naredi (imaš pa na youtubu še cel kup podobnih filmčkov)

https://www.youtube.com/watch?v=XK1Pec79tXc

 

 

 

DBpek http://www.easy-recepti.com

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

24. apr 2015 12:28

Razlogov je lahko ogromno - od nepravilnega stepanja jajc, neustrezne temperature pečice, neustreznega časa pečenja, neustreznih sestavin do načina mešanja sestavin skupaj (sneg upadel, prehitro/prepočasno umešavanje).

Priporočam, da si na YT-u ogledaš nekaj osnovnih priprav biskvita za torte in če znaš angleško, si lahko prebereš še FAQ na telje strani http://kitchentigress.blogspot.com/2013/12/cake-faq.html (+priporočam tudi ogled videoposnetkov za npr. rolado (swiss roll) in biskvit (chocolate sponge cake), da vidiš, kako se pravilno umeša, kakšne konsistence mora biti testo, kako pripraviš pekač ipd.). Zadeva je zelo priročna in detaljna.

Za šmarno goro je pa navadno kriva temperatura pečice, saj se na robovih testo hitreje segreje kot v sredi in zato manj naraste. Temu se lahko izogneš tako, da biskvit zavrtiš, če imaš okrogel pekač, da je ob robovih višji, in/ali robove zaščitiš z vlažnimi papirnatimi brisačami, ki so zavite v alu folijo v obliki traku in nameščene ob obodu (gl. https://www.youtube.com/watch?v=1JRJjAgeBZ8).

Edit: Ali pa, kot je dejal DBpek, pripraviš ločene plasti :)



Life is war against boredom~

 

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 24. 2015 12:31

bella106  

član od: 7.4.2014

sporočila: 9

24. apr 2015 12:34

DBpek,

najlepša hvala za vsa navodila.

Bom za peko uporabila nasvet da vsak oblat pečem posebej, verjetno je količina (4 jajca, 150 g sladkorja, 80 gramov stopljenega masla, žlička vanilijevega ekstakta, 200 g moke, žlička vinskega kamna ali pecilnega praška) napisana za en oblat, se pravi vse x3 ?

glede na to, da pa pečem nutela torto, ali lahko potem isto vmešam v biskvit oz maso nutelo kot v original receptu ?

 

Hvala .

bella106

bella106  

član od: 7.4.2014

sporočila: 9

24. apr 2015 12:37

MiriBon,

 

super, hvala za izčrpne informacije. bom si ogledala posnetke in prebrala stvari.

Hvala .

bella106

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

24. apr 2015 12:38

Nikoli še nisem vmešal nutelle v biskvit, tako, da tega ne morem trditi.

Lahko pa narediš temen biskvit, tako da namesto namesto 200 g moke, daš 170 moke in 30 kakava.

DBpek http://www.easy-recepti.com

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. apr 2015 12:53

Daš čokolado/kakav in mlete lešnike in nekaj moke in imaš nutellast efekt. Fazon vsakega biskvita je, da moraš dobiti maso, ki je tolikanj trdna, da se po mešanju še vidijo sledi metlic. Če dosežeš to, je okej, količine v receptu so pa samo orientir, ne gre se recepta držati kot pijan plota

Ta stvar se potem peče in se raje peče na nižji temepraturi (ker se tako ne dvigne preveč). Za take stvari je treba pa preprosto gledati, kaj se dogaja med peko.

Drugače pa kakšna silna raketna znanost to ni.

Vendelina jr.

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

24. apr 2015 12:57

Namesto nutelle bo tako za teksturo kot za okus boljše, da daš v biskvit mlete pražene lešnike. Recimo: 4 jajca(ločimo), 150g sladkorja, malo soli, vanilija, 50g masla ali olja, 25g kakava, 100g moke, 50g mletih lešnikov. Pride super okusen biskvit, mehak vlažen... Jaz takih biskvitov potem ne vlažim, oz. jih samo poškropim z žlico ali dvema likerja. Ta biskvit pride v pekaču 20x30 primerno debel, da ga lahko prerežemo na 2 tanjša oblata. Torej bo v tvojem pekaču debel dober centimeter. Pazi da ga ne prepečeš, 10 min bo verjetno čisto dovolj.

Vesnuska

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti