Letalo in prtljaga

čuhica  

član od: 3.9.2010

sporočila: 11

tema odprta - 10. apr 2015 19:16 | ogledi: 16.850 | odgovori: 25

Letos se odločamo za dopust v Grčiji, to pa pomeni, da bi šli prvič z letalom.Ker vidim,da dosti potujete po svetu me zanima kako je s prtljago. Vem, da naj bi imele prtljaga 20kg ostalo se doplača.Kaj pa velikost kovčkov in ali je res, da naj bi imel vsak prevoznik svoje predpise.Mi bi šli z mariborskega letališča od koder vozi grški prevoznik, vendar mi noče odpreti njihove strani.Za vsak nasvet in odgovor vam bom hvaležna

čuhica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. apr 2015 19:38

Takole je: nizkocenovniki (easy jet, rayan air, wizzrad) dovoljujejo brez doplačila le en kos prtljage, ki ga vzameš s seboj v letalo, in ne sme tehtati več kot osem kg, tudi mesere so določene (in velikokrat ti to tudi prekontrolirajo prden greš na letalo).  Niti ročne trobice ne smeš imeti ob tem, ali vrečke, ampak mora biti vse v tem enem kosu. Za prtljago, ki se čekira, torej tisto, ki jo oddaš in gre v tovorni del letala, nizkocenovniki različno kasirajo, odvisno od destinacje. Za 20 kg je med 16 in 20 evri, odvisno od prevoznika, kar presega to težo, se kar drago plača (za pet kg viška 40 evrov, toliko sem jaz enkrat na easy jetu plačala).

 

Nekatere družbe dovoljujejo 23 kg prtljage za čekiranje, običajno za prekooceanske lete (in je to običajno vključčeno v ceno vozovnice). 

 

Če greš z agencijo, potem ti oni povedo, kako je s prtljago - koliko sme tehtati in kakšne so mere tistega, kar vzameš s seboj, in ali je v ceni paketa všteta tudi čekirana prtljaga (in morebitne mere za to - letalske družbe imajo različna pravila; obstaja internetna stran, kjer so tarife in druga pravila navedena za vse letalske družbe). 

Ampak, kot sem rekla, če greste preko agencije, vam oni vse povedo. Če greste v lastni režiji (ampak mislim, da iz MB letojo le čarterski poleti, niso običajne linije nizkocenoovnikov), potem je pa treba ina internetni strani, preko katere kupujete karto, slediti navodilom - itak vse piše in cene se takoj pojavijo. Drži namreč, da imajo različne letalske družbe različne cene in različna pravila. Tu se tusi skriva kavelj poceni vozovnic - sama vozovnica je na prvi pogled poceni, prtljaga in vsi ostali dodatki pa potem lepo nanesejo.

 

Tule je link do vseh letalskih družb in ravil o prtljagi:

http://www.tripadvisor.com/AirlineFees

 

Sicer pa ti na tvoja vprašanja odgovorijo tudi na vsaki turistični agenciji. 

 

mamamia

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

10. apr 2015 21:43

Nisem sicer brala vsega, ampak to kar je mamamia napisala glede nizkocenovnih ne drži več. Vsak prevoznik ima svoja pravila in je najboljše da si jih ogledate na spletni strani. Npr. ryanair je spremenil in dovoljujejo za ročno prtljago kovček (določenih mer) do 10kg (meni ga sicer še niso tehtali, radi jih pa v Londonu tehtajo) in ena manjša torbica (tudi tukaj so mere določene). Prijavljeno prtljago je potrebno doplačati in tam je teža določena.

 

Pri ostalih pa tako kot je napisala, najboljše da se pozanimate pri agenciji, čeprav s samo prtljago agencija nima popolnoma nič ampak osnovne informacije vedo. Načeloma velja 20kg prijavljene pritljage na osebo (otroci manj) in en kos ročne prtljage. Še enkrat poudarjam izjem je veliko, tako da se pozanimajte tam, kjer ste program kupili iz. pri letalskem prevozniku.

 

Pa lep dopust.

tamara

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

11. apr 2015 9:07

Res, zahteve se stalno spreminjajo in tudi turistične agencije niso vedno na tekočem. Tako nekatere še niso vzele Ryanairovega dovoljenja za ročno torbico, od pred kratkim pa pri Easyjetu ni več pomembna teža ročne prtljage, samo dimenzije morajo "štimati". In tudi vsi nizkocenovniki zdaj dovoljujejo eno vrečko iz duty-freeja.



teta torta

Sporočilo je spremenil(a) teta torta dne 11. 2015 09:08

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

11. apr 2015 11:22

Ja, zanimivo. Ko sem jaz davnega leta 2002 prvič letela z Ryanairom, se nihče ni zmenil za dodatno ali pretežko prtljago, večina ljudi je imela vsaj en dodatni kovček. Leta 2005 so mi pretežko prtljago (takrat sem še hodila na potepe brez tehtnice in mi ni potegnilo, da so prospekti in revije z oceanografske konference, tiskane na glossy papirju, bistveno težje, kot kaže njihov volumen) že orjaško zaračunali. Po tistem so nizkocenovniki zapirali škarje vedno bolj in si izmišljevali cel kup dodatnih stroškov; pred nekaj leti sem potuhtala, da ko sešteješ vse dodatne stroške, ki jih imaš z nizkocenovnikom (prevoz z oddaljenega letališča, oderuško zaračunavanje vsakega kilograma dodatne prtljage, cene oddane prtljage, ki nanesejo toliko kot preostanek vozovnice, prihodi na destinacijo ob pozni uri, zaradi katerih ti nekateri landlordi zaračunavajo dodaten fee za late arrival, razni iz riti potegnjeni dodatni stroski kot na primer pribitek za plačilo s kreditno kartico - what the hell, s čim drugim naj jo plačam, s poštnim golobom ali kaj?) pravzaprav mirno primerjaš ceno nizkocenovnika s "klasično" linijo - te so v istem obdobju, seveda prav zaradi pritiska nizkocenovnikov namreč tudi precej spustile cene rednih linij. Midva sva nekoliko specifična popotnika, s potepov vedno vlečeva čuda enih zadev, od množice knjig do celih kilogramov začimb, eksotičnih stročnic ali semenskih krompirjev, pa je zato prtljaga precej pomemben del načrta potovanja - mogoce bom enkrat prišla do zen stanja, ko bom znala iti na pot s kreditno kartico, enimi rezervnimi gatami in fotoaparatčikom, ampak zaenkrat še ne vem, kako. Glede na to, da so nizkocenovniki začeli malo popuščati, kot tukaj z veseljem berem, pa očitno nisva edina. lp, proxima

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. apr 2015 16:57

Ja, ko sešteješ vse, kar je proxima naštela, ugotoviš, da nizkocenovniki sploh niso več tako poceni in redne linije sploh ne tako drage kot je bilo to včasih ali se še zdaj zdi na prvi pogled (ker je pri nizkocenovnikih samo gola karta poceni). 

 

mamamia

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

11. apr 2015 17:45

Poleg polne malhe za doplačila pri nizkocenovnikih potrebuješ še nekaj: čas - veliko časa, ki mora biti zastonj, drugače ne znese.  Splača se leteti z njimi, če si lahko potovanje splaniraš za pol leta naprej, če se pa tega lotevaš bolj na kratki rok, pa večinoma odpadejo. Ker ko potegneš črto, si prav na istem kot pri Lufthansi & Co.

Sonja

čuhica  

član od: 3.9.2010

sporočila: 11

11. apr 2015 20:33

Ja tudi moj mož bi vse kar rabi za  dopust najraje zbasal kar v eno malo navadno nakupovalno vrečko.Drugače pa mi na agenciji niso znali/vedeli kaj več povedati od teh 20 kg pa da naj v kovčke damo čimmanj stvari, ker ponavadi domov itak privlečeš več kot pa vzameš s sabo,tako da se mi zdi,da sem prišla tukaj vseeno do malce več informacij.

čuhica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

12. apr 2015 8:15

čuhica, predvsem pa pazite, kaj boste imeli v ročni prtljagi, sploh glede ustekleničenih stvari ali kakšnih šakrjic, nožkov itd ... Niso povsod enako strogi, sama sem prišla skozi pregled s kompletom za rezanje nohtov in pilicami na enem letališču, na drugem pa so mi to iz ročne prtljage vzeli (pozabila, da imam to v torbici) in sem pustila na letališču.

 

 

mamamia

jkd  

član od: 9.4.2007

sporočila: 144

12. apr 2015 10:11

Tudi 20 kg za check-in prtljago ni več zabetoniranih. Adria (in še nekaj članic Star Alliance) dovoljuje 23 kg- so pa precej striktni pri teži ročne prtljage.  Turkish Airlines občasno ponuja celo 30 kg. Teh par dodatnih kg pride zelo prav ob povratku :) 

Tako da velja, kot so že povedale, preveriti pri dotičnem letalskem prevozniku.

jkd

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti