Opozorilo vsem uporabnikom bančnih avtomatov

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

tema odprta - 2. mar 2015 11:56 | ogledi: 6.620 | odgovori: 12

To temo odpiram, ker želim opozoriti na nevarnost, ki se lahko zgodi komurkoli, ki uporablja bankomate - vsi poznamo poizkuse kraje kartic ali osebnih podatkov s strani raznoraznih lopovov, ampak da človeka oropa banka, katere komitent je, pa je zame nekaj novega.
Prejšnji petek sem na bankomatu položil gotovino, ker je bila poslovalnica pač zaprta - varčevalni ukrepi bank o skrajševanju delovnega časa in zapiranja poslovalnic ne poznajo meja. Bankomat se fizično drži poslovalnice, tako da ima direkten dostop do njega zgolj osebje, ki je tam zaposleno. Ko je bančno osebje knjižilo moj polog, je iz meni neznanega razloga upoštevalo en bankovec manj, zato je tudi znesek na računu za vrednost tega bankovca nižji.
Ko sem zadevo danes zjutraj prijavil na banko, so izvedli notranji pregled, a napake niso našli, in jaz sem ostal brez svojega denarja; sicer so naročili še posnetek mene, kako polagam denar na bankomat, vendar ne vidim možnosti, kako bi to lahko obrnilo situacijo meni v prid. Dokaz, da sem bil na bankomatu, je listek, ki sem ga dobil na koncu, koliko denarja sem dejansko položil, pa ne morem dokazati na noben način.
Seveda dopuščam možnost, da sem se sam zmotil in pred pologom narobe preštel svoj denar, dvakrat, in da sem, nezavedno, baraba, ki želi oškodovati banko. Verjetnost za to pa je zelo majhna.
Obstaja še možnost prijave na Banko Slovenije, ki opravlja nadzor (oz. naj bi ga) nad bankami, in seveda civilna tožba, ki pa je vrednosto in živčno popolnoma neprimerljiva z odtujenim zneskom, tako da praktično ne vidim možnosti, da bi dobil nazaj tisto, kar je (bilo) moje.
Za moje pojme so tako banke kot zavarovalnice največji lopovi, ki z dovoljenjem oblasti legalno kradejo denar, (če koga bolj zanima, kako dejansko funkcionira bančni sistem, si lahko prebere tule) mi je pa tole zelo dobra lekcija, da od sedaj naprej gotovino polagam zgolj še direktno na okencu, čeprav zamudno, začnem dosledno zapisovati serijske številke vseh bankovcev, ki jih bom imel v lasti, in pa zamenjam banko.
Predvsem znane prepirljivce, pa tudi ostale uporabnike, vljudno naprošam, da teme ne izkoristite za medsebojno obračunavanje - šefov ne bo imel milosti.
Andrej

 

Drejček

nxyz  

član od: 3.10.2014

sporočila: 140

2. mar 2015 12:31

Kakor vem, bankomat da kuverto v katero se položi denar. Če se je denar pri bankomatu preštel in dal v kuverto se bo na posnetku vidlo koliko bankovcev je bilo.

nxyz

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. mar 2015 15:49

Ne vem, kaj bo iz tega - se pa bojim, da ni druge, kot se posvetovati s kom iz bančništva in pač sprejeti, kar ti bodo povedali. Kamera namreč ne snema tega, kaj ljudje počnejo po tipkovnicah in zelo malo verjetno se mi zdi, da bi se na varnostnem posnetku videlo, koliko in kakšnih bankovcev kdo zapre v kuverto. Tako da bo verjetno ostalo pri tem, da ti trdiš eno, banka pa drugo, in nihče ne more nič dokazati (v tem primeru je seveda na veliko boljšem banka).

Vem pa, da se človek lahko zmoti tudi takrat, ko je najbolj trdno prepričan in bi zastavil mamo in otroke, da ima prav. Pa nima. Oziroma se moti. Sem že imela tako izkušnjo, ko sem na enem letališču "izgubila" potni list, prekopala celo torbico ne enkrat ampak najmanj 10 krat, vse stresla iz nje in zložila nazaj noter, stvari pobrala eno po eno ven, jih obrnila v rokah in spravila nazaj, odprla, pregledala in pretipala vse žepe, zadrge in skrivne predale,obhodila vsa mesta, kjer sem ga zanesljivo še imela, in nekajkrat v mislih in praksi ponovila pot, ki sem jo vmes naredila, premlela v mislih za nazaj vsak gib in vsak korak in nazadnje zgrožena in malo panična šla po pomoč k varnostniku. Ta je seveda najprej vprašal, če sem RES pogledala v torbico. Sem mislila, da me bo kap. Nakar je vljudno prosil, ali lahko sam pogleda. Seveda je lahko pogledal - in je v 5 sekundah potegnil potni list točno od tam, točno iz tistega žepa, kjer je potni list vedno bil, bi moral biti in kamor sem (po moje) vsaj 10 krat pogledala, pa ga - sem bila pripravljena priseči! - ni bilo. Za trenutek sem si zaželela, da bi se zemlja pod mano odprla (pa se k sreči ni, hehe).

Tako da - seveda, lopovi, barabe, vse po spisku, saj s tem se vsi včasih strinjamo - ampak vseeno dopusti možnost, da si se zmotil. Četudi si trdno prepričan, da se nisi. In dopusti, da so se na enak način lahko zmotili tudi drugi. Če nič drugega - banke imajo veliko boljših načinov, da pridejo do denarja oziroma ga spravijo v nepovrat, kot da vtikajo enega po enega v žep bakovce, ki jih ljude stlačimo v bankomate. Lahko se kresneš z valjarjem po glavi, kaj dosti drugega ti pa že ne preostane. Pa če ti pomaga, da virtualno kresneš koga od nas - kar daj, monitor bo že prenesel, mi pa tudi.

Sonja

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

2. mar 2015 17:00

NLB bankomat pri nas ne daje kuvert, ampak vsak bankovec posebej potisneš v režo, kjer ga preveri in zabeleži vsoto. Ta storitev namesto kuvert je na razpolago menda kakšne pol leta. Torej, vse se sproti beleži in kontrolira, dobiš izpisek. Vem, da to tebi ne pomaga. Pač sprejeti bo treba nekogaršnjo napako, žal.

marjja

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

2. mar 2015 17:16

Ne, limnol, nikogar ne želim kresniti z ničemer, če bi pomagalo, bi sebe, verjemi. Ja, dopuščam možnost, da sem se sam zmotil, ne tajim tega. Nadzor administracije je prisoten predvsem z namenom preprečiti razvoj potencialnih prepirov, ki se jih da izvleči iz teksta, ki sem ga zapisal, nič drugega.

Zadevo z banko rešujem zelo diplomatsko, brez konfliktov, vendar z odprtimi vsemi možnostmi, ker je obema stranema v interesu, da poiščemo vsa dejstva, pa naj bodo kakršna koli že, predvsem v korist morebitnega prihodnjega sodelovanja. Če sem res sam zamočil, želim vedeti, kje, in mi bo vsaka pomoč dobrodošla.

Drejček

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

2. mar 2015 17:18

Morda bi Vendelina jr. tu lahko kaj pomagala, svetovala?

mamamia

Čili2  

član od: 16.3.2012

sporočila: 12

2. mar 2015 17:29

drejček,

sam ne rešuj zadevo, sploh, če imaš občutek, da te ignorirajo, ničesar ne ugotovijo(itak, da niso nikoli nič krivi), se obrni na kakšnega odvetnika!

lp

Č2

Čili2

jesen  

član od: 5.10.2004

sporočila: 410

3. mar 2015 7:32

Pozdravljeni!

Naj še jaz povem svojo izkušnjo z bankomatom, ki je pa prav nasprotna .Lansko pomlad,grem na bankomat in dvignem 30 eurov,ven dobim enega za 20 in 2 za 10 eurov. Moram povedat, da sem stala kot ena zguba pri tistem bankomatu in gledala kaj naj zdaj.Pomislila sem celo na skrito kamero,kaj če me snemajo in bodo videli, da sem pobasala teh 10 eurov,ki mi ne pripadajo.Poklicala sem na banko in povedala kaj se mi je zgodilo, pa mi je gospa na drugi strani prav arogantno povedala, da sem sigurno pritisnila 40 eurov in 30,menda je bankomat nezmotljiv mi je rekla.No rekla je še naj jih prinesem na banko,če že vztrajam, da niso moji,pa bodo poiskali lastnika(ja, pa ja de).Dala sem ji telefonsko številko in adijo, do danes me ni še nobeden poklical.

Tako, da tudi ti avtomati so zmotljivi v eno ali drugo škodo

 

jesen

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

3. mar 2015 7:33

Odvetnik ne bo našel izginulega bankovca - bo pa zanesljivo poskrbel, da bo v njegovih žepih izginilo še veliko drugih. Jaz bi stvar pustila pri bančnem nadzoru in, če bi bila res zelo užaljena, zamenjala banko. V vsakem primeru pa bankomat - za takega, kot ga opisuje marjja.

Sonja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. mar 2015 16:11

Takole bom rekla - skrajno načelno:

Pravila, kako se pobirajo dokumenti in denar iz bankomata so precej podrobna in vedno je pri pregledu več oseb. Ravno zaradi tega, da ne bi po nemarnem kdo kaj jemal iz kuvert ven in to pozabil poknjižiti.

Še nisem slišala za to, da bi kdo na tak način jemal denar.

Po drugi strani se pa vse poslovalnice tedensko soočajo s prijavami občanov, ki so mislili, da so kaj naredili, pa niso.  Na vrhu top liste so naslednji dosežki

- dvigovanje denarja iz bankomata - in ne jemanje vsega denarja iz reže (in če tega ne naredite v bankomatu blizu poslovalnice in vas hkrati ne bo nihče prijazno pozval, da poberete svoj denar...ne boste mogli nikoli dokazati, da ste pozabili denar v reži)

- puščanje kartice v reži 

- slabo štetje bankovcev, ki se polagajo na račun, pa ljudje namesto denarja dajejo notri položnice in drug papir ipd ipd

 

Skratka, drejček, bi rekla, da je večja verjetnost, da si se zmotil, kot pa kaj drugega. Če se pa nisi, se bo pa to ugotovilo šele čez nekaj časa - ob predpostavki, da bi se tovrstni dogodki in prijave večkrat pojavljali na isti poslovalnici.

 

 

Vendelina jr.

borka7  

član od: 23.2.2009

sporočila: 268

3. mar 2015 18:13

Pred mnogimi (10?) leti se mi je zgodilo enako kot drejčku. Verjetnost, da je bila napaka moja, seveda obstaja, vendar je zelo zelo majhna (daljša zgodba...). Iz enote, kjer je bil bankomat sem na pritožbo dobila odgovor, da se vsebina kuvert komisijsko pregleda, tako da je bila napaka gotovo moja. Ok, vsaka šola pač nekaj stane in po tistem denarja nisem več polagala na bankomatu. Nekoč kasneje, ko sem čakala v vrsti na okencu v tej isti enoti banke, sem si lahko na lastne oči ogledala to "komisijsko" štetje: mlad fant (študent?) je čisto sam odpiral kuverte in knjižil njihovo vsebino. Nikakor nisem mnenja, da so banke ali njihovi zaposleni lopovi kar povprek, vendar pa, kot vemo, priložnost dela tatu in zgodi se lahko povsod.

 

 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti