Zobna pasta - xanthan gum

mbarbe  

član od: 16.12.2002

sporočila: 186

tema odprta - 11. feb 2015 21:05 | ogledi: 7.358 | odgovori: 5

Gledam in gledam te "naravne, eko oz. bio" zobne paste. V vseh je vsaj ena učinkovina, ki ni ima stranske učinke oz. ni zdrava. 

Ali morda kdo ve kaj je to xanthan gum, ali ima kakšne negativne stranske učinke? Sem iskala pa nisem nič razumela.

 

 

biba

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

11. feb 2015 21:10

Zobne paste se naceloma izpljune. Mogoce celo v navodilih pise?

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

11. feb 2015 21:13

mbarbe, naceloma se paste ne potrebuje. vazno je da si zobe dobro mehansko umijes, pasta s fluoridi pa pripomore da se v morebitne zacetne demineralizacije vgradi fluor. Nekatere imajo se ucinkovine, ki zapirajo dentinske kanalcke, proti obcultjivosti. Za ciscenje zdravih zob paste NE potrebujes. Mehka scetka, veliko scetin, pravilna tehnika, 5 minut dvakrat na dan pa ne rabis nobene kemije. 

mbarbe  

član od: 16.12.2002

sporočila: 186

11. feb 2015 21:38

No to bi tudi jaz rekla pa še kdo drug. Vendar kljub temu uporabljamo zobno pasto, ker imamo nek boljši občutek. Pred kratkim je gospa v oddaji Ob kavi povedala, na zmešamo sodo bikarbono z malo kokosovega olja in še nečim?? ter kapljico dve eteričnega olja pepermint. 

Vendar smo ljudje res radi bolj komot in če slučajno dobimo, kakšno stvar, ki je koliko toliko sprejemljiva jo sprejmemo za svojo.

biba

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

12. feb 2015 2:16

mbarbe, seveda imamo "boljši občutek" po pranju zob z dodatkom zobne paste. Itak, malo mentola nam prinese "občutek svežine", okus in zadah v ustih se takoj spremeni, ko sem med ščetkanjem zobna pasta peni, imamo spet dober občutek "da dejansko čistimo obloge" in tako naprej  Pa četudi ponavadi to počnemo precej površno, prav zato, ker nas že okus "čistoče" prehitro zaslepi in zadovolji. Navajeni smo pač na to!
Bo o tem kaj več lahko napisal kak uporabnik, ki je "od foha", pa ne kozmetičnega pač pa stomatološkega
Zakaj misliš, da so vsi šamponi in geli za prhanje odišavljeni? In večina dezodorantov? Prav zato, ker nam nek "svež" vonj pričara občutek večke čistoče in "svežine". To je to in nič drugega. Ljudje pač čutimo tudi z nosom ;)

Sama sem na vse te vplive tako navajena, da se mi zdi že kakšna zobna pasta, ki jo priporočajo "v boju s parodontozo" ali "za občutljive dlesni" čisto "brezvezna" - ker se te paste praviloma ne penijo toliko, pa tudi "okusi" so (za moj okus) malo "čudni".

In tako uporabljam še vedno kakšno prav navadno zobno pasto, ki mora biti (toje pa moja vizualna "fora")že po barvi zelena ali bela, nikakor neka rdeče pisana, kot so bili nekdanji otroški Kalodonti. In "okus" mora biti tak mentolast, da mi je všeč. Brez zobne paste sicer lahko čistim po bannanninih nasvetih, a če mi v ustih ostaja aroma sveže stisnjenega česna na brusketo za večerjo ... khmmmm ... bom težko šla spat

Saj tudi če umivaš posodo v morski vodi s posebnim sredstvom, ki je namenjeno prav za v slano vodo, je občutek "čuden" - ker se tista pralna sredstva praviloma ne penijo oz. občuno manj od običajnih "prilov", ki jih navadno uporabljamo v domači kuhinji.

 

Evo, ta "xantan gum" najdeš pa tule - več kot očitno gre pač zgolj za neko "gostilo", ki omogoča, da je sama pasta viskozna in ima strukturo gela. Je lepo vse v slovenščini razloženo. Brez tega in dodane vode bi bila verjetno tista "bio-eko" zobna pasta pač lepo v obliki praška, ki bi ga nanesel na ščetko in čistil zobe, to je to.
Ampak spet - ker smo navajen, da se zobne paste iztiska iz tube, jih proizvajalci vseh vrst in preferenc izdelujejo v taki obliki.
http://www.herbana.si/emulgatorji-topila-geli-in-ko

 

Pa še: "Xanthan gumi

Je naravno želirno sredstvo, ki se uporablja za povečanje stabilnosti emulzij. Pridobljen je iz fermentiranega sladkorja pese, sladkornega trsa ali koruze. Uporablja se ga v kozmetiki in tudi v prehrani.
Nima vonja in niti okusa."
NIč hudooooo nevarnega, torej

http://www.canangaodorata.si/spletna-trgovina/xanthan-gumi



Mojca

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 12. 2015 02:19

mbarbe  

član od: 16.12.2002

sporočila: 186

17. feb 2015 22:00

MamaF hvala za pojasnilo

biba

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti