Čiščenje pomivalnega stroja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. jan 2015 18:46

Po 25ih letih sem šla prvič čitat navodila za uporabo. :) proizvajalec omenja, da zalaufaš pomivalca na golo samo v primeru, da ima nek vonj po plastiki. 

Če je posoda sama umazana oz. izgleda ", predlagajo, da uporabiš manj praška ali pa dodaš tekočino za izporanje. 

Pravzaprav je največ teżav rešenih na ta način.



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 19. 2015 18:48

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

20. jan 2015 10:28

Ne poznam pojava, da bi pomivalni stoj smrdel.

Pa me zanima, ali je to lastnost stroja? Pri katerih strojih se dogaja, da smrdijo?

Zanimivo bi bilo slišati, da pri isti znamki pomivalnega stroja, enim smrdi, drugim pa ne.

rdkapica

mijamarija  

član od: 19.4.2006

sporočila: 529

20. jan 2015 11:10

Malo sem počakala z vašimi predlogi,  ja - zakaj sem sploh začela to temo. V 27 letih je to moj 2 pomivalni stroj ki mi pere posodo že 10 leto. Prejšnji teden pa ugotovim da voda sploh ne priteče v pom. stroj. Mož je laično ugotavljal da se je sigurno pokvarila črpalka ali pa ventil. Do prihoda serviserja sta minila dva dneva, in kaj je ugotovil serviser ? " ZAMAŠČEN FILTER"  ampak ne ta ki je v notranjosti stroja -  filter v strojnem delu pom. stroj.

V stroj nikoli ne dajem umazane posode, na vsake toliko časa v sam stroj vlijem kis,drugih kemikalij nikoli ne uporabljam. Strojni filter je serviser odmaševal in čistil skoraj 2 uri. V dobri veri da delam prav sem v stroj vlivala kar moj domači jabolčni kis kar seveda ni prav, mora biti alkoholni kis ( najmanj pol litra, še  boljši pa sta soda bikarbona in citronska kislina -  enkrat mesečno.) Se  mogoče spomnite oddaje " preverjeno " ko je bilo govora da se največ bakterij nabira ravno v pomivalnem stroju. Upam da nisem preveč dolgovezila,  na tem blogu sem že dobila veliko koristnih stvari in veliko dobrih receptov, zato se mi zdi prav da z Vami delim to mojo dogodivščino s s pomivalnim strojem.

 

Želim Vam lep pomivalni dan.

mijamarija

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. jan 2015 11:24

A se ti ni filter v strojnem delu zamašil zaradi vodnega kamna? A ni za to namenska sol, da se prepreči?

Jaz posodo naložim v stroj brez predhodnega spiranja pod tekočo vodo, kot nekateri počnejo, le večje kose ostankov hrane odstranim s  krožnika, jasno, Pa nimam težav z zamaščenim ali zamašenim filterjem ne z neprijetnimi vonjavami. Filter sproti očistim, če se že v njem kaj nabere.

 

mamamia

topsi  

član od: 3.6.2009

sporočila: 110

20. jan 2015 11:38

Pri nas samo večje kose hrane postrgamo iz krožnikov in ostale posode, na to pa pomivalca. 1x mesečno pomivalec obrišem pod gumo in okoli njega, tam kjer voda ne pride, se kar nabere umazanije, očistim kar z otroškimi vlažilnimi robčki. Na 1-2 meseca 1x zaženem prazni pomivalni stroj na kratek program (včasih kar s tableto pomivalca, včasih pa le alkoholni kis in soda), se opazi razlika, vsaj meni se tako zdi. Filter spodaj v stroju čistim kar pogosto, se nam večkrat zgodi, da se kaj ujame, ker mi 4-letnica pomaga zlagat v stroj, tu in tam kakšen riž/makaron uide v pomivalec in ga spregledam. REdno uporabljamo grobo sol in za sijaj tekočino. Da pa lepše diši v pomivalcu (ne po čistilu), pa notri zataknem ožeto limono.

 

 

topsi

mijamarija  

član od: 19.4.2006

sporočila: 529

20. jan 2015 11:47

Filter je bil zamaščen od " svinjarije" in ne od vodnega kamna.Takoj ko posveti lučka za sol jo doziram v dozirnik za sol. Ne morete verjeti kako sem bila zgrožena ko sem gledala kakšen je bil filter. Ampak me je serviser tolažil da ima takih popravil naječ, pravi da se nekaterim že preje kot v enem letu to zgodi. Stroj je bil dobesedno zabasan.

mijamarija

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

20. jan 2015 12:07

Največji problem imam z dotokom vode v stroj zaradi vodnega kamna. Podobno je s pipami.

Čarli08

mijamarija  

član od: 19.4.2006

sporočila: 529

20. jan 2015 12:25

Če imate možnost in malo tehičnega znanja odprite spodnjo stran pom. stroja, vzamite ven filter in ga sami očistite namesto da kličete serviserja, meni je zaračunal 50,00 eu. Belo tehniko imam zavarovano z odbitno franšizo 50,00 eu tako da sem čiščenje financirala sama.Če bi mož vedel za zamaščen filter bi ga očistil sam.

 

 

mijamarija

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

20. jan 2015 12:59

Mi imamo en preprost Boschev pomivalni stroj (brez elektronskega displaya, še na gumbe), od kar imamo novo kuhinjo - prej smo bili brez pomivalnega stroja. To je 4 leta in pol. Z možem sva se navadila, da uporabljava najkrajši program (z najnižjo temperaturo vode), le enkrat na teden dava na najdaljšega. Ves čas uporabljava tablete, ki jih priporoča proizvajalec (varianta "vse-v-enem"). Kupujem jih v pakiranju po 80 kosov. Ko en paket porabim, uporabim namensko čistilo za pomivalni stroj (je od istega proizvajalca, kot so tablete) - po navodilih ga dam v prazen stroj in zaženem najdaljši program (z najvišjo temperaturo). Po tem čiščenju še obrišem rob (pod gumo). To je to.

Katja D.

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

20. jan 2015 15:47

Meni je logično, da se maščoba nabira na notranjem filtru in ceveh, ki jih ne moremo očistiti mehansko, se pravi, vzet ven in očistit. Torej mi je potem logično tudi, da se vsake toliko časa da v pomivalni stroj čistilo, namenjeno prav temu in se vse opere in ona maščoba odplakne. Kis, pa najsi bo kakršenkoli, ali jedilni ali alkoholni, ne topi maščobe, pomaga samo proti vodnemu kamnu. Saj se spomnite, kako smo na enem drugem forumu ugotavljale, kako s pralno sodo in kisom in vročo vodo čistimo pralni stroj - pa vanj niti slučajno ne dajemo toliko mastnih stvari kot v pomivalca. Tako da mislim, da če čistimo pomivalni stroj s posebnim čistilom enkrat na 2-3 mesece, ne more biti konec sveta.

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti