Brez glutenska dieta in dieta brez jajc

Mojca huber  

član od: 15.1.2015

sporočila: 6

tema odprta - 15. jan 2015 19:57 | ogledi: 8.402 | odgovori: 15

Pozdravljeni1

Potrebujem vašo pomoč,ker sem na tem področju popolni laik,pa me zanima,če bi mi lahko kdo svetoval,kaj bi lahko moj otrok jedel,saj ima celiakijo in dieto brez jajc obenem.Katere nadomestke kjer se uporabljajo jajca lahko uporabljam in tako naprej,prav pa bi mi prišle vse jedi od sladic naprej,kjer je brezglutenska moka in ni jajc. Hvala že v naprej.

Mojca huber

Tinky Binky  

član od: 10.3.2012

sporočila: 334

15. jan 2015 20:41

Tudi samo se soočam s podobno težavo, le da imam jaz poleg vsega, kar ste našteli še laktozno intoleranco in še nekaj drugih alergij.

Kar se tiče jajc je zelo dober nadomestek chia gel (chia semena namočena v vodi), podobno se lahko naredi z lanenim semenom, včasih namesto jajca uporabim pretlačeno banano, lahko pa uporabite tudi jabolčno čežano.

Brezglutenski kruh pečem sama, in sicer iz domače ajdove moke, prosene, amarantove in riževe moke, ker ne smem kvasa, uporabim kar sodo bikarbono. Ne kupujem brezglutenske moke, ker mi je predraga. Lahko uporabite tudi koruzno moko, jaz tudi te ne smem. Rada imam riževe vaflje, tudi sami koruzni obstajajo, v DM kupujem brezglutenske ajdove hrustavčke. Vse to je res super prigrizek, še posebej s kakšnim čičerikinim (humus) ali pa avokadovim namazom.

Za zajtrk velikokrat jem proseno kašo, zelo dobre so tudi ajdove palačinke, te tudi večkrat naredim za zajtrk (recept je v bazi, praktično samo ajdova moka, voda in chia). Sama za kosil pogosto naredim ajdovo kašo ali kvinojo, recimo kot rižoto, lahko mu skuhate kakšno enolončnico iz stročnic, zelenjavo in meso tako lahko normalno je, predvidevam.

Nekaj bo za začetek.



Tinky Binky

Sporočilo je spremenil(a) Tinky Binky dne 15. 2015 20:56

Mojca huber  

član od: 15.1.2015

sporočila: 6

15. jan 2015 20:56

Hvala lepa za nasvete.Prav hudo mi je ker imate tako hudo alergijo na hrano,sploh si ne morem tega predstavljati,še sama se bom morala prilagoditi. Kje pa se da dobiti chia semena ? Cene pa vem so nenormalne,kmalu si ne bomo morali ničesar privoščiti.Sin lahko je zelenjavo,sadje,meso,mleko,ne sme pa pšeničnega škroba,pšenice,pire,rž,kamut,ječmen in oves.Hvala še enkrat za to informacijo.   

Mojca huber

Tinky Binky  

član od: 10.3.2012

sporočila: 334

15. jan 2015 21:03

Kar se tiče chie, ponavadi pazim na kakšno akcijo, ker tega res veliko porabim. Do 19. 1. imajo v DM chia v cenovnem bonbončku, kar pomeni, da kupite en paketek in dobite še enega zastonj. Se splača.

Ob takih diagnozah je človek najprej šokiran, ampak se da preživeti. Nekaj prilagoditev, pa je. Malo bolj je treba paziti, še posebej pri kupljenih stvareh, prebirati deklaracije, ampak domača hrana je itak najboljša, tako da alergije človeka predvsem prisilijo, da je bolj premišljeno.

Saj bo, kar pogumno. Ni tako hudo.

Tinky Binky

Mojca huber  

član od: 15.1.2015

sporočila: 6

15. jan 2015 21:10

Nikoli nisem prebirala deklaracij,zdaj jih bom morala intenzivno,ni kaj. Sama doma veliko pridelam,vso zelenjavo in to je veliko vredno.    

Mojca huber

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

15. jan 2015 21:32

Mojca, če imaš kakšno zdravniško dokumentacijo, vloži na Center za socialno delo Vlogo za uveljavotev pravice do dodatka za nego otroka. Pri alergiji ni veliko, a pri teh cenah se vsak dodaten evro pozna.

Sprva je videti hudo, a sčasoma se navadiš in sploh ni tako grozno. Ne pozabi, da lahko verjetno jeste vse meso, sadje in zelenjavo, krompir, ajdo, proso, riž, polento... In tule na Kulinariki se občasno organizira skupinski nakup brezglutenske moke iz Anglije - je precej ceneje in kvalitetna, vsaj naši mali je zelo všeč.

Cenejša oblika brezglutenskih testenin so koruzne testenine. Naši so bolj okusne od tistih iz brezglutenske moke in ni jih treba kupiti v specializiranih trgovinah, ker jih najdeš tudi v navadnih. Jih je pa več sort, meni so po okusu najbolj všeč Le Veneziane (za ziher jih ima Mercator, pa še kak drug večji center, kjer so tudi cenejše).

Kar se tiče jajc, se strinjam s predhodnico - namočeno laneno seme oz. sluz, ki ob tem nastane, pa chia semena zelo lepo povežejo. Se pa kupi tudi nadomestek No Egg, a se pri nas ni obnesel.

Kar se tiče sladic, občasno kupim tudi kakšno tistih dražjih, na primer Scharove napolitanke, ker jih ima rada. Rada ima tudi riževe kolačke s čokolado. Večino sladic sicer naredimo doma na osnovi sadja. Zaradi izogibanja mlečnim beljakovinam, soji, glutenu in še jajcem je priprava sladic namreč precej omejena.

Srečno!

tulka

Mojca huber  

član od: 15.1.2015

sporočila: 6

15. jan 2015 22:05

Tulka,hvala. Vem da nisem edina,ki ima takšne težave,mi pa veliko pomeni,da vem,da se lahko na nekoga izmed vas zanesem. Res pa je,da vsega na enkrat ne mislim kupovati ampak postopoma,ker me malo skrbi,da mu kaj nebi bilo všeč. Po koliko pa so lanena semena in chia semena?

Mojca huber

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. jan 2015 22:10

Mojca, trenutno imajo v Sparu akcijo lanenih semen, BIO (NaturPur) 250g pakiranje je 0,99€. Kupljeno danes.

rimljanka

Mojca huber  

član od: 15.1.2015

sporočila: 6

15. jan 2015 22:27

Super,ravno jutri se odpravljam tja po nakupih.

Mojca huber

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

16. jan 2015 7:08

Nisem se poglobil v brezglutenske zadeva, ampak ker se glutena izogibam, me zanima kakšno je vaše mnenje glede teh BREZ GLUTENA mok in podobnega? Je to še vedno manjše zlo od občasnega rogljička, kljub temu da imajo te brezglutenske zadeve kar dosti sestavin katerih berljivost mi je mission impossible, da je cena kar orenk in da marsikje pretiravajo s sladkorjem? Ali menite da je bolje vse pripraviti doma, čeprav živim sam in se mi skorajda ne splača delati dotičnih zadev. Morda tu in tam, da pokrijem lušte ali pa probam nekaj novega, kupim enkrat en produkt, drugič drugega in tako ubijem dvoje muh na en mah. Probam nekaj novega, potešim radovednost, po dolgem času vržem kilo putra na šnito kruha in imam pol en čas mir! Je nekako tako?

Pa hvala vam, dragi moje/moji 

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

16. jan 2015 7:59

V bistvu se tudi brez jajc in z brezglutenskimi mokami da narediti marsikaj. Na začetku je treba malo preizkušati in bolj pozorno brati deklaracije. Ajdova moka je enkratna. Zdaj imajo že v Hoferju občasno brezglutenske izdelke v akciji, njihova riževa moka se zelo dobro obnese.

Tule se najde precej koristnih informacij: http://brezglutena-zavsakogar.blogspot.com/ (Kar nekaj receptov je tudi brez jajc.)

 

trac

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti