Domač ketchup

KetyP  

član od: 30.8.2006

sporočila: 123

tema odprta - 15. jan 2015 10:10 | ogledi: 6.400 | odgovori: 5

Prijazen pozdrav!

Nekaj časa se že nisem obrnila na vas, vas pa redno prebiram. Zaradi alergij in drugih zdravstvenih težav v družini, smo trenutno omejeni na nekakšno prilagojeno vegansko prehrano (brez jajc in mleka torej) z določenimi elementi mesojedstva (meso ni prepovedano :)). 

Imam pa naslednji izziv. Najmlajši član je v zadnjih dneh prepoznal slastnost pice (prilagojene, seveda), kjer ga predvsem navdušuje okus kečapa. Ker pa je v kupljenih kup nekih aditivov in konzervansov, ki niso ravno na želeni listi, bi želela neko podobno omakico pripravit sama doma. Seveda je kup omejitev - že sam letni čas in odsotnost svežih paradižnikov je problem. Tako da bi uporabila kakovostne pelate iz konzerve... Izogibam se torej vsem mlečnim rečem, jajcem, oreščkom in zaenkrat tudi soji. 

Ima kdo kakšen preprost recept, približek? Lahko za stvar, ki stoji nekaj dni, ali pa kaj hitrega, kar je za takojšnjo porabo.

Vnaprej hvala in lep dan!

Katja

KetyP

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

15. jan 2015 10:39

Doma boš težko zadela tisti pravi okus kečapa, ki je otroku všeč. Si pogledala v trgovinah z zdravo prehrano, tam imajo gotovo tudi take brez umetnih dodatkov.

 

Vesnuska

KetyP  

član od: 30.8.2006

sporočila: 123

15. jan 2015 10:44

Super, MARTAQ!! Tole bo zagotovo preizkušeno. Sem že večkrat poskusila kakšen recept tudi s tega bloga.

Vesnuska, se zavedam, ampak neko alternativo moram najti, človek je že tako precej prikrajšan in se mi lomi srce, da še take reči ne sme. Bom preverila ob priliki, nisem pa prav pogosto v teh trgovinah (že tako ali tako trpi denarnica pri naši prehrani, žal).

Hvala obema!

KetyP

svenska  

član od: 7.11.2008

sporočila: 337

17. jan 2015 13:55

KetyP, poskusi s tem receptom, ki sem ga dobila od sodelavke skupaj z kozarčkom njenega domačega kečapa, ki mi je bil zelo všeč:

v večji lonec pristavi 1,5 kg nasekljanega svežega paradižnika ali 4 konzerve pelatov, 1/2 kg nasekljane čebule, 3 večje nalistane stroke česna, 2,5 dl rdečega vinskega ali jabolčnega kisa, 4 žlice medu, 1 žlico soli, 4 lovorjeve liste, 1 žlico mlete rdeče paprike (sladka ali ostra, po želji), po eno čajno žličko muškatnega oreščka, koriandra v prahu in nageljnovih žbic v prahu,  po 2 čajni žlički posušenega timijana in bazilike, čajna žlička popra v prahu ter po sveženj nasekljanega svežega peteršilja, bazilike in luštreka.

Vse skupaj naj se kuhlja približno 1 uro ob pogostem mešanju, pravim približno ker je odvisno od tega kako mesnati so bili sveži paradižniki oz.pri pelatih iz konzerve je čas kuhanja nekoliko krajši.

Nato  vse skupaj precedimo oz.prepasiramo skozi žičnato cedilo v drugo posodo, še enkrat zavremo in še  vroče zlijemo v pripravljene kozarčke s pokrovom. Hranimo na hladnem.

Za nekoliko bolj pekočo verzijo se lahko doda še kajenski poper, čili ali tabasco.

svenska

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. jan 2015 16:02

Mi ga delamo takole:
6 kg zrelega paradižnika, tri kg rdeče paprike, podolgovate, dve veliki čebuli, šopek zelenega peteršilja, dva vejici zelenega dela zelene in žličko mletega popra ter 1 dl olja, sol in sladkor po okusu.
Paradižnik, papriko in čebulo očistiš in narežeš na kose, daš vse skupaj kuhat in ko zavre, kuhaš pol ure, potem pustiš, da se ohladi. Potem spasiraš.
Olje daš v posodo, vanjo položiš spasirano maso in kuhaš na zmernem ognju do želene gostote. Masa ne sme močno vreti, po malem naj brbota. Vmes nenehno mešaš. Preden končaš s kuhanjem, soliš in sladkaš, dodaš poper in sesekljan peteršilj ter zeleno. Medve z mamo to maso kuhljava vsaj dve uri, da večina tekočine izpari in da je kečap gost, a še vedno tekoč, da lepo steče iz steklenice s širokim vratom.
Iz te mase nastanejo okoli trije litri kečapa. Še vroče naliješ v stekleničke in jih takoj zapreš. Mi steklenice potem pustimo pod kakšno koco, da se ohladijo.

 

Zdaj lahko improviziraš s pelati. Tuševi so povsem korektni.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti