Smrdljive zeljne glave

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

2. jan 2015 23:39

Ko že govorimo o svinjini- sem zelo občutljiva od nekdaj. Ne vem sicer od kdaj - mogoče, ko smo nehali doma imeti koline in sem ga začela kupovati. Se zgodi, da zavoham vonj po ( meni se zdi) po urinu. In ga zaznam ne samo pri surovemu mesu ampak tudi pri hrenovkah, klobasah. Ravno iz tega razloga hodim v privat mesarijo, kjer je zaenkrat ok, naj bi bilo meso domačih rejcev. Najbolj pa to opažam pri praženju mešanega mletega mesa, zato dostikrat kupim goveje.

Jaz meso za sarme prepražim, običajno je mešanica govedine in svinjine, dodam na pol kuhan riž, sol, česen, poper in ohlajeni masi jajca.

Sarme pečem v omaki z zeljem, včasih dodam prekajeno meso, ampak tudi brez tega gre. 

Tako kot je razlika med kranjskimi klobasami je tudi pri ostalih prekajenih izdelkih. Seveda mora biti kak kos v pasulju, ričetu ( po novem kuhajo tudi brezmesnega kot juho), joti, ampak seveda je stvar okusa posameznika.

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12640

3. jan 2015 0:33

 Ko sem prebrala vaša mnenja,  sem se spomnila, da sem pred tedni imela tudi sama prvič v svoji kuhinji slabo iskušnjo.   Pekla sem svinjsko kračo in je obupno smrdelo.  Vsi smo bili mnenja,  da je pokvarjena,  čeprav   sveža,  ni imela nobenega čudnega vonja.   Da je krivda na prašiču,  nisem niti slučajno pomislila.  Seveda je krača romala , se ve kam.  Mož in sin pa sta bila mnenja, da jima do nadaljnega krača več ne pride na misel. 

mopsika

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. jan 2015 1:44

Trixi, jaz sem to prvič opazila ravno pri fini domači svinjini. Nato vsake toliko časa pri šunkah, enkrat sem se zmotila in kupila svinjske hrenovke iste firme od katere kupujem goveje, enkrat sem pri štormanu pustila cel zrezek z gobami na krožniku...Po tem sem svinjino skoraj popolnoma nehala kuhat. 

Še vedno se zgodi, da dobim občasno kako bržolo, sicer top firme, ki smrdi, pršut sem že prej omenila, vratovino, ki sem jo kupovala za pasulj in podobne jedi in ki je pokvarila joto dve leti nazaj tudi nisem več kupila.

Nekaj let nazaj smo začeli občasno dimit svinjske reberce in tudi kose svinjine, je bilo do sedaj vedno OK. Največji hudič je res v tem, da dokler ga termično ne obdelaš, ne veš, kaj dejansko imaš. 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 03. 2015 01:49

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

3. jan 2015 7:03

Izgleda, da sem imela srečo, saj še nisem naletela na tako vrsto svinjine. Tista, o kateri sem pisala, je bila že pred kuhanjem videti in vohati pokvarjena.

Mislim, da se tistim, ki kupujete pri slovenskih kmetih, ki redijo prašiče v hlevu, merjaščevega mesa skoraj ni treba bati. V hlevu si ničkaj ne želijo imeti merjasca, je preveč neobvladljiv, zato jih imajo (vsaj včasih je bilo tako) samo za pleme. Danes je pa male pujske veliko bolj komot kupiti, kot vzrejati doma. Še , ko je bila domača vzreja zelo pogosta, je bilo treba merjasca iskati par vasi naokoli. Vedelo se je pa že takrat, da smrdi meso slavonskih prašišev, ki naj bi se prosto pasli po hrastovih gozdovih. Domnevalo se je, da je to zaradi želoda, verjetneje pa je bilo, da je razmnoževanje potekalo brez nadzora in je bilo zaradi tega več merjascev. 

Kakega trika, kako tako meso spoznati pred kuhanjem, pa ni?  Ker, da moraš zavreči kosilo med pripravljanjem je lahko huda zadrega.

Cila

raunig  

član od: 29.11.2013

sporočila: 15

3. jan 2015 8:05

Ob vseh teh vaših prispevkov, sem se pravzaprav spomnila, zakaj ne dajem prekajenega mesa (ali klobas) ne v sarme in ne v ričet. Odkar ni več domačih kolin, torej 30 let.

Kvaliteta mesa, sploh pa posušenih izdelkov je tako slaba, da sem enostavno z leti opustila. Takega prekajenega mesa, ki sem ga dobivala od doma ni mogoče kupiti nikjer, pa sem že vse proizvajalce preverila. Prvič je že meso v osnovi nekvalitetno in drugič industrijsko-na hitro dimljeno. (Zas Veliko noč bodo spet dirke!)

Vanja v ZDA. Ja takole naredim filo: prepražim šalotko, slanino ali pršut, mešano meso, dodam kuhan bio riž (ki sem ga 30 min kuhala), petršilj, česen, jajce,začimbe. >Meni je sarma boljša, če je meso prej prepraženo.

Meso pa kupim pri mesarju, da ga zmelje pred mano.

Kajti če kupiš pakirano npr. v Eurospinu, prebereš da so mu dodali ene svinjarije, kar je vidno že na oko, saj je meso svetlo rdeče barve.

raunig

jesen  

član od: 5.10.2004

sporočila: 410

3. jan 2015 8:08

Čudno,da po vseh letih kuhanja nisem še naletela na kaj takega,tako kot pravi Cila,pokvarjeno smrdeče meso opazim že prej ,ne šele ko se peče.Merjascev v hlevih sigurno nimajo,saj skopijo mladičke.

Edino kar pa res ne morem pripraviti so ledvičke,meni smrdijo po urinu in pika,pa naj delam z njimi kar hočem.

Kar zanimiva debata se je razvila iz ene glavce zelja

jesen

raunig  

član od: 29.11.2013

sporočila: 15

3. jan 2015 8:27

Cila,Ja, res zanimiva debata iz zeljne glave. Ni, kaj pametne glavce!

Sama ledvičk že nisem 100 let pripravljala. Poskusi 1x s telečjimi jetrci.

Bi pa rada odprla še to temo:

Jeseni sem na Bolhi iskala jurčke. Javi se gospa, ki pravi da jih ima iz skrinje. Na podlagi razgovora sem presodila da ji lahko zaupam.

Takoj skuham gobovo juho, ki je bila rumene barve, brez sluzi in brez pravega okusa. Jih stenstam, zopet enako. Oboje zavržem in pokličem to gospo. Pravi, da so 100% jurčki, vendar brez trosov, torej tistega zelenega pod klobukom.

A je že kdo kdo slišal ali celo sam tako dela, namreč da odstrani jurčkom tisto najboljše?

 

 

raunig

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. jan 2015 9:52

Glede sarme - niti v sanjah  ne dodajam jajc, tudi peteršilja ne. 

Tudi sem imela srečo, da še nisem naletela na meso merjasca. 

 

Res, prav zanimivo smo se tule razpisale. In, ste oapzile, drage moje, da ni frčalo perje in smo kljub različnim načinom priprave sarme prav lepo, prijzano debatirale, opisale vsaka svoje izkušnje? Naj vse leto tako ostane. 

mamamia

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

3. jan 2015 10:25

raunig je napisal/a:

A je že kdo kdo slišal ali celo sam tako dela, namreč da odstrani jurčkom tisto najboljše?

raunig

Če so jurčki precej veliki in že malce starejši, trosovnica pa zelo mehka in temno zelena, jo nekateri odstranijo. Sem že videla.

lp

P.s. Ampak, vidim, da imaš manijo metanja hrane stran .

cervus

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12640

3. jan 2015 12:03

    Mamamia.

mopsika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti