Knjiga receptov wok

flex567  

član od: 16.2.2007

sporočila: 45

tema odprta - 19. dec 2014 13:38 | ogledi: 16.608 | odgovori: 2

Zanimam se za kuhanje v Woku in me zanima če mi lahko priporočite kako knjigo receptov za začetnika z (povečini) lokalnimi sestavinami?

flex567

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

19. dec 2014 16:59

Saj ni kakšna posembna umetnost. Najprej moraš vedno segreti vok, in šele ko je vroč, dodaš olje in takoj prvo sestavino in potem lepo dalje.

Za kuhanje v voku je najbolj pomembno, da vse sestavine, torej zelenjavo in meso - prej narežeš na primerne kose, ker med kuho v voku ni časa zarezanje, in jih imaš na dosegu roke. Ko začneš v voku, je vse gotovo v največ desetih minutah.

 

Torej: zreži na kose zelenjavo in meso, pripravi si oreške (arašidi, indijski oreški), če jih boš dodajal, tudi sojina in ostrigina pa še kakšna druga omaka naj bo pri roki (če jih boš seveda  uporabljal - tvoja navedba lokalnih sestavin mi pravi, da verjetno ne).

Če delaš z mesom, najprej na visoki voričini nahitro prepraži meso, da je lepo zapečeno. Tri, štiri minute so dovolj, ker je meso narezano na tanke rezine (praviloma). Potem dodajaš zelenjavo, por in korenje, pa brokoli in cvetačo  na primer najprej, malce popražiš, potem dodajaš drugo, morda čebulo, papriko, kitajsko zelje, bučke ... Mešaš in pražiš kaki dve minuti, tri, zgolj toliko, da se okusi povežejo, zelenjava pa ostane čvrsta, kot sveža. To je bit takega načina priprave hrane, da torej z dušenjem, cvrenjem, kuhanjem zelenjave ne zmehčaš do neprepoznavnosti.

 

Za začetek je to osnova, ki jo moraš vedeti, vse ostalo prinesejo izkušnje - ugotoviš, kateri okusi ti dobro denejo in si potem pač to pripravljaš.

 

Recepte pa najdeš na netu, kolikor hočeš jih je, pač namesto navedenih sestavin uporabiš domače.

če bi rad kakšno knjigo o kuhanju vvoku - v knjigarnah jih je veliko, tudi drage niso, morda imajo kaj tudi v knjižnici, vsekakor pa jih je internet poln. Če si pa kakšno želiš, ti eno lahko pošljem, jih imam nekaj doma in bi katero zlahka pogrešala.

 

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti