Različna peciva

tej_a  

član od: 10.10.2005

sporočila: 362

tema odprta - 11. dec 2014 22:05 | ogledi: 9.429 | odgovori: 3

Za malo večje praznovanje bi rada naredila nekaj peciv. Pecivo pa mora biti takšno, da se lahko prime v roke. Zanima me ali sto ti srčki obstojni?

http://www.kulinarika.net/recepti/16806/sladice/okusni-

Ali so na mizi obstojni oz. če ne začno tečt ali kako naj napišem. To pecivo bo bilo namreč servirano z ostalim pecivom na pladenj in bo stalo, se pravi, da se ne bo takoj pojedlo. Tako, bo lahko na pladnju npr. kar nekaj ur. Upam, da me razumete.

Našla sem en recept z naslovom jogurtove tortice z gozdnimi sadeži. Ali je to pecivo obstojno?

http://kulinarika.net/jogurtove-tortice-z-gozdnimi-

pa me zanima kako je to mišljeno "maso na tanko namažemo v dve plasti na peki papir"? Kako v dve plasti?  Pa v kako velikem pekaču se to peče, nikjer namreč ni navedeno? Ali je to v velikem pekaču iz pečice se pravi nekje 30 x 40 cm? Primiti pa se mora v roke. "Z vilicami marmoriramo kremo in pokrijemo z drugo plastjo biskvita". Kako pa se to marmorita?

Za donavske valove v knjigi "moje najboljše pecivo" pa so navedene naslednje sestavine: 3 jajca, 15 žlic sladkorja, 15 žlic olja, 15 žlic moke, 15 bžlic mleka, 2 žlici kakava, 1 pecilni. Sadni preliv: 1 višnjev kompot, sok iz kompota, 3 žlice sladkorja, 3 žlice ruma. Krema: 5 dl mleka, 2 vanilijeva pudina, 20 dag margarine, 20 dag sladkorja. Obliv: 10 dag čokolade, 3 žlice sladkorja, 6 dag margarine.
In zopet ni navedno v kako velikem pekaču se to peče. Prosim za pomoč. Rada pa bi tudi to naredila, da se prime v roke.

Skratka v tej zgoraj naveden knjigi nikjer pri pecivih ni navedeno v kako velikem pekaču se mora posamezno pecivo peči. Kako to veš? Hvala.

 

Potem pa pecivo z breskvami tudi iz te knjige: 18 dag orehov, 15 dag sladkorja, 1 žlica moke, 7 jajc, pecilni. Krema: 5 dl mleka, 2 žlici moke, 2 žlici gustina, 15 dag sladkorja, 10 dag margarine, 1 vanili, 1 breskov kompot, 1 tortni preliv. In zopet nič ne piše v kako velikem pekaču se peče. Hvala.

Se pravi ali so obstojna in v kako ugotoviš iz sestavin v kako velikem pekaču se peče posamezno pecivo? Hvala.

 

 

tej_a

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

12. dec 2014 6:10

glede na to, da vse kreme vsebujejo zelatino lahko stojijo par ur na sobni temperaturi.

pri torticah (rezinah) potrebujes dve tanki plosci biskvita. Lahko speces sicer eno v velikem pekacu in potem to das na pol. Glede na to da sestavljas v modelu pa je boljse ce naredis dva biskvita ustreznih dimenzij (pac kot imas velik model) Marmoriranje pomeni da z vilico malo premesas tako da je lisasto (kot marmor)

kako velik pekac bos vzela je pa malo odvisno od tega kaksno pecivo hoces - ce bi ga rada rezala na grizljaj velike kose je boljse da je nizje, in zato vecji pekac, ce pa hoces da so kosi visoki vzames manjsi. Biskvit iz treh jajc bos v pekacu od pecice komaj uspela namazat po celi dolzini.

"Stressed is desserts spelled backwards!"

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

12. dec 2014 10:00

Pod prvo: če delaš pecivo za večje praznovanje oziroma več vrst, se loti takšnega, ki ga lahko pečeš v čim večjem pekaču in potem samo narežeš na kose. Te potem okrasiš. Tistile srčki so sicer luštkani in tudi nekaj ur brez težav odstojijo, toda pomisli, koliko dela boš imela, da jih narediš. Glede na vprašanja, ki jih postavljaš, sklepam, da nisi ravno rutinerka pri peki, zato ti toliko bolj priporočam recimo peciva tipa bela pita, madžarka, londoner šnite, slastne nušine rezine  http://www.kulinarika.net/recepti/5600/sladice/slastne-

 

Zdi se mi tudi, da bi rada imela nekaj zelo lepega, kar bi poživilo pladnje, zato morda petit fours a la ritz -

PETIT FOURS A LA RITZ

http://www.mojalbum.com/mamamia/pecivo1/petiti-fours-

Za 20 kosov potrebujemo:

- za testo: 200 g moke, 65 g sladkorja, rumenjak, žlico mleka, 100 g surovega masla;

- za kremo: štiri rumenjake, 125 g sladkorja, ščepec soli, 1/2 zavojčka vanilijevega pudinga, 1/4 l mleka, vanilijev strok, 200 g zmehčanega masla, 80 g mletega sladkorja;

- za dodatke kremi: dve žlički kakakva v prahu, žlička curacoja (liker), dve žlici instant kave, žlica kavnega likerja, dve šilci konjaka;

- za okrasitev: srebrni biseri, kandirane češnje, čokladna kavna zrna in podobno

Za testo moko presejemo na desko, naredimo jamico in damo vanjo sladkor, rumenjak in mleko, naokoli naložimo kosmiče surovega masla in hitro ugnetemo krhko testo. Testo naj zavito v foliji v hladilniku počiva vsaj dve uri.

Testo na pomokani deski razvaljamo tri mm debelo in obložimo kovinske modelčke. Če nimamo modelčkov, testo razvaljamo na pet mm debelo in izrežemo piškote, na sredino vsakega s prstom vtisnemo jamico. Pečemo v prej ogreti pečicina 200 stopinj okoli osem minut. Piškotke ohladimo na kuhinjski rešetki.

Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, soljo in praškom za puding. Mleko zavremo z vanilijevim strkom in ko zavre, vtepemo v vrelo mleko maso iz rumenjakov. Ko še enkrat zavre, odstavimo z ognja in damo hladit, vmes večkrat premešamo. Surovo maslo penasto stepemo s sladkorjem in ko imata puding in maslo enako temperaturi, kremo po žlicah dodajamo maslu in ves čas mešamo. Masleno kremo razdelimo na tri dele in v enega vmešamo s kakavom in curacojem, drugo tretjino z instant kavo in kavnim likerjem, tretjo pa s konjakom. Na kolačke nabrizgamo kremo in okrasimo, po želji jih prelijemo s čokoladno glazuro. Za nekaj časa jih damo v hladilnik, da se krema čisto strdi.

 

Lahko tudi narediš minjone - spečeš testo kot za rolado (torej v elikosti pekača iz pečice . tri do štiri jajca bodo dovoj za eno tako palst), in sicer dve ali tri plasti, ena je lahko s kakakvom ali čokolado v prahu. Zlwepiš jih z marmelado, vmes daš plast marcipana, ki ga lahko tudi obarvaš, ali tudi plast maslene kreme - plast naj bo tanka. Vse skupaj lepo zložiš, potem pa tesno zaviješ s folijo in obtežiš ter pustiš čez noč, da se plasti dobro sprimejo. Naslednji dan izrežeš poljubne oblike in jih preliješ s sladkornim oblivom ali s čokolado, obložiš s fondan maso in okrasiš.

mamamia



Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 12.dec 2014 10:01

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 12.dec 2014 10:04

branka.mahnic  

član od: 23.7.2008

sporočila: 1157

12. dec 2014 11:51

tej_ka, marmoriranje se naredi tako, da po pecivu namažeš z belo ali temno čokolado, potem na sredino daš malo večjo kapljo obratne čekolade kot je osnova in z zobotrebcem razteguješ vzorec kot želiš. Lahko pa narediš tudi pop cake na palčki ali v papirnatem minjonu in različno okrasiš, potem piškotne kroglice, ki jih narediš iz piškotov z maslom, moscarponejem in oblikuješ kroglice in povaljaš v kokosu, čokoladnih mrvicah...

Pošlji mi na ZS email in ti bom še kaj poslala, ker še vedno nimam paketa plus.

Uspešno peko ti želim

branka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti