V rokavicah

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

tema odprta - 9. dec 2014 10:31 | ogledi: 16.155 | odgovori: 64

V sosednjem forumu teče debata o mesenju testa. Z rokavicami ali brez, profiji in gospodinje.

Mene pa zanima kaj vse počnete orokavičene - ne samo kirurginje in zobozdravnice - jaz se recimo spomnim svojih non in celo svoje mame, ki si je sredi poletja za sprehod do mesta nadela rokavice in konec koncev ujamem po burji v rokavicah celo sebe, ki sem znala do kosila smučati po Krvavcu brez kape in rokavic.

Kako je torej z vami in vašimi rokavicami? V nekaterih poklicih so seveda same po sebi umevne, želim si, da bi postale take tudi v avto in motomehanični branži, vem tudi, da eni profesionalni kuharji delajo orokavičeni, drugi pa ne.

Kako pa ve? In če že kot kolegica s sosednjega foruma prisegate na lateks, ali ga uporabljate tudi v intimnih odnosih? Potem pa gotovo tudi po opravljeni toaleti in pod tušem?

Meni so recimo najbolj nemarni ročaji vozičkov v trgovinah. Včasih imam s seboj robčke in jih obrišem, največkrat pa ne.  

 

 

 

nola

nxyz  

član od: 3.10.2014

sporočila: 140

9. dec 2014 11:18

Včasih, če je res blatno malo debelejše lateks rokavice uporabljam na vrtu, drugače nikoli.

 

Kar se tiče uporabe rokavic v delavnicah, nemogoče. Lateks so pretanke se prehitro strgajo, debelejše gumijaste preokorne, nimaš pravega občutka. Tanke iz blaga, prevlečene s kakšno gumo, udobne že so, se pa kaj hitro masti vlezejo vanje in je na rokah še večja packarija kot brez teh rokavic.

 

Na srečo nisem nikoli živela v sterilnem okolju in me ne bo konec vzel, če primem kaj kar ni čisto

 

nxyz

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

9. dec 2014 11:22

Rokavice da ali ne?

Pozimi jih nosim zelo veliko od gibanja na prostem do vožnje avtomobila. Za to imam usnjene podložene rokavice in si zime brez njih ne morem predstavljati.

V zvezi z delom pa tako: za delo v vrtu - tu mislim obdelavo vrta in ne pobiranja pridelkov, v glavnem vedno, le redkokdaj se zgodi, da delam brez njih. Uporabljam jih tudi za čiščenje kopalnice - parkrat na leto ko gre za bolj generalno čiščenje z močnejšimi čistili, za sprotno čiščenje običajno ne.

Kar pa se tiče priprave hrane nikoli, razen v službi, če imam na roki kakšno rano, rokavic ne uporabljam nikoli. Že več kot 20 let delam v živilstvu in v vseh teh letih so mi neštetokrat vzeli brise rok, tako površinsko kot tudi pod nohti, pa še nikoli ni bilo problema glede čistoče. Roke je pač treba dobro umiti in to je to. Res pa je, da nimam nalakiranih nohtov. Če se zgodi, da pride v službo katera z nalakiranimi nohti pa si vedno nadene rokavice. ampak mi očitno nismo dovolj profi, ker ne uporabljamo rokavic. Sem pa bila že v veliko živilskih obratih, tako obrtnih kot industrijskih in lahko povem, da je uporaba rokavic zelo redka.

 

patka

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

9. dec 2014 12:17

Rokavice:

- daljše ročno pomivanje posode (lahko si predstavljate, kako v nasprotnem primeru izgledajo roke po dolgotrajnem pomivanju v relativno vroči vodi, če ni ustrezne zaščite...)

- čiščenje za domačimi živalmi/hišnimi ljubljenčki

- daljše čiščenje z agresivnimi čistili

- daljše delo na vrtu

- ko je mraz

 

Brez rokavic:

Vse ostalo - kuhanje, peka (temeljito čiščenje rok+po možnosti ščetkanje nothov, ki pa so navadno kratki), krajše čiščenje česarkoli že

Če imam daljše/nalakirane nohte, pač ne gnetem ročno.

Life is war against boredom~

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

9. dec 2014 13:16

Danes sem si nadela volnene rokavice, saj je kar hladno. Sicer pa z rokavicami nisem na ti. Ovirajo me pri delu, čeravno vem, da bi bilo pametno zaščititi roke pred vplivom vode, praška, zemlje... Imam pa kratko prisrižene nohte, ne lakiram si jih, si jih pa redno ščetkam.

V prenesenem pomenu pa vemo, da je včasih pametno s kom delati v rokavicah, a res samo včasih.

 

naor

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

9. dec 2014 14:17

Rokavice uporabljam samo za čiščenje kopalnice, delo na vrtu, čiščenje za muckom. V kuhinji jih uporabim samo ko koščičim vložene višnje, zaradi barve. Mislim, da temeljito umite roke niso nič bolj umazane kot rokavice. Pravzaprav sploh ne razumem, kaj bi z rokavicami pridobila, bakterije lahko iz ene površine na drugo prenesemo tudi z rokavicami, prav tako si lahko z rokavicami npr. vrtamo po nosu, ušesu(če nam je to v navadi). Jaz razumem rokavice predvsem kot zaščito zase(npr. pri delu z nevarnimi kemikalijami), pri mešenju testa pa moje zdravje ni ogroženo.

 



Vesnuska

Sporočilo je spremenil(a) Vesnuska dne 09.dec 2014 16:45

jkd  

član od: 9.4.2007

sporočila: 144

9. dec 2014 15:40

Po branju tele in sosednje debate počasi razmišljam, da je morda res enostavneje natakniti rokavice, kot pa odstraniti lak z nohtov, preden se lotim piškotov....

Imam ene debelejše rokavice za čiščenje, ampak se na njih nabira prah. Za generalno čiščenje, bolj grobo drgnjenje, barvanje las in delo na balkonu vzamem navadne tanke.

Običajno čiščenje, kuhanje in peko opravim z golimi rokami. Pa se nimam za koga matrati, pohvaliti me nima kdo, razen mačkov, ki jima pa je itak vseeno. Moje roke niso nič cankarjanske, ampak vedno gladke, mehke in negovane. Za to pa fašem kdaj kakšno pohvalo :P

 

jkd

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

9. dec 2014 15:44

Rokavic za delo na vrtu so zame nepogrešljive. Ne zaradi tega, da se ne bi umazala. Imam tzelo občutljivo kožo na prstih, ob nohtih mi kar cveti od "sovražnikov", če brskam po zemlji brez rokavic. A ne morem si kaj, da ne bi brez rokavic kakšnega plevela izpulila,  pa še enega, pa še enega. Potem mi je pa krepko žal, ko me boli.

Katrca11

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

9. dec 2014 17:20

Če odmislim službo, potem nosim rokavice zunaj na hladnem, ker imam malo revme in si domišljam, da me potem manj boli. Drugače pa z rokavicami menjavam gume na avtu in presajam rože.  Pa ko perem verigo od kolesa v bencinu, si jih tudi nataknem. Kaj dosti drugega mi pa že ne pade na pamet, aja, za zlaganje drv in obiranje in sekljanje čilija tudi.

Sonja

jesen  

član od: 5.10.2004

sporočila: 410

9. dec 2014 17:22

Enako kot Katrca 11,za delo na vrtu ,tista večja dela, ker mi roke razpokajo.To se mi dogaja zdaj na stara leta,prej nisem nikoli delala z rokavicami.Rabim jih še za čisščenje straniščne školjke,potem je pa že konec.

Ne predstavljam pa si, da bi kruh mesila z rokavicami, saj verjetno, da gre,mislim, pa , da ne bom probala.Če se urežem ali pa imam kako drugače poškodovano roko, nataknem rokavice za pomivanje in čiščenje.Pečem pa takrat pač ne,take sile pa tudi nimam.

jesen

suziqatro  

član od: 25.4.2011

sporočila: 2526

9. dec 2014 17:31

V službi imam obvezno lateks rokavice, delam v živilski industriji( ni dovoljen nakit,nohti obvezno na kratko postriženi,brez laka, moški  obriti oz. imajo zaščitno masko itd.).

Doma uporabljam rokavice pri čiščenju z čistili,na vrtu.Pri kuhanju ne uporabljam rokavic,roke si redno umavam.

 

 

 

suziqatro

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti