V rokavicah

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

11. dec 2014 11:52

A misliš, da na obleki ne ostanejo bakterije?

rimljanka

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

11. dec 2014 14:39

Usnjene pozimi, ker v njih najlažje vozim in tudi ne premocijo pri čiščenju avtomobila.

Pri čiščenju kopalnice, pecice in v drugih primerih, ko uporabljam močnejša čistila. Imam dermatitis in lahko čistila naredijo kar velik dizaster na mojih rokah.

Vedno kadar delam kaj takšnega kar lahko poškoduje moje roke (vrtnarjenje, sraufanje, pleskanje, ..)

Pri kuhanju skoraj nikoli. Izjema je čiščenje cespl ali češenj, ker pustijo rjave madeže na rokah.

 

Lopatka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

11. dec 2014 15:39

Sashika je napisal/a:

 

Malo sem obsedena z rokavicami na javnih prevoznih sredstvih, nikoli se ničesar ne dotaknem na metroju, tramvaju, troli... Že od nekdaj. Poleti se naslonim, tako da je stik le z oblačili, in vedno imam v torbici vsaj dezinfekcijski sprej in robčke 

Lp, 

 


Saša

 

Kar precej potujem naokoli, in se popolnoma srinjam s Sashiko: Tudi jaz se minimalno/skoraj ničesar ne dotikam. Ne trakov na tekočih stopnicah, na metrojih, vlakih se samo naslonim in pošteno "usidram". Ja bakterije se zagotovo primejo na hrbet oblačila, ampak je bolj majhna verjetnost, da jih bom od tam prenesla na obraz/nos/usta, kar se hitro zgodi, če se moraš popraskat po obrazu.

 

 

 

Vanja

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

12. dec 2014 8:59

Ja Vanja, se strinjam s tabo: čim manj dotikanja, zdaj mi je uspelo še mojega dragega s tem "okužit". Da ne govorim o javnih vcjih... Že zdaj me je groza tistih na avtocesti do Rima... V Rusiji&KZ, Tajskem... Metro v Moskvi, ojoj. Saj je ful lep, ampak prepelje 9 mio ljudi vsak dan. 

Saša

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

12. dec 2014 10:15

Vanja in Sashika, pomirita se, vrag ni tako črn, kot je videti. Osvežilni dezinfekcijski robčki so pri roki, pa krema za roke seveda, ker če roke preveč čistiš z robčki, bo koža trpela.

Umazanija je povsod okoli nas. Tudi na domači kljuki. Nesemo smeti ven, pa potem prijemamo kljuko ko se vračamo v stanovanje. A si roke umijeta preden stopita v stanovanje? Ali smeti morda odnašata v rokavicah? Pa mobitel. Niti ne pomislimo, kam vse ga odložimo - na gostinsko mizo, pisalno mizo, na kakšno polico - ali ga vedno prebrišemo? Tipkovnixca računalnika, tablica ... polno svinjarije.

 

Hočem reči samo to, da je čisto okej, da pazimo, kako se kje dotikamo stvari (ko grem z javnega veceja ali veceja v lokalu, sploh ko v lokalu jem, vrata potem, ko si že umijem roke, odpiran s komolcem ali pa s papirnato brisačo v roku ...). Ampak na veliko dotikov, s katerimi prav tako prenašamo umazanijo, pa niti ne pomislimo, sploh doma ne. Ali tudi za vsakim obiskom brišemo kljuke? In kdo pravi, da si naš obisk potem, ko gre s stranišča, tudi umije roke? Mi pa le prijemamo za tisto kljuko.

 

Tako da - z nekaterimi ukrepi lahko bistveno zmanjšamo možnost prenosta umazanije, a na vse pa nikoli in nikdar ne moremo ppomisliti in vplivati.

Tudi sama sem veliko potovala in to na način, da je bilo treba biti še kako pozoren na higieno (sploh rok seveda, pa v kopalnicah in spalnicah). A je šlo brez panike in sem raje mislila na vse drugo kot razmišljala o tem, česa se bom dotaknila in česa ne.

 

 

mamamia

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

12. dec 2014 10:30

Sedajle pozimi nosim obvezno rokavičke brez prstkov (fingerless mittens) - filcane, sem si naredila sama. So zelo praktične, ker jih ni treba snemati z rok, kadar kaj iščem v torbici ali odpiram denarnico, ali pa uporabljam mobi.

V kuhinji pa, kadar vem, da se bo teso pacalo (stepanje potice, oblikovanje kroglic pri piškotkih) pa so lateks rokavice zame nepogrešljive. Ne trpim, da bi mi kaj šlo za nohte.

Sweetie

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

12. dec 2014 12:07

Sweetie, midve bi lahko skupaj kupovali rokavice- jaz vzamem "prste", ti pa ostalo Namreč, če kam, me zebe v prste in letos si bom za smučarijo definitivno omislila t.i. palčnike, kamor bom po potrebi (pri nižjih T) lahko stlačila še grelne blazinice .

Drugače pa pozimi (v mrazu) nosim usnjene podložene rokavice ali volnene palčnike- odvisno od tega, kam grem, ostale letne čase pa pridejo v poštev le delavske . Za na vrt platnene, za drva skladat pletene in delno armirane z gumo, za vrtnice štimat delavske iz debelega usnja, za trgatev in kakšno kemično obdelavo kopalnice ali tal pa lateks, ki mi je najbolj zoprn (potenje). Kuham in piškote pečem pa še čist po kmečko- roke pod pipo in akcija 

Huh, vidim, da okrog rokavic kar kompliciram, čeprav se mi sprva, ko sem začela pisati post, sploh ni zdelo 

LP, V.

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

12. dec 2014 18:15

Uf, čudno, da sem še živa, ko take gravže šlatam....

marjja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

12. dec 2014 20:01

VilmaS, pod one iz lateksa daš tanke bombažne, bele, je mnogo, mnogo bolje. Mislim glede potenja.

rimljanka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. dec 2014 20:57

Pa dajmo tej diskusiji nekaj soka, da ne rečem, žmohta...

Ker kultura umivanja rok velja za vse in ima različne učinke. Bi bilo prav zanimivo razmisliti, kakšna je korelacija med naslednjim:

- Fantje prijemajo kljuke in vse žvio in potem gredo lulat in če si zelo malo frajerjev umije roke pred tem, ko prijemjo organ v roko in se polulajo. in potem si seveda umijejo roke, korenjaka pa ...hm...no, koliko?

- Relativno visokim odstotkom totalno (da ne rečem, dolgočasno) monogamnih žensk (žena, mater....), ki so z rdečico pri svojih ginekolgih prosile za zdravila za zdravljenje raznih vaginalnih vnetij (in so bile še srečne, če se je pri tem končalo, da niso končale z rakom materničnega vrau).

Skratka, kakšna je korelacija med obojim? Think hard.

Po tem diskusija o higieni, zdravstveni vzgoji in poznavanju svojega telesa dobi en drug pomen, ne?

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti